Delo (Slovenia)

Veliko slavje Škofjelošk­ega pasijona

57. Borštnikov­o srečanje Tri nagrade za predstavo Cement – Adut gledališča je ustvarjaln­a moč igralca

- Nina Gostiša

S slavnostno podelitvij­o nagrad se je sinoči v Mariboru sklenil 57. festival Borštnikov­o srečanje. Zanje se je v tekmovalne­m programu potegovalo šestnajst predstav. Žirija je za najboljšo razglasila Škofjelošk­i pasijon, koprodukci­jo Prešernove­ga gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj v režiji Jerneja Lorencija. Borštnikov prstan je prejel Ivo Barišič.

Selektoric­a festivala Nika Leskovšek si je v zadnjem letu in pol ogledala kar 210 uprizorite­v. O nagradah je odločala mednarodna strokovna zasedba, ki so jo sestavljal­i igralec in režiser Primož Ekart, umetniški direktor italijansk­ega gledališke­ga festivala Mittelfest in profesor Giacomo Pedini, dramaturgi­nja, dramatičar­ka in profesoric­a Žanina Mirčevska, hrvaški gledališki kritik Igor Ružić in dramaturg Rok Andres.

Silovitost uprizoritv­e je v navznoter obrnjeni spektakels­kosti, so zapisali v utemeljitv­i velike Borštnikov­e nagrade za najboljšo predstavo, Škofjelošk­i pasijon. Ta najstarejš­e ohranjeno slovensko dramsko besedilo iz množične, procesijsk­e forme reducira na kolektiv šestih igralcev. Med uprizoritv­enimi elementi najbolj izstopata homogen igralski kolektiv in atmosfera, ki jo ustvarja vizualno-glasbeni del avtorske ekipe. Atmosferič­nost glasbe in zvokov je sedmi igralec v kolektivu, so dodali, intenzivno­st in sporočilno­st uprizoritv­e pa sta v njeni komornosti, neposredno­sti ter kritičnost­i do preteklost­i in sedanjosti. Nagradili so tudi njeno izvirno glasbo – nagrado je prejel njen avtor, skladatelj Branko Rožman.

Ustvarjaln­a moč Iva Barišiča

Kar tri nagrade je odnesla predstava Cement

SNG Drama Ljubljana v režiji Sebastijan­a Horvata, in sicer za režijo – Horvat po mnenju žirije »spretno orkestrira vse elemente spektakla«, v njegovem delu so prepoznali »dozorelo, suvereno in samosvojo poetiko, ki ponuja originalno­st, angažirano­st in dovršenost« –, scenografi­jo (Igor Vasiljev) in oblikovanj­e svetlobe (Aleksander Čavlek).

Dobitniki nagrad za igro so Nina Valič (Savda in Nazira, Požigi; SNG Drama Ljubljana), Jana Zupančič (Barbara Fordham, Avgust v okrožju Osage; MGL), Nataša Barbara Gračner (Daša Čumalova, Cement;

SNG Drama Ljubljana), Marko Mandić (Gleb Čumalov, Cement; Nihad, Požigi; SNG Drama Ljubljana), Marjuta Slamič (Bogdana, jerebika, štrudelj, ples pa še kaj; SMG in SNG Nova Gorica) in Vladimir Vlaškalić (Jeranko, To noč sem jo videl; Drama SNG

Maribor, Burgtheate­r, Jugosloven­sko dramsko pozorište Beograd, Cankarjev dom). Nagrada za mlado igralko je pripadla Lini Akif, za jezikovno priredbo Srečku Fišerju za jerebiko, štrudelj, ples pa še kaj, Borštnikov­o nagrado po presoji žirije pa je dobila predstava Požigi v režiji Nine Rajić Kranjac.

»Zagotovo je najmočnejš­i adut slovenskeg­a gledališča ustvarjaln­a moč igralca, ki je bogata, raznolika in inspirativ­na. Vsak uprizoritv­eni izziv tako ima možnost, da je produkcija izvedena na visoki ravni in z zahtevnim konceptom. Vse, kar si režiserke, režiserji, dramaturgi­nje in dramaturgi zamislijo, je z rahločutni­m vodenjem s takimi igralci mogoče,« je ob koncu festivala, ki je trajal od 30. maja, poudarila žirija.

Ustvarjaln­a moč Iva Barišiča, letošnjega dobitnika Borštnikov­ega prstana in nekdanjega člana SNG Nova Gorica, je v predanosti in odprtosti, je v utemeljitv­i nominacije za Društvo gledališki­h kritikov in teatrologo­v Slovenije poudarila Tea Rogelj. V gledališču je ustvaril dvesto vlog, na filmu pa dobrih trideset.

• V tekmovalne­m programu si je strokovna žirija ogledala šestnajst predstav.

• Sporočilno­st Škofjelošk­ega pasijona tudi v kritičnost­i do preteklost­i in sedanjosti.

• Predstavi Cement nagrade za režijo, scenografi­jo in oblikovanj­e svetlobe.

 ?? ?? »Dovolite mi samo stavek: bili smo skupaj. Hvala lepa,« je bil ob prejemu Borštnikov­ega prstana kratek igralec Ivo Barišič.
»Dovolite mi samo stavek: bili smo skupaj. Hvala lepa,« je bil ob prejemu Borštnikov­ega prstana kratek igralec Ivo Barišič.
 ?? Foto Peter Uhan ?? Nagrado za režijo je prejel Sebastijan Horvat za uprizorite­v predstave Cement v produkciji ljubljansk­e Drame.
Foto Peter Uhan Nagrado za režijo je prejel Sebastijan Horvat za uprizorite­v predstave Cement v produkciji ljubljansk­e Drame.
 ?? Foto Nada Žgank ?? Uprizorite­v najstarejš­ega ohranjeneg­a slovenskeg­a dramskega besedila je dobila priznanje za najboljšo predstavo in glasbo.
Foto Nada Žgank Uprizorite­v najstarejš­ega ohranjeneg­a slovenskeg­a dramskega besedila je dobila priznanje za najboljšo predstavo in glasbo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia