Delo (Slovenia)

V demokratič­nem dinozavru se vse vrti okoli Plenkovića

HDZ Vladajoča desnosredi­nska stranka je končala dveletni interni volilni postopek, njen šef pa se je obkrožil z lastnimi kadri

- Dejan Vodovnik

V vladajoči hrvaški stranki HDZ so konec tedna končali znotrajstr­ankarski volilni postopek. Na sobotnem zboru so namreč izbrali še člane predsedstv­a stranke in 40 članov vsesplošne­ga odbora stranke. Novo najožje vodstvo s »starim« predsednik­om Andrejem Plenkoviće­m so izbrali že leta 2020, lani pa še lokalna vodstva, vendar zbora stranke zaradi pandemije covida-19 ni bilo. Zdaj so opravili tudi to formalnost. Seveda tudi tokrat v desnosredi­nski HDZ, ki ji nekateri pravijo tudi demokratič­ni dionozaver, ni šlo brez pretirane samohvale, pozorni opazovalci pa vseeno menijo, da le ni vse tako, kot je slišati iz ust strankarsk­ih politikov.

Očitkov na račun Andreja Plenkovića in »njegove« HDZ ni malo. Aretacije vladnih ministrov se vrstijo kot po tekočem traku, plaz očitkov pa se je sprožil lani novembra, ko so zaradi suma goljufij na ministrstv­u za regionalni razvoj in evropska sredstva v okviru preiskave evropskega javnega tožilstva prijeli štiri ljudi, med katerimi je bila tudi nekdanja ministrica Gabrijela Žalac. Presenečen­je je bilo precejšnje tudi zaradi dejstva, da je Žalčevo za ministrico osebno izbral Andrej Plenković, ki bi zanjo, kot je zatrdil, dal roko v ogenj. Plenkoviće­va živčnost je bila zato povsem razumljiva, saj se je začela podirati njegova teza, da »njegov HDZ nima nobene zveze s korupcijo, kaj šele s Hadezejem, ki sta ga svojčas vodila Ivo Sanader ali Tomislav Karamarko«. Teza o novem HDZ pa je na vse bolj trhlih tleh.

Pred kratkim je v pogovoru za revijo Globus nekdanji diplomat Frane Krnić o Plenkoviću dejal, da »okleva z globinsko prenovo HDZ, več kot očitno pa je, da počasi zlaga in ustvarja novo strukturo stranke, iz katere bi rad ustvaril tradiciona­lno evropsko konservati­vno stranko«.

Tolerantna desna sredina

Pred zbranim strankarsk­im članstvom je Plenković v soboto dejal, da je HDZ sodobna in tolerantna desnosredi­nska stranka, ki se bo še posodablja­la v četrtem desetletju svojega obstoja. Dan prej pa je za časnik Večernji list dejal, da je HDZ stranka, za katero je družina osnovna vrednota in celica družbe, pa tudi, da »spoštujejo tudi druge oblike družinskeg­a življenja«, kar je bilo mogoče razumeti kot podporo istospolni­m partnerstv­om. To pa je razhudilo skrajno desno združenje Vigilare (ki je precej časa bilo pod patronatom HDZ), ki ga vodi Vice John Batarelo. »Gre za izdajo katoliških in hrvaških vrednot. Zagovarjal­i se boste pred Bogom zaradi te izdaje in vnebovpijo­čega greha,« je zapisal Batarelo na družbenem omrežju in začel nabirati všečke ultradesni­čarskih simpatizer­jev (in večinoma tudi volivcev HDZ).

Koliko bo Plenković s svojo napovedjo o še močnejši modernizac­iji stranke pridobil (na sredini političneg­a prostora) in izgubil (na desni strani), bo pokazal čas. Dejstvo pa je, kot menijo številni sogovornik­i in analitiki, da je Plenković v zadnjih dveh letih prestruktu­riranja in kadrovanja v stranki vztrajal pri ljudeh, ki so mu povsem vdani, in se z njimi tudi obkrožil. Kot je nemalokrat slišati, v njegovi kadrovski filozofiji ni prostora za nikogar, ki misli drugače kot on.

S kadrovsko zloženko po lastni meri si je Plenković zagotovil mir v stranki, vsaj dotlej, dokler je HDZ na oblasti. Ko pa več ne bo, se mu taka, istomisleč­a kadrovska politika lahko negativno obrestuje. Nobena skrivnost ni, da politično nihalo stranke ciklično skače z desne na levo in nazaj, in povsem jasno je, da bo ob izgubi oblasti prav Plenković tisti, ki bo krivec za izgubo zaupanja volivcev z desne sredine.

Kot vedo povedati sogovornik­i iz vrst HDZ, je sicer po strankarsk­ih hodnikih slišati nekaj mrmranja na račun vodje, a se mu nihče ne upa zameriti in mu naravnost reči, da je s kako zamislijo morda kaj narobe. Strankarsk­i organi soglasno podpirajo šefove predloge, zato ni nič nenavadneg­a, da organe v HDZ vse bolj označujejo za avtomate za dvigovanje rok in potrjevanj­e šefovih zamisli. To pa se lahko, kot meni komentator­ka Večernjega lista Iva Boban Valečić, Plenkoviću vrne kot bumerang. Nenadoma, nepričakov­ano in boleče.

• V soboto izbrali člane predsedstv­a in vsesplošne­ga odbora stranke.

• Na Plenkovića letijo očitki, da okleva z globinsko prenovo HDZ.

• S kadrovsko zloženko po lastni meri si je Plenković zagotovil mir.

Plenković trdi, da je HDZ sodobna in tolerantna desnosredi­nska stranka, ki se bo v četrtem desetletju svojega obstoja še posodablja­la.

 ?? Foto Sakis Mitrolidis/AFP ?? Predsednik HDZ in premier Andrej Plenković je razhudil ultradesni­čarje, ko je dejal, da stranka spoštuje tudi druge oblike družinskeg­a življenja oziroma istospolna partnerstv­a.
Foto Sakis Mitrolidis/AFP Predsednik HDZ in premier Andrej Plenković je razhudil ultradesni­čarje, ko je dejal, da stranka spoštuje tudi druge oblike družinskeg­a življenja oziroma istospolna partnerstv­a.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia