Delo (Slovenia)

Savšek prepustil glavni oder Kauzerju in Božiču

Slalom na divjih vodah Na uvodni tekmi svetovnega pokala sta obe zlati kolajni med kajakaši in kanuisti osvojila Slovenca

- Eduardo Brozovič

Slovenski slalomisti na divjih vodah si ob začetku nove tekmovalne sezone kar podajajo najvišjo stopničko zmagovalne­ga odra. Na evropskem prvenstvu pred dvema tednoma je zlato kolajno osvojil olimpijski prvak med kanuisti Benjamin Savšek, na uvodni tekmi svetovnega pokala v Pragi pa sta se na vrh zavihtela razočaranc­a iz Liptovskeg­a Mikulaša. V soboto je bil med kajakaši najhitrejš­i Peter Kauzer, v nedeljo pa kanuist Luka Božič; Savšek je bil tokrat šesti.

V minulih tednih Božič ni skrival nezadovolj­stva zaradi nestanovit­nosti med vratci. V Pragi pa se je vrnil v svoje zlate čase in v finalu ugnal najbližjeg­a zasledoval­ca, Francoza Nicolasa Gestina, za skoraj sekundo. V velikem slogu je proslavil peto zmago na tekmah

Luka Božič je končno dočakal svoj nov veliki dan.

v katerih sem zasedel 7. mesto, sem bi soliden, potem pa sem samo še stopnjeval. Ni mi preostalo drugega, kot da se sprostim in napadem.

Šel sem na polno in na koncu se je izšlo,« je po razpletu kipelo iz 31-letnega kanuista iz Modreja pri Mostu na Soči.

Benjamin Savšek je bil v polfinalu na odlični poti, saj je bil drugi. Toda v finalu mu na progi, na kateri je predlani osvojil svoje tretje od štirih zlatih odličij med posameznik­i na EP, ni šlo po načrtu. »Poskušal sem držati dobro linijo, a v kombinacij­ah sem preveč zaostajal. Morda sem na zahtevni progi preveč nadzoroval čoln in nisem dovolj krajšal linij, zato me je voda ustavljala,« je ocenil olimpijski šampion iz Tokia.

Hrastničan proslavil jubilej

Dan poprej je zablestel 38-letni Peter Kauzer. Prepričlji­vo je ugnal precej mlajše tekmece in potrdil, da je imel na letošnjem EP, na katerem je izpadel že v kvalifikac­ijah, zgolj slab dan. Na Vltavi je z desetim rezultatom polfinala sicer le za las ujel nastop med najboljšo deseterico in v finalu štartal prvi, a po dobri predstavi ostal v vodstvu vse do konca tekme. Hrastničan­u se je najbolj približal Italijan Giovanni De Gennaro, ki je zaostal za 95 stotink sekunde.

»Imel sem tudi malo sreče, saj sem se kot zadnji uvrstil v finale, bil pa sem že prepričan, da sem izpadel, zato sem že pospravil opremo in se želel vrniti v hotel. Prijetno presenečen­je sem zato želel izkoristit­i na najboljši možni način. V finalu sem veslal dobro, a še vedno ne tako, kot znam. Bilo je težko, saj je voda pred finalom nekoliko narasla, zato so bila vratica tik nad gladino. Moral si biti zelo pazljiv skozi celotno progo. Kdor je poskušal krajšati linije, je naredil napako in si prislužil kakšno kazensko sekundo, jaz pa sem se spustil po progi malo bolj previdno. Na koncu mi je to prineslo uspeh,« je po 12. zmagi na tekmah svetovnega pokala – prvo je dosegel natanko 16 let prej (11. junija 2006) v Seu d'Urgellu – priznal Kauzer.

Odbojka

Liga narodov za moške, turnir v Brasilii – Avstralija: Slovenija 0:3 (-22, -20, -21), Slovenija: Kitajska 3:1 (15, 20, -18, 25), ZDA: Brazilija 3:1 (-21, 25, 20, 20), Iran: Avstralija 3:1 (14, 22, -18, 15), Brazilija: Kitajska 0:3 (-23, -29, -23); Ottawa – Francija: Kanada 3:0 (16, 23, 21), Nemčija: Srbija 3:2 (25, -25, -18, 26, 16), Bolgarija: Poljska 0:3 (-19, -19, -23), Kanada: Italija 0:3 (-21, -18, -19), Poljska: Francija 3:1 (-21, 22, 21, 22)

Športna gimnastika

Svetovni pokal v Osijeku – ženske, preskok: 1. Georgijeva (Bol) 13,616, 2. Belak 13,483, 3. Kysselef (obe Slo) 13,399; gred: 1. Schäfer-Betz (Nem) 13,366, 8. Hribar (Slo) 11,400.

Teja Belak si je z drugim mestom v Osijeku pritelovad­ila odlično popotnico za tekmovanje v Kopru.

Tenis

Turnir WTA v Hertogenbo­schu (Niz, trava); dvojice – Zidanšek (Slo), Perez (Avt): Kudermetov­a (Rus), Mertens (Bel) 6:3, 5:7, 12:10; posamezno – Aleksandro­vna (Rus): Sabalenka (Blr) 7:5, 6:0.

Turnir ATP v Hertogenbo­schu – van Rijthoven (Niz): Medvedjev (Rus) 6:4, 6:1.

Turnir ATP v Stuttgartu (trava)

Murray (VB) 6:4, 5:7, 6:3.

– Berrettini (Ita):

Tamara Zidanšek je tokrat zablestela med dvojicami.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia