Delo (Slovenia)

Na današnji dan

13. junij je mednarodni dan ozaveščanj­a o albinizmu

-

1886L

udvik II. (roj. 1845), ekscentrič­ni bavarski monarh, ki so ga bolj kot vladanje zanimali ekstravaga­ntni gradbeni projekti, glasba in gledališče, je utonil v jezeru Würmsee (danes Starnberge­r See), star komaj 40 let.

1971A

meriška revija New York Times je začela objavljati Pentagonsk­e dokumente (Pentagon Papers), serijo člankov, ki temeljijo na študiji o vlogi Združenih držav v Indokini od leta 1945 do maja 1968. Tajna študija o vpletenost­i ZDA v vietnamsko vojno je razkrila vladne laži kongresu in volivcem o obsegu dejavnosti ZDA v Vietnamu in sosednjih državah. Dokumente je reviji posredoval Daniel Ellsberg (roj. 1931), ekonomist, nekdanji vojaški analitik ter politični aktivist, zaradi česar so ga obsodili na 115 let zaporne kazni, a je bil kasneje oproščen. Objava dokumentov je v ameriški javnosti vidno prispevala k vse večjemu nasprotova­nju vietnamski vojni.

2000V

Pjongjangu se je južnokorej­ski predsednik Kim Dae Džung srečal s severnokor­ejskim voditeljem Kim Džong Ilom na prvem medkorejsk­em vrhu po končani državljans­ki vojni leta 1953 in delitvi Koreje na Severno in Južno. Iniciator srečanja, južnokorej­ski predsednik Kim Dae Džung, si je prislužil Nobelovo nagrado za mir, saj je kazalo, da je srečanje rezultat njegove »sončne« politike, ki je med drugim Južnim Korejcem omogočila obisk sorodnikov na severu in olajšala pravila, ki urejajo južnokorej­ske naložbe v državo. Kasneje se je izkazalo, da je južnokorej­ska vlada Severni Koreji menda plačala približno 500 milijonov ameriških dolarjev za udeležbo na vrhu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia