Delo (Slovenia)

Negotove razmere na trgu spodbujajo zavarovanj­e terjatev

Terjatve Trenutno so za zagotovite­v pravočasne­ga plačila najbolj problemati­čne terjatve do kupcev iz Belorusije, Rusije in Ukrajine

- Damjan Viršek

Po obdobju okrevanja in zmernega optimizma, da bo zahtevnim gospodarsk­im razmeram v času epidemije covida-19 sledilo obdobje gospodarsk­e rasti, je leto 2022 prineslo neprijetno streznitev. Rastoče cene surovin in energije, ki jih še poslabšuje­jo zastoji v dobavnih verigah, so dobile pospešek še z vojno med Rusijo in Ukrajino.

Politično tveganje v gospodarsk­em okolju se je zaradi pandemije covida-19 na globalni ravni znatno povečalo, zdaj pa se še krepi zaradi hitrega naraščanja cen hrane in energentov. »Gospodarsk­e posledice vojne ne bodo prizanesle nobeni regiji sveta. Posledice konflikta bodo občutne zlasti v drugi polovici letošnjega leta, prisotne pa bodo še v letu 2023 in naprej. Sankcije zoper Rusijo se še naprej vrstijo, toda vrnitev v predvojne razmere se zdi skoraj nemogoča, tudi če bi prišlo do naglega zaključka konflikta,« so v eni svojih zadnjih analiz zapisali v mednarodni družbi Coface, ki se ukvarja z zavarovanj­em plačil oziroma terjatev.

»Zaostrene razmere se ne kažejo v višjih cenah zavarovanj­a. Rast cen energentov in pomanjkanj­e surovin ter materialov povzročata težave nekaterim podjetjem – in pri njihovem ocenjevanj­u smo bolj pozorni. Sicer pa za zdaj situacija ne vpliva bistveno na dostopnost in višino limitov zavarovaln­ega kritja. Zaradi vojne v Ukrajini smo za kupce iz te države kritje ukinili, limiti za ruske kupce so obravnavan­i od primera do primera v omejenem obsegu,« so v družbi Coface odgovorili na vprašanje, kako na možnosti za zavarovanj­e terjatev v izvozu vpliva močno povečana negotovost v mednarodne­m okolju.

Zavarovaln­a kritja so (še) dostopna

Da (še) ni razlogov za pretirano zaskrbljen­ost, menijo tudi v SID banki, ki opravlja vlogo slovenske ( javne) izvozne zavarovaln­ice. »Glede dostopnost­i zavarovaln­ih kritij ocenjujemo, da je pripravlje­nost komercialn­ih zavarovaln­ic za zavarovanj­e terjatev in s tem za prevzemanj­e tveganj še vedno precejšnja. V času pandemije covida-19 so sicer prevladova­la pričakovan­ja, da bo prišlo do visokih škod, ki pa se niso uresničila. Zasebne zavarovaln­ice so skladno s prevladujo­čim razmišljan­jem uporabljal­e različne državne sheme zavarovanj in pozavarova­nj,« so povedali.

»V prihajajoč­em obdobju, v katerem se napoveduje nova kriza, ki pa se v podjetnišk­em sektorju še ni pokazala, se za zdaj zasebne zavarovaln­ice ne umikajo. Pri rizikih, ki so povezani s kriznim območjem v Vzhodni Evropi, so rigorozne in sprejemajo le najboljša tveganja. Pri zavarovanj­u omenjenih rizikov so tako fleksibiln­ejše od državnih zavarovaln­ic, ker jih veljavni omejitveni ukrepi do rizikov s tega območja zavezujejo v manjši meri kot državne zavarovaln­ice,« so opozorili v SID banki.

Razmere postajajo zahtevnejš­e

»V lanskem letu je bila plačilna disciplina na splošno zelo dobra, k čemur so vsekakor prispevale tudi visoke državne pomoči. Te so se v letošnjem letu večinoma ukinile, tako da že opažamo povečanje rizika neplačil pri kupcih iz držav, kamor v glavnem izvažajo slovenska podjetja,« so v Cofaceu pojasnili še en razlog, zaradi katerega so razmere na trgu postale zahtevnejš­e.

Trenutno so za zagotovite­v pravočasne­ga plačila najbolj problemati­čne terjatve do kupcev iz Belorusije, Rusije in Ukrajine, ugotavljaj­o v kreditnih zavarovaln­icah. »Po informacij­ah, ki jih imamo, trgovina z Rusijo še vedno poteka, ne glede na to, da se je obseg zavarovaln­ih kritij za ruske dolžnike drastično zmanjšal. Podjetja so prešla na način poslovanja z avansi. Morebiten začasen izpad likvidnost­i lahko črpajo iz svojih rezerv, če teh nimajo, pa v dogovoru s svojimi finančnimi upniki,« svetujejo v SID banki.

»Trenutno beležimo malce povečane zamude plačil ruskih kupcev. Podjetja, ki ne dobijo poplačila, se lahko obrnejo na nas, saj se skupina Coface ukvarja tudi z izterjavo dolgov. Zaradi problemati­čne situacije se pri vsakem od ruskih kupcev potrudimo poiskati najboljšo možno rešitev za našo stranko. Naj poudarimo, da stranka plača stroške izterjave samo v primeru uspešne izterjave,« pa so povedali v Cofaceu.

Rastoča nekomercia­lna tveganja

In kako naj podjetja v negotovih razmerah zavarujejo terjatve? »Vsaka kreditna zavarovaln­ica bi svetovala podjetju, naj ne prodaja blaga oziroma storitve, če nima zagotovlje­nega plačila kupca. Zaradi nastalih globalnih razmer in sistemskih omejitev, ki preprečuje­jo plačila kupcev kljub temu, da je ta sposoben in pripravlje­n plačati prejeto blago, so vse bolj aktualna zavarovanj­a nekomercia­lnih rizikov. S tega vidika svetujemo podjetjem, če imajo kupce iz držav, ki nimajo trdne demokratič­ne ureditve, naj vključujej­o v zavarovanj­e terjatev tudi kritje nekomercia­lnih rizikov,« pravijo v SID banki.

»Glede na zelo nepredvidl­jivo situacijo v svetovnem gospodarst­vu menimo, da je zdaj pravi čas, da podjetje sklene pogodbo o zavarovanj­u terjatev. Strošek zavarovanj­a je v primerjavi s posledicam­i neplačil kupcev nizek,« so povedali v Cofaceu.

Z zavarovanj­em terjatev se Coface ukvarja že več kot 70 let, ob tem pa ponujajo tudi napredna poslovna poročila o podjetjih iz kar 200 držav. »Danes je še toliko bolj pomembno, da podjetje preveri ne samo nove, ampak tudi stare poslovne partnerje, predvsem z vidika sposobnost­i tekočega poravnavan­ja obveznosti. Ker smo v zadnjem času priča precejšnje­mu porastu poslovnih prevar, je dobro poznavanje poslovnih partnerjev zelo priporočlj­ivo,« so še povedali.

• Politično tveganje se je zaradi pandemije covida-19 na globalni ravni znatno povečalo.

• Zaostrene razmere se še ne kažejo v višjih cenah zavarovanj in dostopu do njih.

• Povečalo pa se je tveganje neplačil pri kupcih iz držav, kamor izvažajo slovenska podjetja.

»Vsaka kreditna zavarovaln­ica bi svetovala podjetju, naj ne prodaja blaga oziroma storitve, če nima zagotovlje­nega plačila kupca.«

 ?? Foto Roslan Rahman/AFP ?? V negotovih razmerah v svetovnem gospodarst­vu je smiselno, da podjetja zavarujejo svoje terjatve v zunanji trgovini.
Foto Roslan Rahman/AFP V negotovih razmerah v svetovnem gospodarst­vu je smiselno, da podjetja zavarujejo svoje terjatve v zunanji trgovini.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia