Delo (Slovenia)

V Stožicah odbili srbske napade in vstopili v vroče poletje

Nogomet Slovenija in Srbija sta se razšli v Ljubljani brez znagovalca Naslednji izziv konec septembra, še pomembnejš­i oktobra

- Jernej Suhadolnik

Slovenska nogometna reprezenta­nca je končala junijski del Uefine lige narodov z drugim zaporednim remijem. Slovenija in Srbija sta se v Stožicah razšli na prijateljs­ki način, kako »prijateljs­ki« pa bodo naslednji pogovori in dejanja v naši reprezenta­nci, pa bo razkril čas. Drži le eno: upoštevaje vtis med navijači in drugimi v nogometnem miljeju je vsem skupaj gotovo odleglo, da bo naslednji izziv reprezenta­nce šele konec septembra.

Uvod v tekmo je pripadel gostom, ki so pričakovan­o uživali močnejšo podporo kot Slovenci. Dolgo nismo videli okrog štadiona takšne gneče kot sinoči, toda ne zavoljo priljublje­nosti slovenske reprezenta­nce. Težko bi bilo našteti vsa mesta in kraje, iz katerih so prišli spodbujat srbske orle njihovi rojaki, srbski navijači pa so bili tako glasni, da jih kljub neposrečen­emu kričanju ni mogel preglasiti niti uradni napovedova­lec.

Brez žvižgov navijačev

Na severu Ljubljane smo spremljali pravi nogometni večer in prvi pravi spektakel po dolgih štirih letih – potem ko je Slovenija pritegnila več kot 10.000 navijačev septembra in oktobra 2019 v tekmah s Poljsko (15.231), Izraelom (10.669) in Avstrijo (16.000). Tudi sinoči je bil štadion skoraj poln, kot se spodobi, na tribuni je bil tudi predsednik Uefe Aleksander Čeferin, pohvaliti je treba tudi privržence obeh reprezenta­nc, med igranjem obeh himen – Zdravljice in Bože pravde – nismo slišali niti enega žvižga. Večji prihodki NZS na račun vstopnine so bili ob analizi prvega polčasa resda ena redkih pozitivnih novic za člane slovenske nogometne družine.

Boštjan Cesar je sinoči opravil tri menjave v primerjavi z začetno enajsteric­o s tekme v Oslu. Branilca Miha Blažič in Petar Stojanović sta se s prekrški izločila sama, Benjamin Verbič je bil opazno načet. Pričakovan­o so jih zamenjali Jaka Bijol, Miha Mevlja in povratnik Miha Zajc.

Boljše začetne karte je imel v rokah srbski selektor Dragan Stojković, saj je njegova enajsteric­a v prvem polčasu popolnoma nadigrala slovensko. V resnici je šlo za mat v dveh potezah. Filip Mladenović je na boku izigral Žana Karničnika, na njegov predložek pred slovenska vrata je šel Andrija Živković hitreje kot Gregor Sikošek – 0:1! Slednji je imel enormne težave z Živkovićem in Dušanom Tadićem, na trenutke je bilo to neprijetno opazovati tudi gledalcem. Tadić je pozneje na drugi strani igrišča vrgel iz igre tudi Adama Gnezdo Čerina, po njegovem predložku pa je robustni Aleksandar Mitrović preskočil vse tri slovenske štoperje – 0:2! »Mitre« je zabil gol prav pred sektorjem z organizira­nimi navijači gostov, ki jih je zajela tako opazna evforija, da so vsaj začasno pozabili na napeve o Kosovu.

V trem obdobju igre smo spremljali popolno prevlado Srbije, ki jo je z zavitim strelom z 20 metrov začasno prekinil le Benjamin Šeško, toda to je bilo vse. »Težko bi bilo slabše v drugem polčasu,« so si rekli navzoči Slovenci na štadionu in imeli – prav. Gostitelji so se namreč po trojni menjavi vendarle prebudili. Predvsem Andraž Šporar in Domen Črnigoj sta poživila slovensko igro. Črnigoj, ki sta mu Matjaž Kek in Boštjan Cesar junijske minute odmerjala s pipeto, je izpeljal več nasprotnih napadov kot vsi njegovi soigralci skupaj v prvem polčasu.

Septembra po zmago v Skandinavi­jo

Izpostavit­i velja dve akciji Slovencev. V 48. minuti je vtekajoči Gnezda Čerin imenitno unovčil podajo Andraža Šporarja – 1:2! Le pet minut pozneje je dobro podal žogo pred srbska vrata Jasmin Kurtić, tam jo je mojstrsko sprejel Šeško in nato matiral še vratarja Vanjo Milinković­a-Savića. Mimogrede: sinoči smo videli tudi bratski nastop, saj je pozneje vstopil v igro njegov zvezdniški brat Sergej.

Piksi Stojković je pozneje poskušal predramiti svoje adute tudi z nekaterimi menjavami, toda zaman. Prišlo je do manjše reprize zgodovinsk­e bitke iz Charleroij­a – tedaj je Slovenija na euru 2000 zapravila prednost treh golov (3:3), sinoči Srbija prednost dveh (2:2).

Zdaj je že jasno, kaj čaka 24. in 27. septembra Slovence in Srbe. Oboji bodo morali za uresničite­v cilja zmagati v Skandinavi­ji. Slovenci bodo morali za obstanek v ligi B zmagati v Stockholmu, Srbi za prvo mesto v Oslu. Še pomembnejš­i datum za Slovence je 9. oktober, ko bodo v Nemčiji izžrebali kvalifikac­ijske skupine za euro 2024.

 ?? Foto Borut Živulović/Reuters ?? Benjamin Šeško (levo) je zaživel z vstopom Andraža Šporarja (desno), takole sta se veselila slovenskeg­a gola.
Foto Borut Živulović/Reuters Benjamin Šeško (levo) je zaživel z vstopom Andraža Šporarja (desno), takole sta se veselila slovenskeg­a gola.
 ?? Foto Jure Makovec/AFP ?? Aleksandar Mitrović je takole proslavil gol pred srbskimi navijači.
Foto Jure Makovec/AFP Aleksandar Mitrović je takole proslavil gol pred srbskimi navijači.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia