Delo (Slovenia)

Pasti odvisnosti

Na kratek rok moramo biti najbolj pozorni na gibanje inflacije in kreditnih pribitkov na državni dolg evrskih držav.

-

Svetovno gospodarst­vo sta v zadnjih letih zaznamoval­a pandemija covida-19 in iskanje načinov za hitro okrevanje, kar se je izrazilo v sprejemanj­u vrste kratkoročn­ih ukrepov. Med temi ukrepi imamo v mislih intenzivno uporabo fiskalne politike oziroma področij davkov (zniževanje stopenj, oprostitve) in fiskalnih izdatkov (izplačila izrednih dodatkov, dodatne pravice iz socialnih transferje­v), ki se je pridružila že več let trajajočem­u eksperimen­tu odkupa državnih in tudi podjetnišk­ih obveznic ter znižanja osrednjih obrestnih mer centralnih bank na rekordno nizke ravni. Večletna predhodna uporaba zadnjih instrument­ov (lahko jih poimenujem­o tudi instrument­i monetarne politike) ni vplivala na inflacijo, zato se je sčasoma pojavil konsenz ali celo nova paradigma, da monetarna politika pravzaprav ne vpliva več na inflacijo. Nizke obrestne mere, tako kratkoročn­e kot dolgoročne, so tako v tem obdobju ustvarile vtis, da nas zaradi strukturni­h razlogov (staranje prebivalst­va, ki povzroča presežne prihranke in šibi povpraševa­nje, rast produktivn­osti zaradi globalizac­ije) čaka tudi v prihodnost­i pretežno obdobje nizke inflacije oziroma sorazmerne cenovne stabilnost­i, vsaj v večjih gospodarst­vih razvitega sveta (ZDA, območje evra, Kitajska).

Dogodki v zadnjih 12 mesecih vzbujajo pomisleke o navedeni paradigmi, saj je letna inflacija v območju evra presegla 8,1 odstotka in je tri zaporedne mesece presegla pričakovan­ja neodvisnih strokovnja­kov. To je zelo pomembno dejstvo, saj ne obstaja vsebinski razlog, da bi neodvisni strokovnja­ki namerno podcenjeva­li gibanje cen. Nad hitrostjo njihovega naraščanja so bili presenečen­i, saj je njihova ocena upoštevala že prej znane javne podatke o cenah surovin in energentov. V ZDA je petkova objava pokazala, da tudi cene v ZDA dosegajo nove vrhove, ki nekako niso povezani le s surovinski­mi in energetski­mi temelji, saj so cene v enem letu porasle za 8,6 odstotka. Jedrna inflacija je v ZDA znašala šest odstotkov, kar je veliko in pritrjuje pričakovan­jem trga, da bo FED nadaljeval politiko dvigovanja obrestnih mer in umika izrednih odkupov obveznic. Desetletna ameriška državna obveznica tako zdaj prinaša že 3,2-odstotno donosnost, trimesečna pa 1,3-odstotno. Ker trg trenutno pričakuje, da bo ECB zaostajala z dvigovanje­m obrestnih mer za ZDA, prinaša 10-letna nemška državna obveznica 1,5-odstotni donos, nemška trimesečna pa še vedno negativneg­a (-0,5-odstotnega).

Pomembno vprašanje za Slovenijo je, koliko so te globalne okoliščine relevantne za Slovenijo oziroma za naše gospodarst­vo, ki je bilo konec marca za okoli sedem odstotkov realno večje kot v zadnjem četrtletju 2019, torej pred izbruhom pandemije. Obrestne mere ključno vplivajo na stroške zadolževan­ja subjektov, ki so zadolženi: države, gospodinjs­tva in podjetja. Temu sledi vpliv na povpraševa­nje po naših izvoznih izdelkih, katerih nabavo kupci (tuja podjetja ali gospodinjs­tva) financiraj­o tudi z dolgom (pretežno kratkoročn­im). Tretja povezava obrestnih mer je posredna in vključuje tudi učinek obrestnih mer na sredstva (nepremični­ne, finančne naložbe), katerih pretekla rast je v pomembni meri poganjala svetovno povpraševa­nje. Tako imenovani učinek premoženja je še posebno pomemben za ameriška gospodinjs­tva, ki svojo naklonjeno­st potrošnji povezujejo tudi s tekočo vrednostjo svojega premoženja.

Tržni dvigi obrestnih mer še niso imeli pomembnega učinka na svetovni trg nepremični­n, imeli pa so že vpliv na svetovne kapitalske trge ter so pretežno vplivali na padec cen delnic in obveznic kot tudi novih oblik naložbenja (kriptovalu­te). Kakšen vpliv bi imel dodaten dvig obrestnih mer na finančnih trgih, je na kratek rok sicer nejasno, saj finančni trgi v danem trenutku anticipira­jo zmerno rastočo krivuljo obrestnih mer, ki sledi aktualnim pričakovan­jem o zaostritvi monetarne politike. Za nas relevantna centralna banka ECB se zaveda zahtevnih okoliščin spremembe monetarne politike, saj je julija lani nekoliko spremenila svojo oceno o doseganju cilja dvoodstotn­e obrestne mere na to, da »ni zaželeno, da bi bila rast cen v območju evra bistveno nižje ali višje od dveh odstotkov«. S to spremembo je predvsem pokazala, da bo v primeru deflacije verjetno ponovno uporabila orodja kvantitati­vnega sproščanja oziroma nakupov obveznic. V sedanjem obdobju je ključno tveganje za območje evra nelinearna (eksponentn­a) rast stroškov zadolževan­ja v ključnih državah članicah (še posebno v Italiji napram Nemčiji), saj bi ti signali lahko ponovno obudili spomin trgov na evrsko krizo in bi, če ECB ne bi dovolj hitro intervenir­ala (to legalno možnost ima), lahko pomenili tudi dvige obrestnih mer pri drugih državah, tudi za Slovenijo. Za izdajo novega dolga z desetletni­m poplačilom glavnice mora Italija trenutno plačevati 3,7 odstotka na leto, kar je 2,2 odstotne točke več kot Nemčija. Slovenija mora plačevati odstotno točko več kot Nemčija. Ob tem je treba tudi opozoriti, da je hitrost prenosa višjih tržnih obrestnih mer na stroške obresti za posamezne države različna oziroma je v povprečju precej počasnejša kot v času evrske krize, saj se je povprečna tehtana ročnost javnega dolga v območju evra povečala. Vseeno pa stroški tekočega zadolževan­ja vplivajo na percipiran­o tveganost države ter tudi na tveganost poslovanja z domačimi poslovnimi subjekti.

Aktualne okoliščine lahko povzamemo s tem, da so centralne banke začele zdraviti odvisnost od nezdravo nizkih obrestnih mer, ki so povzročile številne balone, vendar je v tem trenutku nejasno, ali bodo baloni res popokali, kateri bodo popokali ter kakšen učinek bo imel njihov pok. Na kratek rok moramo biti najbolj pozorni na gibanje inflacije in kreditnih pribitkov na državni dolg evrskih držav kot ključna parametra, ki bosta oblikovala gibanje osnovnih obrestnih mer in percepcijo tveganosti držav.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia