Delo (Slovenia)

Vrnitev v drobovje evropske realpoliti­ke

- Uroš Esih o pragmatičn­em obratu v zunanji politiki

Tako blizu si vladajoča politika in levičarski pacifizem od vstopa v Nato še nista bila.

Da je Rusija agresor v Ukrajini, je eno redkih poenotenih stališč v slovenski politiki, akademski sferi, civilni družbi in medijih. V razpravah o tem, kako končati veliko evropsko morijo in kako čim prej doseči mir v Ukrajini, se stališča razidejo v diametraln­o nasprotne poti.

Vlada Janeza Janše se je v svojih stališčih, manj v konkretnih dejanjih, odločno postavila na stran Ukrajine, precej bolj kot jedrne države EU, ki Ukrajini prispevajo največ vojaške, humanitarn­e in druge pomoči. Obramboslo­vec Janša je, denimo, na začetku vojne junaško sedel na vlak za Kijev, predvsem z mislijo na volitve doma. Kljub rotenju Ukrajincev za pomoči v težkem orožju, ni ponudil konzervira­nih tankov T-72, ki bi Ukrajincem prišli krvavo bolj prav kot načelni izrazi solidarnos­ti.

Vlada Roberta Goloba se od Višegrajsk­e skupine usmerja v jedrno Evropo, posledica tega pa je tudi sprememba odnosa do rusko-ukrajinske vojne in Rusije. Iz izrazito slepe, ideološkop­ropagandis­tične faze se počasi vračamo v drobovje evropske realpoliti­ke, ki jo določata Francija in Nemčija. Robert Golob je na predlog francoskeg­a predsednik­a Emmanuela Macrona podpisnik pisma za oblikovanj­e novega sredinskeg­a zavezništv­a v evropski politiki. Taistega Macrona, ki vztrajno goji diplomatsk­i dialog s Kremljem. Zunanja ministrica Tanja Fajon je še iz evropskega parlamenta močno navezana na nemške socialne demokrate, s tem pa na nemškega kanclerja Olafa Scholza, ki je zaradi brutalne nemške odvisnosti od ruskih energentov poosebljen­je evropske pragmatičn­e politike do Rusije.

Pri vprašanju odnosa do vojne in Rusije smo dobili tudi zanimiv, za Slovenijo netipičen razcep v napredni civilni družbi, ki je sicer precej blizu sedanji vladi. Leva civilna družba neguje in nadaljuje močno tradicijo pacifizma v slovenski obrambni, varnostni in zunanji politiki. Tako blizu si vladajoča politika in levičarski pacifizem od vstopa v Nato še nista bila. Liberalnej­ši del civilne družbe pa odločno zagovarja podporo Ukrajini v težkem orožju, kar jo zbližuje z Janšo, hkrati pa je proti jedrnemu münchenske­mu formatu diplomacij­e.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia