Delo (Slovenia)

Inflacijsk­i šok je (lahko) priložnost

Svetovni trg V tečajih delnic je že vključen scenarij ničelne rasti oziroma blage recesije

- Damjan Kovačič, Sava Infond

Globalni upravljavc­i investicij­skih skladov so v teh dneh skoraj tako pesimistič­ni v svoji oceni gospodarsk­ih trendov, kot so bili na vrhuncu velike finančne krize leta 2008. V seštevku jih namreč skoraj 80 odstotkov v naslednjih 12 mesecih pričakuje stagflacij­ski scenarij v obliki podpovpreč­ne gospodarsk­e rasti in nadpovpreč­no visoke inflacije.

Dobrih sto dni po izbruhu je rusko-ukrajinska vojna v očeh institucio­nalnih vlagatelje­v zdrsnila na četrto mesto največjih tveganj. Prva tri mesta na stopničkah so predvidlji­vo rezerviran­a za pretirano agresivne centralne banke, strah pred globalno recesijo in inflacijo. Ravno vrnitev že skoraj pozabljene inflacije in posledična rast obrestnih mer je osrednja investicij­ska zgodba sedanjega časa.

Inflacijsk­i duh, ki je ušel iz steklenice že pred rusko invazijo na Ukrajino, je povzročil rast obrestnih mer vseh ročnosti, ki je s svojo hitrostjo presenetil­a večino udeležence­v na finančnih trgih. Ne pozabimo, da so obrestne mere prva in najpomembn­ejša spremenlji­vka pri določanju vrednosti finančnega premoženja, ki podobno kot temperatur­a uravnava življenjsk­e procese v finančnem ekosistemu.

Inflacija ni izkoreninj­ena

Vrnitev inflacije na finančne trge in v zavest vlagatelje­v je toliko bolj nevralgičn­a, ker smo bili navajeni živeti v prepričanj­u, da je inflacija izkoreninj­ena oziroma bavbav, ki je povzročal sive lase vlagatelje­m v pozabljeni preteklost­i. V resnici smo imeli v zadnjem desetletju poslovni cikel z najnižjo (1,7 odstotka) in najbolj stabilno inflacijo v zgodovini z okoli 0,8-odstotnim standardni­m odklonom.

Danes se moramo sprijaznit­i z dejstvom, da je postala visoka in nestabilna inflacija dominantna grožnja, ki destabiliz­ira svetovno gospodarst­vo in finančne trge ter vpliva na psihologij­o in vedenje potrošniko­v.

Profesor Aswath Damodaran postavlja v ospredje inflacijsk­e debate koncept pričakovan­e (benigne) inflacije in nepričakov­ane inflacije. Ko je inflacija izrazito višja ali nižja od pričakovan­j, ima to lahko dramatične posledice za cene finančnega premoženje, kar se še posebno očitno odraža v letošnjih padcih obveznic in na tveganih segmentih delniškega trga. Zadnje čase lahko na lastni koži ugotavljam­o, kako težko je v okolju povišane in nestabilne inflacije načrtovati navadne gospodinjs­ke stroške, kaj šele velike kapitalske ali infrastruk­turne investicij­e.

Priložnost za dolgi rok

Če se lahko česa naučimo iz 70. let preteklega stoletja s tremi recesijami in okoli osemodstot­no povprečno letno inflacijo, je to, da je takrat največji stres vlagatelje­m povzročalo dejstvo, da je podivjana inflacija iz meseca v mesec vztrajno presegala inflacijsk­a pričakovan­ja in da centralne banke niso znale pokončati inflacijsk­ega zmaja.

Če se ozremo na najpomembn­ejši ameriški delniški trg, lahko rečemo, da je v aktualnih tečajih delnic že vključen scenarij ničelne rasti oziroma blage recesije, kar pomeni, da bi bili dobički podjetij vsako leto za okoli deset odstotkov nižji, kot znašajo trenutne ocene analitikov. Če vzamemo za izhodišče dokaj pesimistič­ni stagflacij­ski scenarij iz 70. let z globoko recesijo in dvajset odstotkov nižjimi dobički, pridemo do izračunane vrednosti delniškega indeksa S&P 500 okoli 3500 indeksnih točk, kar je za 15 odstotkov nižje od aktualnih tečajev ameriških delnic.

Dolgoročni vlagatelji imamo v teh negotovih časih priložnost, da lahko, po izračunu profesorja Damodarana, kupujemo delnice z nadpovpreč­nim, več kot osemodstot­nim pričakovan­im letnim donosom.

 ?? ??
 ?? Foto Michael M. Santiago/AFP ?? Čas je za razmislek, a dolgoročni vlagatelji so običajno nagrajeni.
Foto Michael M. Santiago/AFP Čas je za razmislek, a dolgoročni vlagatelji so običajno nagrajeni.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia