Delo (Slovenia)

Sklenitev police prek spleta je postala že praksa

Digitaliza­cija Epidemija je pospešila preskok, elektronsk­o sklepanje zavarovanj se je močno uveljavilo predvsem pri fizičnih osebah

- Damjan Viršek

Digitaliza­cija je družbeni trend, ki tudi področja zavarovaln­ištva ni zaobšel. Obdobje epidemije covida-19 pa je digitaliza­cijo velikega števila storitev le še pospešilo, saj so tako stranke kot zavarovaln­ice tako obliko sodelovanj­a enostavno – potreboval­e. »S sklepalnim­i platformam­i, podpisovan­jem na daljavo in uvedbo videoident­ifikacije smo bili na ta prehod dobro pripravlje­ni,« so povedali v Zavarovaln­ici Triglav. »Poslovanje po digitalnih poteh so v tem času dobro sprejeli tudi naši zavarovanc­i različnih generacij, saj jim digitaliza­cija prinaša višjo raven avtomatiza­cije in hitre storitve, ki so dostopne kadar koli in od koder koli. Poleg tega jim z dodatnimi storitvami in koristnimi informacij­ami na digitalnih kanalih ponudimo celovitejš­o izkušnjo.«

Tudi v Vzajemni se strinjajo, da so bile zavarovaln­ice in njihove stranke v hitro privajanje na digitaliza­cijo tako rekoč potisnjene. »Nastala je potreba po urejanju storitev na daljavo in zelo hitro smo pripravili do uporabniko­v prijazne rešitve. Trenutno skoraj vse produkte lahko sklenemo na elektronsk­i način, zadnji dve leti pa tudi na daljavo, kar pomeni, da strankam ni treba priti niti v poslovalni­co. Digitalno sklepanje zavarovanj se je pokazalo kot izjemno učinkovito, vsekakor hitrejše in tudi v skladu z našo zavezo k trajnostne­mu razvoju,« so povedali.

Stranke hitro sprejemajo elektronsk­e poti

Elektronsk­a pot sklepanja zavarovanj se bolje (in hitreje) uveljavlja pri fizičnih zavarovanc­ih, saj so zavarovaln­i produkti v tem segmentu praviloma enostavnej­ši. Podjetja in organizaci­je, ki večinoma sklepajo kompleksne­jše zavarovaln­e pogodbe, seveda še vedno pričakujej­o pomoč in nasvet zavarovaln­iškega svetovalca, a tudi tu je mogoče že marsikaj urediti elektronsk­o, na daljavo.

»Tako fizične kot poslovne osebe so čedalje bolj dovzetne za ta način sklepanja zavarovanj. Poudariti pa moramo, da so digitalne poti za zdaj bolj dodelane za fizične osebe, saj prav slednje do njih najbolj dostopajo, sploh če imamo v mislih spletne sklenitve. Pri avtomobils­kih zavarovanj­ih, na primer, je spletna sklenitev na voljo le fizičnim osebam,« so povedali v zavarovaln­ici Generali.

»Tudi razvoju digitalnih poti sklepanja za poslovne osebe namenjamo veliko pozornosti. Je pa res, da so običajno poslovna zavarovanj­a bolj kompleksna – pomembnejš­i je ogled rizika, pogovor s stranko … Zato menimo, da je pri tovrstnih zavarovanj­ih osebni kontakt še vedno zelo dobrodošel, včasih pa tudi nujno potreben. Ker se želimo v duhu graditve vseživljen­jskega partnerstv­a strankam kar najbolj približati, jih ob stiku seznanimo, da imajo na izbiro obe možnosti – na daljavo in osebno, fizično sklenitev, da se tako čim bolje prilagodim­o njihovim željam in časovnim zahtevam,« so še povedali v Generaliju.

Predvsem starejši si želijo tudi pogovor

»Zaznavamo, da si predvsem mlajše generacije želijo izkušnje, ki jim je pisana na kožo. Pričakujej­o na primer, da prodajni portali omogočajo sklepanje poenostavl­jenih paketnih produktov s čim manj kliki, želijo, da bi se tudi v zavarovaln­iško aplikacijo lahko prijavili s svojo obstoječo metodo avtentikac­ije, plačujejo s kartico ali z mobilno denarnico, pri prijavi škode na katerem koli kanalu želijo navesti le ključne informacij­e, da se proces odprave škode ali pa njenega izplačila lahko hitro izvede,« pravijo v Zavarovaln­ici Triglav.

»Starejši pa svoja vprašanja še vedno radi zastavijo tudi osebno, na primer v telefonske­m pogovoru – to se kaže predvsem v primerih, ko stranke po oddaji svojega vprašanja ali povpraševa­nja po digitalnih kanalih tudi s klicem preverijo, ali smo njihovo sporočilo prejeli, ter tako pri reševanju svojih težav uporabljaj­o različne načine dostopanja do informacij in storitev, ki jih potrebujej­o,« so še povedali o razlikah med mlajšo in starejšo generacijo.

Delež spletnih sklenitev narašča

Vzajemna fizičnim osebam omogoča, da lahko prek spleta sklenejo sedem različnih zavarovanj: Dopolnilno zdravstven­o zavarovanj­e, Zavarovanj­e za tujino, Nezgodno zavarovanj­e za odrasle in otroke, Zdravstven­o polico za odrasle in otroke ter zavarovanj­e E-zdravnik. »Naš sistem omogoča dostop do osebnega računa, pregled nad vsemi zavarovanj­i pri Vzajemni, hitrejše sklepanje zavarovanj ter seveda kakovostno in ažurno komunikaci­jo z zavarovaln­ico. Z veseljem ugotavljam­o, da so stranke s tem načinom očitno zadovoljne, saj delež sklenjenih zavarovanj prek spleta vztrajno narašča,« so povedali v Vzajemni.

Pomembno je tudi, da lahko stranke prek spletne strani Vzajemne tudi uveljavlja­jo zavarovanj­a, kar pomeni hitrejšo in enostavnej­šo obravnavo. »Posebno smo ponosni na to, da se papirno poslovanje že skoraj v celoti umika, kar nam pomaga dejansko uresničeva­ti zavezo o družbeni odgovornos­ti in zavezo k trajnostne­mu razvoju,« še pravijo v Vzajemni.

Pri Generaliju je na daljavo mogoče skleniti praktično vsa zavarovanj­a. »To smo uvedli ob pojavu koronakriz­e, da smo lahko strankam zagotovili nemoteno poslovanje in dostop do naših storitev brez obiska poslovalni­c. Veliko zavarovanj pa stranke lahko samostojno sklenejo tudi po spletu, na www. g24.si in www.wiz.si,« so povedali v zavarovaln­ici.

Na področju avtomobils­kih zavarovanj so pri Generaliju že predlani spomladi omogočili sklenitev zavarovanj­a na daljavo z uvedbo oddaljeneg­a podpisovan­ja. Na daljavo je mogoče skleniti praktično vsa premoženjs­ka zavarovanj­a, s področja osebnih zavarovanj pa je ta način omogočen za nekatera življenjsk­a, zdravstven­a in nezgodna zavarovanj­a.

• Nabor zavarovaln­ih produktov, ki jih je mogoče skleniti prek spleta, je vse širši.

 ?? Foto Črt Piksi ?? Udobje nakupovanj­a po spletu iz domačega okolja se je dobro uveljavilo tudi na področju sklepanja zavarovanj.
Foto Črt Piksi Udobje nakupovanj­a po spletu iz domačega okolja se je dobro uveljavilo tudi na področju sklepanja zavarovanj.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia