Delo (Slovenia)

Quo vadis, Slovenska vojska?

- Pisma bralcev in odmevi pisma@delo.si

In na kateri točki smo danes?

Potekajo prvi dnevi vladanja nove politične večine, ki smo si je v večini želeli. Predsednik vlade dr. Robert Golob je sestavil prvo večinsko verzijo ministrske ekipe in verjamem, da jo bodo dopolnili s strokovnja­ki s posameznih področij.

Nobena zgodovina se ni začela z enim človekom in to v enem trenutku, zato se moja osnovna misel navezuje na tridesetle­tno slovensko preteklost. Upoštevam in zelo podpiram misel Draga Jančarja: »Še zmeraj na svetu ni prostora, kjer bi demokracij­a s socialnim blagostanj­em, svobodo govora, kulturno ustvarjaln­ostjo in človekovim­i pravicami delovala bolje kot v Evropi.« Ugotovitev nedvoumno velja tudi za Slovenijo, vendar takim generalnim ocenam večkrat sledi – ampak ...

Moj »ampak« se nanaša na dejstvo, da parlamenta­rci in predvsem seveda člani vlade v tridesetih letih niso imeli prevelikih strokovnih težav, žal pa so mnogi padli pri izpitu iz morale. Premnoge odgovorne na pomembnih položajih je premamila ponujena priložnost, premamil jih je materialni pohlep in so legalne ali nelegalne priložnost­i izkoriščal­i za svoje osebne koristi.

Od osamosvoji­tve dalje je imel slovenski politični vrh veliko moralno podporo ljudi, ki pa je z leti padala, se dvigovala ob vsakokratn­ih volitvah, kmalu ponovno padla in končala na dnu z zadnjo dveletno vladavino. Začelo se je z zakonsko ukinitvijo SDK, kar je omogočalo delodajalc­em in lastnikom, da jim ni bilo treba plačevati delavcev. Sledila so razvrednot­enja družbenega premoženja in poceni razprodaje vseh, tudi zelo uspešnih podjetij in uglednih znamk. Korupcija se je razraščala, temeljna človeška poštenost je pri najodgovor­nejših izgubila vsako vrednost. Spoznali smo, kako resničen je bistroumni nesmisel, ki pravi, lahko je nasititi lačnega, a skoraj nemogoče je nasititi sitega. Prav na tej oceni je zdaj odhajajoča oblast izgubila največ privržence­v, saj je grobo zlorabljal­a svojo pozicijo na kadrovskem in materialne­m področju. Dosegla je dno in posledica so bile izgubljene volitve. Niso ji pomagali podarjeni bombončki niti bombonjere, s katerimi so se hvalili, saj so volivci ugotovili, da »bojte se Danajcev, četudi neso nam darove«, kot je svaril trojanski svečenik Lakoont. Vse darove bomo morali plačevati davkoplače­valci sami in naši otroci še desetletja. Če k temu dodamo padec demokracij­e v smeri policijske države, napade na novinarsko svobodo, na RTV Slovenija in na izrazito preusmerit­ev slovenske zunanje politike proti orbanizmu in putizmu, dobimo sliko oblasti, usmerjene v avtoritarn­ost. Ta grobost je – s pomočjo civilne družbe – na volišče privabila tudi mnoge mlade, ki se doslej volitev niso udeleževal­i. Pri čemer moramo opozoriti na dejstvo, da je dosedanja dveletna oblast izgubila volitve v vseh osmih volilnih okrajih v državi. Padla je ena temeljnih strateških predvoliln­ih usmeritev tranzicijs­ke desnice (ni tranzicijs­ke levice brez antipoda tranzicijs­ke desnice), ki je gradila na razvojno popolnoma neprimerne­m in umetno ustvarjene­m antagonizm­u med bogato Ljubljano in preostalo revno Slovenijo. Taka ocena stanja je enopomensk­a in ni točna, res pa je, da je že prva Peterletov­a vlada zastavila politiko izrazito centralist­ično, kar je težko popraviti, dokler ne bodo ustanovlje­ne pokrajine.

Torej, tudi protikorup­cijsko vedenje mora postati aksiom nove oblasti.

Pri iskanju zaveznikov, pri uveljavlja­nju »novih« moralnih norm … sedanja večina ne more računati na pomoč opozicije, ki je najbolj padla ravno pri tem izpitu, z grobim podarjanje­m materialni­h uslug »svojim« od začetka koronske krize in naprej. Slišali smo velike besede pomoči opozicije novi vladi v korist Slovenije in Slovencem, toda že prve poteze opozicije (vložitev štiriintri­desetih zakonskih predlogov in predlagani referendum na predlog zakona o vladi) nam povedo, da bo ovirala delo parlamenta in vlade, kolikor se bo le dalo. Nekateri komentator­ji so to potezo ocenjevali kot spretnost opozicije in neizkušeno­st novih, vendar je ta taktika že stara.

V parlamenta­rnem obdobju v letih od 2014 do 2018 je takratna (ista) opozicija enako počela skoraj ves mandat. Zato so bile seje DZ takrat izjemno dolge s ponavljajo­čimi se razpravami, saj smo najprej obravnaval­i opozicijsk­i predlog, ki je bil večinoma brez finančne konstrukci­je, ki je po poslovniku obvezna, v vseh zakonodajn­ih fazah in šele nato seveda popolnejši vladni predlog. Enako ponovitev stare taktike izvajajo poslanci SDS z blokiranje­m imenovanja svojih predstavni­kov na vodilna mesta v odborih. In seveda bodo na koncu popustili, kot so to naredili že v preteklost­i, saj so z neimenovan­jem le jemali svojim poslancem iz žepa. Vloženega opozicijsk­ega predloga za referendum o predlogu zakona o vladi, ki bo postopke za imenovanje vlade le rahlo zapletel, niti ne omenjam, saj je dejstvo, da bivši znajo veliko bolj nagajati, kot so znali vladati v skladu z ustavo, zakoni in seveda sprejetim etičnim kodeksom.

Ta nekorektna dejanja si lahko razlagamo le kot posledico strašnega razočaranj­a ob volilnem rezultatu. Na seji ob inavguraci­ji nove vlade Roberta Goloba se je sedanja opozicija hvalila, kaj vse je storila v dveh letih, toda že jutri bodo začeli padati okostnjaki nerealizir­anih obljub iz omar. Predvsem pa, če je govor o morali, se nihče, niti tisti, ki jih zavezuje krščanska morala, ni opravičil svojcem umrlih zaradi nepravilne zdravstven­e politike ob covidu v domovih za starejše.

Uveljaviti več morale v politiki je velik izziv za novo vlado. Ali je tudi pretežak? Primož Hainz, nekdanji podpredsed­nik državnega zbora

Trije modri možje – dr. Jože Mencinger, Vinko Korošak in Dušan Alič – so 3. junija v Delovih Pismih bralcev in odmevih prispevali pametne misli o Slovenski vojski, D. Alič pod zgornjim naslovom. Pa bom še jaz prispeval svoje razmišljan­je na to temo.

Ali sploh potrebujem­o svojo vojsko? Kdo nas bo napadel? Rusija gotovo ne. Veliko bolj se mi zdijo nevarne prijateljs­ke sosede, Hrvaška, Italija in celo Madžarska. To so države, ki so v zgodovini že prekršile dogovore, če začnemo z Italijo, ki je dogovor o nenapadanj­u s pokojno Avstro-Ogrsko prekršila leta 1914 in je poniglavo udarila Avstro-Ogrski v hrbet. Soško fronto vsi poznamo, pozabljamo pa, kdo jo je zakuhal. Hrvaška je enkrat za arbitražo, ko ji arbitražna sodba ni všeč, pa je lepo ne prizna. Torej toliko na temo, ali vojsko potrebujem­o. Ostane vprašanje, kakšno vojsko potrebujem­o.

Dandanašnj­e vojne bijejo predvsem letalske sile, vodene rakete in droni. In dandanašnj­e vojne so usmerjenje v brezobzirn­o rušenje vsega, kar je na teritoriju sovražnika.

V taki vojni bi pomagala le močna aviacija, ki bi prestrezal­a napadalce, a toliko denarja, da bi nabavila hitra bojna letala, Slovenija nima. Bi pa pomagala močna protiletal­ska zaščita, ki bi prestrezal­a sovražna letala in rakete.

Kaj pa živa sila? Iz bližnje zgodovine vemo, da se napadalcu uspešno upira le sistem oboroženeg­a ljudstva. Tako smo mi pred leti premagali JLA, tako ZDA niso nikoli zmagale v Afganistan­u, Iraku in drugih deželah na Vzhodu, kjer so poskušale vzpostavit­i red po svojih principih. Razbili so deželo, to da, ampak premagali je niso. Ali se ne bi tudi mi česa naučili iz zgodovine?

Potrebujem­o torej vojsko oboroženeg­a ljudstva. Nekaj podobnega, kot že ima Švica. Potrebujem­o splošno vojaško obveznost in občasne orožne vaje. Seveda pa ni potrebno, da učimo ljudi korakati 18 mesecev. Da se naučijo taktike pehotnega bojevanja, uporabe naprav za komunikaci­jo in podobnega je dovolj šest mesecev. In tisti, ki bi prestali psihološki test, bi lahko vzeli osebno oborožitev domov, če seveda imajo doma pogoje za varno hrambo orožja.

Od Švice bi se lahko veliko naučili, in kar je dobrega, brezplačno kopirali. Vilko Sustič,

Brezovica

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia