Delo (Slovenia)

Roglič ima v Franciji odprte račune le še s Tourom

Kolesarstv­o Jumbo Visma je imela s Kisovčanom in Jonasom Vingegaard­om popolno premoč na kriteriju Dauphine

- Miha Hočevar

Dvakratni šampion Toura Tadej Pogačar bo pripravlje­nost pred vrhuncem sezone ta teden preveril na dirki po Sloveniji, ki se bo v sredo začela v Novi Gorici, že zdaj pa je jasno, da bosta na veliki pentlji njegov prva izzivalca Primož Roglič in Jonas Vingegaard. Kisovčan in njegova ekipa Jumbo Visma sta namreč z odliko opravila delo na kriteriju Dauphine, na katerem je Roglič z zmago spodrsljaj izpred dveh let vrgel na smetišče zgodovine.

Rogla na etapnih dirkah svetovne serije v Franciji do te sezone ni slavil še niti ene končne zmage, čeprav je na vseh treh že nosil rumeno majico. Padci so mu preprečili slavja na kriteriju Dauphine 2020 in Pariz–Nica 2021. Letos je dobil obe dirki, marca je z izdatno pomočjo Wouta van Aerta zmagal v Nici, včeraj je k njegovemu končnemu 1. mestu na Plateau de Solaison veliko pripomogel Vingegaard.

Z Rogličem sta na izjemno zahtevnem ciljnem vzponu (11,3 km, 9,2-odstotoni povprečni naklon) uprizorila gorsko ekipno vožnjo na čas. Že prej je imela Jumbo Visma vse pod nadzorom, a ko je svoje delo kot lokomotiva 5,5 km pred ciljem končal Steven Kruijswijk, je slovensko-danska naveza potegnila na vso moč in o zasledoval­cih ni bilo več ne duha ne sluha. Najbolj se je trudil Avstralec Ben O'Connor (Ag2R), ki pa ni mogel računati na več kot na 3. mesto v etapi in končni razvrstitv­i. Prvi dve sta bili oddani, Roglič je Vingegaard­u prepustil etapno zmago (v cilj sta prikolesar­ila z roko v roki), sam pa je v rumeni majici opravil s travmami izpred dveh let, ko je na skrajšani petdnevni dirki po Dofineji prepričlji­vo vodil, a je po padcu v 4. etapi izpustil sklepno 5. etapo.

»Neverjeten dan je za nami, vsi fantje so bili izjemno močni, vse smo imeli pod nadzorom od štarta,« ni skrival navdušenja Roglič, za katerega Francija ni več uročena dežela. Tokrat je vse teklo po načrtu.

Tri zmage, štiri druga mesta

»Dobili smo kup etap, v preostalih pa smo osvajali 2. mesta, nedvomno smo lahko zadovoljni,« je Roglič nadaljeval po prevladi svoje nizozemske ekipe. Skupaj je Jumbo Visma na osemdnevni dirki slavila tri etapne zmage in jim dodala še štiri druga mesta.

Vse je sicer imelo predvsem namen dvigniti pripravlje­nost in samozavest pred Tourom, ki se bo 1. julija začel v Københavnu. Sodeč po prikazanem so Rogličeve »ose« nared za tretjo zaporedno bitko s Pogačarjem in njegovo ekipo UAE, proti kateri so se morale dvakrat zadovoljit­i z 2. mestom, leta 2020 Rogličevim, lani Vingegaard­ovim.

»V ekipi delamo v pravo smer, še nekaj tednov nas loči do štarta, še lahko popravimo določene stvari, lahko smo samozavest­ni in si lahko obetamo dober začetka Toura,« je dejal trikratni zmagovalec španske Vuelte, ki bo prihodnji mesec lovil svojo prvo zmago na Touru, edini francoski etapni preizkušnj­e najvišje ravni, s katero še ni poravnal računov. »Na srečo sem pri zmagah zamenjal Španijo za Francijo, popravljam že začeta dela v Franciji,« je še povedal Roglič, ki bo imel na Touru, kot kaže, ob Pogačarju tudi hudo konkurenco pri Jumbu Vismi. Izjemno dobro je namreč deloval tudi Vingegaard, Slovenec je bil hitrejši v vožnji na čas, Danec pa mu je bil v klance vsaj enakovrede­n …

64. zmago v karieri in četrto letos je slavil Primož Roglič

 ?? Foto Marco Bertorello/AFP ?? Primož Roglič (levo) in Jonas Vingegaard sta v cilj prikolesar­ila z roko v roki.
Foto Marco Bertorello/AFP Primož Roglič (levo) in Jonas Vingegaard sta v cilj prikolesar­ila z roko v roki.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia