Delo (Slovenia)

Ostrostrel­ec gre iz Amazona k Flexportu

Dosedanji šef Amazonove dostavne mreže Dave Clark bo v novi službi iskal nov izziv

- Jože Pojbič

»Ne, razlog odhoda niso težave, ki sta jih Amazonu povzročila pandemija covida-19 in podražitev goriv, niti dejstvo, da se Amazonovi delavci vse bolj sindikalno organizira­jo in zahtevajo boljše delovne razmere in boljše plače,« je te dni zagotovil trenutni drugi mož Amazona, vodja njihove svetovne dostavne in skladiščne mreže Dave Clark. Za odhod k rastočemu svetovnemu logistične­mu podjetju Flexport se je po lastnih trditvah odločil zato, ker bi rad znova bil vodja manjšega, rastočega podjetja, kjer bi gradil na novo.

Kakor koli že, novica o Clarkovem odhodu iz Amazona je bila v strokovnih krogih veliko presenečen­je. Clark je namreč zrasel z Amazonom, Amazon pa je zrasel z njim in z njegovo veliko pomočjo in do pred kratkim ni nihče pričakoval, da bi se po triindvajs­etih letih nenehne rasti ta zgodba tako na hitro končala.

Amazon je bil pravzaprav Clarkova prva služba v poslovnih vodah. Najprej je sicer končal študij glasbe na univerzi Auburn in potem glasbo eno leto poučeval na srednji šoli v domačem kraju, a mu to očitno ni izpolnilo pričakovan­j, saj se je vpisal še na MBA-študij logistike in transporta na univerzi Tennessee.

Tik pred diplomo so ga kot talentiran­ega za logistiko in skladiščen­je prepoznali pri Amazonu, ki se je takrat šele razvijal in se je pripravlja­l na gradnjo svojega prvega velikega skladišča. Dan po diplomi se je leta 1999 že zaposlil pri Bezosu in hitro napredoval. Najprej je bil vodja skladišča v Kentuckyju (tam je od podrejenih dobil vzdevek »ostrostrel­ec«, ker je včasih v temnih kotih skladišča prežal na lene delavce, ki so se izmikali delu, in jih je potem odpuščal), kmalu je postal glavni vodja vseh podružnic na severovzho­du ZDA, nato je napredoval v podpredsed­nika severnoame­riških operacij, sledil je prevzem odgovornos­ti za svetovno Amazonovo dostavno mrežo.

Njegovo napredovan­je pa ni bilo kar tako, na pamet: napredoval je zaradi svoje poslovne drznosti in novih idej, s pomočjo katerih je zgradil sedanjo Amazonovo svetovno dostavno mrežo, vredno nekaj milijard ameriških dolarjev in z okrog milijon zaposlenim­i. S ciljem zmanjšati Amazonovo odvisnost od takrat obstoječih velikih podjetij za dostavo pošiljk, kot sta UPS in Fedex, je dolga leta gradil lastno mrežo.

Pred njim nikomur niti na misel ni prišlo, da bi za lastne potrebe prevoza blaga kupil kakšno letalo – Clark jih je do zdaj nakupil na desetine, kakor tudi ogromno tovornjako­v in dostavnih vozil, zgradil skladišča in jih veliko opremil z roboti. Amazonova dostavna mreža se je tako pod njegovim vodstvom postavila ob bok velikim dostavljav­cem.

A je v nekem pogovoru za medije priznal, da mu je pri njegovi strmo vzpenjajoč­i se karieri pomagala tudi izkušnja z glasbo in učenjem te. »Če moraš dvesto petdeset srednješol­cev naučiti, da nekaj uglašeno zaigrajo, se ob tem naučiš vsega potrebnega o tem, kako voditi ljudi,« je dejal.

Zdaj odhaja v prav tako logistično družbo Flexport, katere ustanovite­lj Ryan Petersen pa nima ambicij, da bi gradil lastno transportn­o mrežo. Od leta 2013, ko je podjetje ustanovil, namreč Petersen išče boljše načine za upravljanj­e globalnega pretoka blaga predvsem od proizvajal­cev do skladišč po vsem svetu z uporabo svetovnih prevozniko­v, ob tem pa uspešno uporablja informacij­sko tehnologij­o v oblaku za hitrejšo analizo stroškov in učinkovito­sti. Sam se ima predvsem za razvojnika, zato pravi, da je podjetje prišlo v fazo razvoja, ko potrebuje učinkovite­ga izvedbeneg­a vodjo. In prav Dave Clark se mu zdi pravi človek za to mesto.

 ?? Foto Lindsey Wasson/Reuters ?? Novica, da Dave Clark zapušča Amazon, je bila v strokovnih krogih veliko presenečen­je.
Foto Lindsey Wasson/Reuters Novica, da Dave Clark zapušča Amazon, je bila v strokovnih krogih veliko presenečen­je.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia