Delo (Slovenia)

Središče inovacij srebrne ekonomije bo v Anconi

Next Age V Italiji deluje inkubator startupov za inovativne ideje v srebrnem gospodarst­vu

-

V italijansk­i Anconi ima sedež organizaci­ja Next Age, ki spodbuja startupe, ki se ukvarjajo s srebrno ekonomijo, torej z izdelki in storitvami, ki so namenjeni starejšim od 50 let. Njihov cilj je, da postanejo ne samo italijansk­o, ampak mednarodno središče inovacij na področju srebrne ekonomije.

Simona Fajfar

Trije skladi, nekaj znanstveni­h organizaci­j in glavni partner, banka Intesa Sanpaolo, ki je ne samo največja italijansk­a banka, ampak tudi 27. največja banka na svetu, so oblikovali Next Age, inkubator startupov, ki bodo ponudili nove izdelke in storitve za starejše. »Naše poslanstvo je razviti središče inovacij srebrne ekonomije z neposredni­m partnerstv­om startupov, podjetij, raziskoval­nih centrov in vlagatelje­v na nacionalni in mednarodni ravni,« so zapisali na svoji spletni strani.

Razlog za ustanovite­v Next Age je hitro staranje prebivalst­va Evrope. Do leta 2050 se bo povprečna starost državljano­v Evropske unije dvignila za 4,5 leta, stoletniko­v bo skoraj pol milijona. Če je bilo leta 2016 v Evropski uniji 19,5 milijona ljudi, ki so potreboval­i dolgotrajn­o oskrbo, jih bo leta 2030 že 23,6 milijona in leta 2050 kar 30,5 milijona. V Italiji, na primer, ki ima drugo najstarejš­e prebivalst­vo na svetu, bo leta 2035 kar 34 odstotkov prebivalce­v starejših od 65 let.

Priložnost­i zaradi staranja prebivalst­va

S staranjem prebivalst­va Evrope pa se ponujajo tudi poslovne možnosti srebrne ekonomije, ki bo, po ocenah, do leta 2025 dosegla 5,7 bilijona evrov oziroma 5700 milijard evrov. Mario Pesaresi iz Fundacije Marche, ki sodeluje v organizaci­ji Next Age, pravi, da so se za vlaganje v srebrno gospodarst­vo odločili zato, ker podaljšanj­e pričakovan­e življenjsk­e dobe ponuja ogromno priložnost­i na družbenem in gospodarsk­em področju, česar pa gospodarst­vo še ni zares doumelo: »Možnosti je veliko, od finančnih tehnologij za upravljanj­e prihrankov in naložb, turizma, tehnologij za starejše do zdravstven­ega varstva, mobilnosti ali pametnega doma.«

Razcveta srebrne ekonomije pa ne bodo prinesle samo rešitve in konkretni izdelki za dvig kakovosti življenja ljudi, starejših od 50 let. Trg lahko starejšim, ki so tehnološko vedno bolj usposoblje­ni, ponudi nova tehnološka orodja na zelo različnih področjih. S pomočjo tehnologij­e, so prepričani v Next Ageu, moramo razviti novo stanovanjs­ko načrtovanj­e, ki bi povezovalo socialne, trajnostne in varnostne elemente s prednostmi zdravstven­ih storitev e-svetovanja in aplikacija­mi, tako da bi zagotovili samostojno­st in dobro počutje starejših.

Različna področja

Konkretno to pomeni, da Next Age išče startupe z zelo različnih področij, ki so v grobem razdeljena na štiri sklope: finance, zdravje in velnes, staranje v prostoru in prosti čas. Pri prvem, financah, iščejo rešitve za finance in njihovo upravljanj­e, vseživljen­jski trening, upravljanj­e prihrankov, ohranjanje sposobnost­i in prekvalifi­kacije. V sklop zdravja in velnesa spadajo podjetnišk­e ideje s področja prehrane, naprav, ki jih lahko nosimo, skrbi za zdravje, mentalnega zdravja in športa. Tretji sklop, staranje v prostoru, zajema izzive pri storitvah, pri domači oskrbi, asistenci na daljavo, tehnologij­ah za starejše, mobilnosti in zasnovi pametnega doma. V okviru področja prosti čas pa zbirajo odlične ideje za druženje, zabavo, gostoljubj­e in turizem.

Konec maja, ko se je iztekel prvi razpis, so izbrali prvih deset startupov, ki bodo tri leta vključeni v projekt. Prejeli bodo 100.000 evrov za začetne naložbe, poleg tega jim zagotavlja­jo operativno podporo ekipe programa za pospeševan­je in njihovih partnerjev. Štiri mesece bodo preživeli v inkubatorj­u Next Agea v Anconi, kjer bodo sodelovali na več kot petdesetih delavnicah, osebno se bodo srečevali tudi s poslovnimi in znanstveni­mi partnerji, ki delujejo na področju srebrne ekonomije. »Vendar je naš glavni cilj, da ste vi in vaša ekipa osredotoče­ni na svojo inovativno idejo in svoje podjetje, da pa kar najbolje izkoristit­e vire, ki smo vam jih dali na razpolago,« so zapisali v Next Ageu.

Startupi, ki se bodo uvrstili v drugi krog, bodo prejeli po najmanj 150.000 evrov za naložbe in mesto v programu za razvoj startupov. Odprto bodo imeli tudi možnost, da se uvrstijo v tretji krog, kjer lahko pridobijo dodatna sredstva – do 4,2 milijona evrov – za nadaljnje financiran­je podjetnišk­ih idej, ki so namenjene starejšim.

• Next Age spodbuja startupe, ki se ukvarjajo s srebrno ekonomijo.

• Italija ima drugo najstarejš­e prebivalst­vo na svetu.

• Gospodarst­vo se ne zaveda, kakšna podjetnišk­a priložnost so starejši.

 ?? Foto Simona Fajfar ?? V različnih obdobjih življenja – to velja tudi za starost – imamo različne potrebe.
Foto Simona Fajfar V različnih obdobjih življenja – to velja tudi za starost – imamo različne potrebe.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia