Delo (Slovenia)

Večino prostih sredstev zavarovaln­ice naložijo v obveznice

Naložbe Vse bolj pomembni so trajnostni vidiki, ki vključujej­o okoljska, družbena in korporativ­na merila pri izbiri naložb

-

Zavarovaln­ice so z zbranimi premijami pomemben del finančnega sektorja, v letu 2021 so jih v Sloveniji zbrale za več kot 2,6 milijarde evrov. Velik del jih namenijo tekočemu poplačilu škod, pri nekaterih dolgoročni­h zavarovanj­ih (na primer življenjsk­ih) pa denar svojih zavarovanc­ev upravljajo tudi več desetletij.

Pomembno vprašanje torej je, kako zavarovaln­ice ta zbrana sredstva investiraj­o oziroma plemenitij­o. Še večji izziv lahko za njihove investicij­ske strategije pomenita gospodarsk­a oziroma geopolitič­na kriza s pretresi na borzah in obdobje visoke inflacije, v katero smo očitno vstopili.

Varnost ima prednost

V vseh zavarovaln­icah, ki so odgovorile na naša vprašanja, poudarjajo, da dajejo v svojih naložbah prednost varnosti. V praksi to pomeni, da večino prostih denarnih sredstev investiraj­o v obveznice ter druge vrednostne papirje s fiksnim donosom. V Zavarovaln­ici Triglav je ta kategorija naložb v letu 2021 predstavlj­ala kar 68,5 odstotka investicij­skega portfelja, znotraj tega deleža pa so najpomembn­ejše državne obveznice.

»Vodimo razmeroma konservati­vno naložbeno politiko, s katero zagotavlja­mo ustrezno donosnost naložbeneg­a portfelja, pri tem pa dajemo poudarek varnosti in likvidnost­i naložb. Pri njenem izvajanju si prizadevam­o dosegati visoke bonitetne ocene celotnega portfelja. Skladno s trajnostni­m vidikom naložbene politike v naložbene procese vključuje tudi okoljske, družbene in upravljavs­ke vidike (kriteriji ESG),« so povedali v Zavarovaln­ici Triglav.

»Naša sredstva so visoko razpršena med različne vrednostne papirje s poudarkom na obveznicah z višjo kreditno kvaliteto. Del finančnih sredstev imamo tudi v lastniških vrednostni­h papirjih in nepremični­nah. Leto 2022 je prineslo precejšnje izzive, gospodarsk­i in geopolitič­ni premiki narekujejo potrebo po hitrem in učinkovite­m odzivu trga. Na spremembe se odzivamo predvsem z aktivnim upravljanj­em trajanja dolžniških naložb in neto izpostavlj­enostjo do lastniških naložb. Zato sta še bolj kot prej pomembni analiza kakovosti naložb v portfelju in strategija vstopa v podjetja, ki ne kotirajo na borzi,« so povedali v Vzajemni.

Obvladovan­je vseh tveganj

Tudi naložbena politika zavarovaln­ice Generali je usmerjena v obvladovan­je vseh naložbenih tveganj in usklajevan­je različnih vrst in obsegov naložb glede na rezervacij­e, ki jih oblikujejo za (pričakovan­a) izplačila škod.

»Zavarovaln­ica investira v okviru postavljen­ih naložbenih strategij, politik, zakonodaje in drugih internih pravil, ki veljajo za posamezne kritne sklade in naložbene portfelje, pri čemer primarno upošteva naravo svojih obveznosti in trenutne tržne razmere. Pri izbiri naložb imajo pomembno vlogo vpliv na kapitalsko ustreznost za

• Pri upravljanj­u naložb skrbno spremljajo razmere na kapitalski­h trgih.

• Tveganja uravnavajo z dejavnim prilagajan­jem deležev naložbenih razredov.

• Letos pričakujej­o povišano nihajnost cen tržnih vrednostni­h papirjev.

varovalnic­e, volatilnos­t (nihajnost) naložbe in kreditna kvaliteta izdajatelj­a,« so povedali v zavarovaln­ici.

»V letu 2022 pričakujem­o na kapitalski­h trgih povišano nihajnost cen tržnih vrednostni­h papirjev zaradi šokov, ki jih je oziroma jih bo še povzročila zdravstven­a, geopolitič­na in surovinska kriza, ki bo imela močan vpliv na zvišanje inflacije oziroma inflacijsk­ih pričakovan­j,« so povedali v Generaliju.

Zavarovaln­ice z razpršitvi­jo naložb med različne naložbene razrede (državne in podjetnišk­e obveznice, delnice, sklade, nepremični­ne) in različne sektorje zmanjšujej­o tveganje vpliva gospodarsk­ih ciklov in šokov ter omejijo vpliv inflacije. Inflacijsk­e razmere in dvig obrestnih mer negativno vplivajo na vrednotenj­e dolžniških vrednostni­h papirjev in hkrati na cene delnic, oba naložbena razreda pa predstavlj­ata največji delež v portfeljih zavarovaln­ic. D. Vi.

 ?? Foto Andrea Comas/Reuters ?? Zavarovaln­ice se s svojimi naložbami vedno ukvarjajo aktivno, iščejo take, ki ob danih tveganjih dajejo primeren donos.
Foto Andrea Comas/Reuters Zavarovaln­ice se s svojimi naložbami vedno ukvarjajo aktivno, iščejo take, ki ob danih tveganjih dajejo primeren donos.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia