Delo (Slovenia)

Po vse boljši igri v Braziliji se že veselijo Filipinov

Odbojka Slovenska reprezenta­nca po dveh porazih dvakrat zmagala na uvodnem turnirju lige narodov – Možič najučinkov­itejši

- Eduardo Brozovič Mark Lebedew

Skromen začetek, boljše nadaljevan­je in dober konec. Takšna je bila pot oslabljene slovenske odbojkarsk­e reprezenta­nce na uvodnem turnirju lige narodov. V Brasilii je po gladkem začetnem porazu proti ZDA (0:3) nudila dober odpor gostitelji­ci in branilki naslova Braziliji (1:3), pred slovesom pa nanizala dve zmagi v pičlih 21 urah. Najprej je prekosila Avstralijo s 3:0 (22, 20, 21), nato pa še Kitajsko s 3:1 (15, 20, -18, 25). Vrnitev domov bo zato toliko lažja. »Za nami je zelo dober teden v brazilski metropoli. Dobili smo prve priložnost­i za igro in tudi novi odbojkarji so odigrali svoje prve dvoboje. Naše moštvo je namreč precej spremenjen­o. Vesel sem dveh zmag in tudi dobre predstave proti Braziliji. Imamo dobro podlago, na kateri lahko gradimo za naslednji turnir na Filipinih. Zelo uživam pri delu s fanti, predvsem z mlajšimi. Res so tekmovalni, motivirani in želijo napredovat­i. Zdaj vem precej več o slovenskih igralcih, in ko bo čez leto ali dve nastopil čas, ne bom okleval, ko jih bo treba vpoklicati v reprezenta­nco,« je po dveh zaporednih uspehih odleglo slovenskem­u selektorju Marku Lebedewu.

V Brasilii ni mogel računati na kapetana Tineta Urnauta, Dejana Vinčića, Klemna Čebulja in Alena Šketa, a je dobil pomembne informacij­e pred nadaljevan­jem lige narodov 21. t. m. Na drugem turnirju v Quezon Cityju se bodo njegovi izbranci uvodoma pomerili z Nizozemsko, nato pa še z Argentino, Italijo in Japonsko. Od 6. julija naprej pa jih čakajo še štirje nastopi v Gdansku na Poljskem. Zaključni turnir najboljše osmerice, ki je osnovni cilj slovenskih odbojkarje­v, bo od 20. do 24. julija v Bologni.

Možič krepko pred vsemi

Ob začetku novega olimpijske­ga cikla podobno stopnjujej­o ritem tudi druge reprezenta­nce, med njimi Avstralija in Kitajska, ki se lani nista uvrstili na OI v Tokiu. Kitajci ob tem niso igrali v ligi narodov, Avstralci pa so zasedli zadnje mesto med 16 moštvi z eno samo zmago v 15 nastopih, torej 11 manj od Slovenije, ki je na koncu osvojila četrto mesto med svetovno elito. Na letošnji štirih uvodnih tekmah je bil njen najučinkov­itejši adut 20-letni sprejemale­c Rok Možič s 65 doseženimi točkami (59 z udarci, 5 z bloki in 1 s servisom), sledili so mu Tonček Štern, Mitja Gasparini in Alen Pajenk s po 24.

Slednji je po četrtem nastopu zmagi zagotovil: »Izkupiček sta dve zmagi in dva poraza proti zares močnima tekmecema. Proti Braziliji smo se dobro borili in dali vse od sebe, a na koncu vseeno izgubili. A počasi prihajamo v ritem naše prepoznavn­e igre. To se je že pokazalo, ko smo ugnali Kitajsko in osvojili vse tri točke.« Žiga Štern je obljubil: »Videli smo, da se lahko kosamo z vsemi reprezenta­ncami. Izboljšati moramo še kar nekaj stvari, priključil­i pa se nam bodo tudi naši najbolj izkušeni igralci, zato verjamem, da bomo na prihodnjih turnirjih prikazali še boljše predstave.«

Točke za Slovenijo na tekmi proti Avstraliji:

Štern T. 10, Pajenk, Planinšič, Kozamernik 6, Gasparini, Košenina, Bošnjak 9, Koncilja 8, Klobučar, Kovačič, Štern Ž., Ropret, Videčnik 3, Možič 17;

Štern T. 4, Pajenk 7, Planinšič, Kozamernik 3, Gasparini 13, Košenina, Bošnjak, Koncilja 10, Klobučar, Kovačič, Štern Ž. 8, Ropret 4, Videčnik 2, Možič 16.

proti Kitajski:

VN Nemčije v Teutschent­halu – MXGP: 1. Gajser (Slo, Honda) 47, 2. Seewer (Švi, Yamaha) 45, 3. Prado (Špa, Gasgas) 34; MX2: 1. Benistant (Fra, Yamaha) 45, 2. Geerts (Bel, Yamaha) 44, 3. Haarup (Dan, Kawasaki) 38, 6. Pancar (Slo, KTM) 30; skupno za SP – MXGP: 1. Gajser 485, 2. Seewer 384, 3. Prado 366; MX2: 1. Geerts 460, 2. Vialle (Fra, KTM) 452, 3. Längenfeld­er (Nem, Gasgas) 353, 12. Pancar 162.

Imamo dobro podlago, na kateri lahko gradimo za naslednji turnir na Filipinih. Zelo uživam pri delu s fanti, predvsem z mlajšimi.

Jan Pancar si je s šestim mestom na VN Nemčije pridirkal svojo najvišjo uvrstitev v razredu MX2.

 ?? Foto Volleyball­world.com ?? Matic Videčnik (15), Žiga Štern (desno) in soigralci so v zadnjem nastopu v Brasilii ugnali Kitajsko.
Foto Volleyball­world.com Matic Videčnik (15), Žiga Štern (desno) in soigralci so v zadnjem nastopu v Brasilii ugnali Kitajsko.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia