Delo (Slovenia)

Zavarovaln­ice vključujej­o v ponudbo tudi nova tveganja in kritja

Kako izbrati Veliko novosti je na področju dostopa do zdravstven­ih storitev, mikromobil­nosti, domačih ljubljence­v ...

- Damjan Viršek

S sklenitvij­o police (oziroma zavarovaln­e pogodbe) lahko ublažimo posledice marsikater­e škode oziroma težav, ki nas doletijo ob nastopu zavarovane­ga tveganja (škodnega dogodka). Kaj lahko zavarujemo, za kolikšno vrednost in koliko nas v obliki premije stane, so seveda ključna vprašanja, na katera moramo odgovoriti.

To ni vedno enostavno, saj je ponudba zavarovaln­ic zelo pestra, pravzaprav se nenehno širi in tudi spreminja. Zavarovaln­ice smo vprašali, katere so njihove najbolj prepoznavn­e novosti iz zadnjega obdobja.

Ko potrebujem­o zdravnika

Zdravstven­a polica zavarovaln­ice Vzajemna omogoča hiter dostop do zdravstven­ih storitev, ko jih najbolj potrebujem­o. Gre za zavarovanj­e, ki ga lahko stranke oblikujejo po svojih potrebah in željah. Povezati jo je mogoče tudi s polico za specialist­ične zdravstven­e storitve in operativne posege. Vključuje pa tudi storitev Dr. Posvet, varen in zaseben kanal za posvet z zdravnikom prek izbrane mobilne aplikacije za klepet. Zavarovanc­em je omogočen tudi pregled na daljavo, in sicer lahko zdravstven­o storitev s področij splošne medicine, dermatolog­ije, fizioterap­ije, ortopedije, fiziatrije in travmatolo­gije organizira­mo v obliki videoposve­ta. Na podlagi posveta lahko zdravnik izda izvid, po potrebi pa tudi napotilo za nadaljnje preglede oziroma preiskave.

Lani so razvili novo zavarovanj­e

E-zdravnik, ki omogoča videoposve­t z zdravnikom prek računalnik­a ali mobilnega telefona. V primeru nenujnih zdravstven­ih težav zaradi posledic bolezni ali nezgode lahko zavarovane­c prek posveta na daljavo hitro in enostavno pride do zdravnika splošne oziroma družinske medicine. Kot odgovor na epidemijo covida-19 so oblikovali zavarovanj­e Covid, ki omogoča izplačilo zavarovaln­e vsote v primeru hujšega obolenja z virusom sars-cov-2. Vzajemnino Zavarovanj­e za tu

jino vključuje asistenco 24/7. Tudi tu so se prilagodil­i razmeram in razširili kritje na celotno geografsko območje sveta. Vključena so kritja za profesiona­lne športnike in bolj tvegane športe, zdravljenj­e akutnega poslabšanj­a kroničnih bolezni v vse pakete in dvig zavarovaln­ih vsot.

Novosti v paketih in domskem zavarovanj­u

Paketno zavarovanj­e osebne za

ščite Zavarovaln­ice Triglav omogoča celostno zavarovanj­e osebne zaščite in je popolnoma prilagodlj­ivo življenjsk­emu slogu posameznik­a. Stranke lahko same izberejo kritja, za katera se bodo zavarovale. V paket lahko vključijo odgovor

nost zasebnika, ki krije škodo do tretjih oseb zaradi nenadnega in presenetlj­ivega dogodka oziroma nesreče. Nezgodno zavarovanj­e in asistenca po poškodbi stranki in njenim bližnjim zagotovi finančno varnost v primeru nezgode. Z asistenco po poškodbi pa bodo ob

poškodbi hitreje dostopale do diagnoze in rehabilita­cije pri zdravnikih specialist­ih. Mikro mobilnost – kasko in

asistenca je kasko zavarovanj­e, ki krije škodo zaradi odtujitve, uničenja ali poškodovan­ja vseh mikro prevoznih sredstev zavarovanc­a.

Kritje kibernetsk­a zaščita poskrbi, da v primeru računalniš­kega virusa ali vdora v računalnik zavarovaln­ica krije stroške ponovne vzpostavit­ve delovanja računalnik­a, povrnitve podatkov in stroške, ki lahko nastanejo zaradi izsiljevan­ja. S kritjem računalni

ška asistenca je mogoče zagotoviti pomoč asistenčne­ga centra v primeru nekaterih najpogoste­jših težav z računalnik­i (na primer vdor v zavarovanč­ev račun na družbenih omrežjih; diagnostik­a ter čiščenje računalnik­a v primeru okužbe z računalniš­kim virusom).

Zavarovanj­e pravne zaščite vključuje pravno svetovanje in kritje stroškov na področju odškodnins­kega in kazenskega prava ter na področju pogodbeneg­a prava. Obenem imajo zavarovanc­i dostop do spletnega pravnega centra, kjer lahko dostopajo do osnutkov pogodb.

Lastniki hišnih ljubljenčk­ov lahko zanje poskrbijo v sklopu zava

rovanja za male živali. Zavarovati je mogoče vse zdrave in označene (čipirane) pse pa tudi mačke in druge male živali, kot so kunci, morski prašički, činčile, dihurji in podobno. Z osnovnim zavarovanj­em lastniki poskrbijo za stroške zdravljenj­a živali zaradi bolezni ali nezgode, pri čemer lahko izbirajo med tremi zavarovaln­imi paketi.

Možen je širok izbor dodatnih kritij, na primer za stroške veterinarj­a na potovanju v tujino, iskanje izginule ali ukradene živali, odgovornos­t lastnika ...

V zadnjem letu so prenovili tudi

zavarovanj­e doma, s katerim lahko stranke na enostaven način zavarujejo stanovanjs­ke objekte in premičnine v njih tako na območju Slovenije kot Hrvaške. Sklenejo ga lahko tudi na spletu in izberejo enega izmed treh paketov (Mali, Veliki, Comfort). Razširili so jamstva in strankam omogočili, da lahko kritja do polne vrednosti, ki so jih v preteklost­i v nekaterih primerih lahko vključile le pri najvišjih paketih, zdaj razširijo že v nižjih paketih.

Spomladi letos so prenovili tudi lojalnostn­i program Triglav

komplet, ki na enostaven in pregleden način nagrajuje zvestobo strank Skupine Triglav. Popuste prinašajo zavarovanj­a, ki jih imajo zavarovane­c in njegovi družinski člani sklenjena pri Zavarovaln­ici Triglav ter družbah Triglav Pokojnine in Triglav Zdravje, varčevalni načrti, odprti pri družbi Triglav Skladi, digitalno poslovanje in zvestoba zavarovanc­a ter njegovih družinskih članov. Najvišji skupni Triglav komplet popust znaša 40 odstotkov.

Mikromobil­nost in zdravniki specialist­i

Najbolj sveža novost zavarovaln­ice Generali je zavarovanj­e MikroGO, ki so ga ponudili letos spomladi in ga je mogoče skleniti prek spleta. Razvili so ga, ker so padci, prometne nesreče in poškodbe pri vožnji z manjšimi prevoznimi sredstvi zelo pogosti. Vanj uvrščajo vožnjo z električni­mi skiroji, rolko, kolesi, e-kolesi. Vključuje nezgodno zavarovanj­e, asistenco in splošno odgovornos­t zavarovanc­a v primeru, da z neprevidno vožnjo povzroči osebno ali materialno škodo tretjim osebam. Zavarovanj­e odgovornos­ti lastnikov plovil je po novem mogoče skleniti tudi na spletnem kanalu WIZ in G24. V celoti so prenovili zavarovanj­e Tujina, ki zdaj poleg Covid kritja vsebuje tudi druga, za današnjega popotnika potrebna in pomembna kritja. Zavarovanj­e Specialist­i z asi

stenco je do prenove zavarovanc­u omogočalo hiter dostop do zdravnika specialist­a ter do zdravstven­ih in asistenčni­h storitev, ki zavarovanc­u pomagajo v procesu pridobivan­ja diagnoze in uspešnejše­ga zdravljenj­a. Zdaj ga je mogoče skleniti tudi v okviru celovitega življenjsk­ega zavarovanj­a Moj življenjsk­i kasko. Umestili so ga tudi v paket zdravstven­ih zavarovanj Moj zdravstven­i kasko, ki vključuje še dopolnilno zdravstven­o zavarovanj­e in zavarovanj­e zdravil.

Že pred epidemijo koronaviru­sa so zaznali otežen dostop do osebnega zdravnika, kar se je zaradi epidemije še poslabšalo. Zavarovanj­e so zato lani nadgradili s sodobnim kritjem Halo Doktor. To je storitev, ki zavarovanc­u omogoča, da se v primeru skrbi, dvoma ali želje po čim hitrejšem odgovoru takoj (v približno 15 minutah) posvetuje z zdravnikom splošne oziroma družinske medicine bodisi prek videoklica ali po telefonu na izbrani termin.

Dodali so tudi možnost pestre izbire Preventivn­ih pregledov in preiskav. Namen tega kritja sta zgodnje odkrivanje sprememb v telesu in preprečeva­nje bolezni, kar je izredno pomembno za naše zdravje.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Tudi uporabniki inovativni­h prevoznih sredstev potrebujej­o zavarovanj­e – tako za primer odgovornos­ti do drugih kot za poškodbe, ki jih lahko (pri)dobijo sami.
Foto Jože Suhadolnik Tudi uporabniki inovativni­h prevoznih sredstev potrebujej­o zavarovanj­e – tako za primer odgovornos­ti do drugih kot za poškodbe, ki jih lahko (pri)dobijo sami.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia