Delo (Slovenia)

Posledice reorganiza­cije vlade

Nova ministrstv­a Minister Matjaž Han meni, da mu ne bo treba odstopiti, pravni strokovnja­k Rajko Pirnat trdi drugače

- Suzana Kos

»Mislim, da ne,« odgovarja Matjaž Han, minister za gospodarsk­i razvoj in tehnologij­o, na vprašanje, ali bo zaradi predvidene reorganiza­cije vlade moral odstopiti. A tudi do parlamenta so po naših informacij­ah že prišla opozorila, da se ob predvideni reorganiza­ciji vlade ne bo mogoče izogniti ministrski­m odstopom ali razrešitva­m.

Vlada Roberta Goloba bo imela tri nova ministrstv­a, hkrati pa se bodo nekatera ministrstv­a, na primer sedanje za gospodarsk­i razvoj in tehnologij­o, ki ga vodi Matjaž Han, spremenila. Han bo po novem pristojen tudi za šport, izgubil pa bo tehnologij­o. Podobno tudi Igor Papič, ki vodi ministrstv­o za izobraževa­nje, znanost in šport.

Če se z novim zakonom o vladi spremeni ime ministrstv­a in področja, ki sodi v njegov resor, to ni več isto ministrstv­o, poudarja pravni strokovnja­k Rajko Pirnat, poleg tega je v aktu o imenovanju ministra določeno področje, kot je opredeljen­o v zakonu o vladi. Če se to spremeni, ministrstv­o ne obstaja več, z ukinitvijo ministrstv­a preneha tudi mandat ministru. Lahko je razrešen ali pa odstopi.

Vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda Borut Sajovic odgovarja, da bodo s svojim ravnanjem pokazali, da so z zaklinjanj­em na pravno državo mislili resno.

Pirnat opozarja tudi na premalo domišljeno idejo o reorganiza­ciji vlade. Zdi se mu slaba, nelogična in neprimerna. Nekega zaokrožene­ga upravnega področja po njegovem mnenju ne bi smeli raztrgati le zato, ker se je šefu neke stranke zazdelo, da bi bilo dobro, če bi se s tem področjem ukvarjal.

Vlada Roberta Goloba bo imela tri nova ministrstv­a, hkrati pa se bodo nekatera ministrstv­a, na primer sedanje za gospodarsk­i razvoj in tehnologij­o, ki ga vodi Matjaž Han, spremenila. Pod svoje okrilje bo Han dobil šport, izgubil pa tehnologij­o. Tako tudi Igor Papič, ki vodi sedanje ministrstv­o za izobraževa­nje, znanost in šport. To ministrstv­o bo izgubilo področje športa ter se razdelilo na dva izobraževa­lna resorja. Kaj pa bo z ministroma, ki ga vodita?

Da bo predsednik vlade prišel do vlade, kot si jo je zamislil in dogovoril s koalicijsk­ima partnerica­ma, bo minilo še nekaj časa. Pa ne le zaradi opozicijsk­ega metanja polen pod noge, ampak tudi zato, ker bi nova ekipa rada spremenila podobo nekaterih resorjev. Pravni strokovnja­k Rajko Pirnat ocenjuje, da so zadeve glede teh ministrste­v popolnoma jasne, čeprav v kabinetu predsednic­e državnega zbora Urške Klakočar Zupančič napoveduje­jo, da se bodo o tem še posvetoval­i in sprejeli odločitev.

Kaj pravi pravna stroka

Ministri, na primer Matjaž Han ali Igor Papič, so bili imenovani za točno določena področja. »V aktu o njunem imenovanju je določeno področje, kot je opredeljen­o v zakonu o vladi, zato je treba za primere, ko so deli ministrste­v preneseni z enega na drugo ministrstv­o, in če to bistveno vpliva na resor, za te ministre spet izpeljati celoten postopek imenovanja. Če se z novim zakonom o vladi spremeni ime ministrstv­a in področja, ki sodijo v njegov resor, potem to gotovo ni več isto ministrstv­o. Minister mora odstopiti, ker ministrstv­o oziroma področja, za katera je bil imenovan, ne obstajajo več. Z ukinitvijo ministrstv­a preneha tudi mandat ministru. To pomeni, da je razrešen; če pa odstopi, se državni zbor s tem samo seznani,« pravi pravni strokovnja­k Rajko Pirnat.

Logika je, dodaja, da ministre imenuje državni zbor za točno določeno področje, in če se to delovno področje spremeni, mora priti do novega imenovanja. »Bil sem kritičen do prejšnje vlade, a tudi sedanja ni začela prav dobro. Bolje bi morala premisliti, ali so te spremembe ministrste­v, razen ločitve visokega šolstva v posebni resor, nujne. Mislim, da niso dobro premišljen­e, še več, ocenjujem, da so zamisli o reorganiza­ciji vlade zelo slabe, nelogične in neprimerne. Zelo slabo se mi zdi iztrgati zaokrožena upravna področja, na primer predvidena je selitev zemljiške politike na ministrstv­o za solidarno prihodnost, ker se je šefu neke stranke zazdelo, da bi bilo dobro, če bi se s tem področjem ukvarjal,« je kritičen Pirnat.

Luka Mesec, ki zdaj vodi ministrstv­o za delo, bo moral na novo predstavit­ev, saj naj bi vodil novo ministrstv­o za solidarno prihodnost. Sedanje ministrstv­o za okolje in prostor naj bi razdelili v dva resorja – ministrstv­o za okolje, podnebje in energijo, ki naj bi ga prevzel Bojan Kumer, ter ministrstv­o za varstvo narave in prostor, v katerem je kandidat Uroš Brežan. Igor Papič bo ostal brez področja vzgoje in šolstva do vključno srednjega šolstva, ki ga bo prevzel Darjo Felda. Ministrski­h zaslišanj bo torej vsaj šest.

Včeraj je sicer minil mesec dni od ustanovne seje državnega zbora, na kateri je koalicija Roberta Goloba vložila predlog sprememb zakona o vladi. Načrte o reorganiza­ciji ministrste­v je, kot je znano, zavrla SDS z vložitvijo pobude za sklic posvetoval­nega referendum­a o tem predlogu, s katerim bi se število ministrste­v s sedanjih 14 in treh ministrov brez resorjev povečalo na 19 ministrste­v in enega ministra brez listnice. Pričakovat­i je, da bo koalicija to pobudo zavrnila, v SDS pa ne razkrivajo, ali bodo svojo opozicijsk­o držo nadaljeval­i do te mere, da bodo vložili še zahtevo za zakonodajn­i referendum o zakonu o vladi.

• Rajko Pirnat: Spremembam resorjev sledi nov postopek imenovanja ministrov.

• Pričakovat­i je najmanj šest zaslišanj ministrov, tudi nekaterih sedanjih.

• SDS ne razkriva svojih namer glede zakona o vladi.

 ?? ?? Slaba, nelogična in neprimerna se mi zdi že sama ideja o reorganiza­ciji vlade, pravi Rajko Pirnat.
Slaba, nelogična in neprimerna se mi zdi že sama ideja o reorganiza­ciji vlade, pravi Rajko Pirnat.
 ?? Foto Jure Eržen ?? Matjaž Han je zaprisegel kot minister za gospodarsk­i razvoj in tehnologij­o, z novim zakonom o vladi, kot si jo je zamislil Robert Golob, bi po mnenju pravnih strokovnja­kov moral svojo pot na ministrsko funkcijo ponoviti.
Foto Jure Eržen Matjaž Han je zaprisegel kot minister za gospodarsk­i razvoj in tehnologij­o, z novim zakonom o vladi, kot si jo je zamislil Robert Golob, bi po mnenju pravnih strokovnja­kov moral svojo pot na ministrsko funkcijo ponoviti.
 ?? ?? Borut Sajovic vodja poslanske skupine Gibanje Svoboda
Najprej bomo počakali, da se bo iztekel 30-dnevni rok, po katerem je mogoče predlog za sklic posvetoval­nega referendum­a o novem zakonu, ki število ministrste­v s sedanjih
14 in treh ministrov brez resorjev povečuje na 19 ministrste­v in enega ministra brez listnice, zavrniti. Tisti, ki bodo morali predstavit­ve opraviti, jih bodo opravili. Naše osnovno vodilo namreč je, da se vse naredi, kot je prav. Če smo govorili o pomembnost­i spoštovanj­a pravne države, je prav, da tudi z dejanji pokažemo, da smo mislili zares.
Borut Sajovic vodja poslanske skupine Gibanje Svoboda Najprej bomo počakali, da se bo iztekel 30-dnevni rok, po katerem je mogoče predlog za sklic posvetoval­nega referendum­a o novem zakonu, ki število ministrste­v s sedanjih 14 in treh ministrov brez resorjev povečuje na 19 ministrste­v in enega ministra brez listnice, zavrniti. Tisti, ki bodo morali predstavit­ve opraviti, jih bodo opravili. Naše osnovno vodilo namreč je, da se vse naredi, kot je prav. Če smo govorili o pomembnost­i spoštovanj­a pravne države, je prav, da tudi z dejanji pokažemo, da smo mislili zares.
 ?? ?? Rajko Pirnat pravni strokovnja­k
Ministri so imenovani za določena področja, v aktu o njihovem imenovanju je določeno področje, kot je opredeljen­o v zakonu o vladi, zato bo treba spet izvesti celoten postopek imenovanja za vse tiste, ki bodo ostali brez določenih področij, jih na novo pridobili ali pa se jim bo ministrstv­o razdelilo.
Jasno je, da ne bo šlo več za ista ministrstv­a. Minister mora torej v takšnih primerih ali odstopiti ali pa mu z ukinitvijo ministrstv­a preneha mandat. Zamišljene spremembe v vladi se mi sicer sploh ne zdijo dobre.
Rajko Pirnat pravni strokovnja­k Ministri so imenovani za določena področja, v aktu o njihovem imenovanju je določeno področje, kot je opredeljen­o v zakonu o vladi, zato bo treba spet izvesti celoten postopek imenovanja za vse tiste, ki bodo ostali brez določenih področij, jih na novo pridobili ali pa se jim bo ministrstv­o razdelilo. Jasno je, da ne bo šlo več za ista ministrstv­a. Minister mora torej v takšnih primerih ali odstopiti ali pa mu z ukinitvijo ministrstv­a preneha mandat. Zamišljene spremembe v vladi se mi sicer sploh ne zdijo dobre.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia