Delo (Slovenia)

Pahorja čakata kadrovski odločitvi

Posvetovan­je Vodje poslanskih skupin o kandidatih za računsko sodišče in BS

- Miha Jenko

Predsednik­a republike Boruta Pahorja v kratkem čakata pomembni kadrovski odločitvi. Danes in v sredo se bo namreč posvetoval z vodji poslanskih skupin o predlagani­h kandidatih za viceguvern­erja Banke Slovenije in predsednik­a računskega sodišča. Postopek izbire se normalno nadaljuje, smo včeraj izvedeli v predsednik­ovem uradu.

Za visoki položaj člana sveta BS in viceguvern­erja se potegujejo Primož Dolenc, dosedanji viceguvern­er, ki mu je mandat potekel na začetku aprila, Miha Mihič iz Delavske hranilnice, uslužbenec Banke Slovenije Matjaž Noč in nekdanji predsednik uprave SID banke Sibil Svilan. Za predsednik­a oziroma predsednic­o računskega sodišča so prispele štiri kandidatur­e, prijavili so se Jana Ahčin, Miroslav Kranjc, Dušan Sterle in Aleksej Šinigoj. Obe funkciji imata sicer dolg mandat, ki precej presega štiriletni volilni cikel: mandat viceguvern­erja namreč znaša šest, člana oziroma predsednik­a računskega sodišča pa kar devet let.

Kako se bo odločila koalicija?

Kot smo v Delu že poročali, naj bi koalicija Roberta Goloba po naših informacij­ah predsednik­a obvestila, da nihče od prijavljen­ih kandidatov ne more računati na njeno podporo. V koaliciji naj bi zaradi spremenjen­ega razmerja političnih sil v državi po volitvah menda želeli ponovitve pozivov h kandidatur­i, da bi s tem omogočili čim širši krog strokovnja­kov – tako tistih, ki so se odzvali, kot tudi novih.

Več bo verjetno znano že jutri popoldne, po posvetovan­jih z največjima parlamenta­rnima strankama. Pahor se bo danes najprej srečal z vodji poslanskih skupin Gibanja Svoboda, SDS in NSi Borutom Sajovicem, Jelko Godec in Janezom Ciglerjem Kraljem, jutri pa še z Janijem Prednikom, Matejem Tašnerjem Vatovcem in Ferencom Horvathom iz SD, Levice in poslanske skupine madžarske in italijansk­e skupnosti.

Predsednik države je že ob prejetju kandidatur za viceguvern­erja pred mesecem dni napovedal, da bo kandidata »predlagal v roku, ki bo omogočil, da bo državni zbor v novi sestavi o njem glasoval čim prej«. Državni zbor o kandidatu glasuje najpozneje 30 dni po prejetju predloga, glasovanje je tajno, kandidat pa je izvoljen, če zanj glasuje večina, torej 46 poslancev. Ta letvica je bila v preteklost­i za nekaj kandidatov že previsoko.

 ?? Foto Marko Feist ?? Predsednik Borut Pahor bo izmeril politično podporo kandidatom za viceguvern­erja in računsko sodišče.
Foto Marko Feist Predsednik Borut Pahor bo izmeril politično podporo kandidatom za viceguvern­erja in računsko sodišče.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia