Delo (Slovenia)

Dosežek, na katerega je ankaranski župan najbolj ponosen

Podpora Vsi dijaki in študenti v občini bodo upravičeni do štipendije, ki bo – odvisno od njihovega truda – znašala od deset do nekaj sto evrov

- Nataša Čepar

»Proučili smo različne modele štipendira­nja, ki jih mladim omogočajo občine, in ugotovili, da gre le za podporo tistim, ki najbolj izstopajo. V Ankaranu pa smo se odločili, da bomo pomagali prav vsem našim dijakom in študentom na poti do večje samostojno­sti. Od vsakega posameznik­a pa bo odvisno, ali si bo z dodatnimi točkami te prejemke še zvišal,« pravi ankaranski župan Gregor Strmčnik. V ankaranske­m občinskem svetu so »štipendijs­ki odlok« dokončno podprli včeraj. »To je dosežek, na katerega sem kot župan najbolj ponosen,« nadaljuje Strmčnik. S štipendija­mi dijakom in študentom bodo predvidoma začeli jeseni, z novim šolskim letom. Prejemali jih bodo skozi vse leto, tudi v poletnih mesecih.

Višina štipendije je opredeljen­a s številom točk; pri čemer vrednost točke določi župan, a bo veljala najmanj en evro. Osnovna štipendija za dijaka, ki znaša deset točk, bo v začetku ovrednoten­a na deset evrov, za študente (15 točk) pa 15 evrov. Na osnovi uspeha in drugih dosežkov s kulturnega, športnega ali družbenega področja pa si bodo dijaki in študentje lahko zviševali svoje prejemke, ki jim jih zagotavlja občina.

»Če bo imel dijak povprečno oceno 3,6 in določeno število ur prostovolj­nega dela, bo dobil 40 evrov mesečne štipendije. Če bo malo izboljšal ocene, dobil kakšno priznanje, postal član gasilskega društva, lahko pride do 95 evrov. Študentu pa se lahko obeta celo, denimo, 360 evrov na mesec, s čimer si zagotovo pokrije nastanitev v Ljubljani. To pa je že pot v večjo neodvisnos­t od družinske podpore in zmožnosti,« opiše nekaj primerov.

Občina, v kateri je približno sto dijakov in sto študentov, bo po grobi oceni za štipendira­nje namenila od 200.000 do 250.000 evrov na leto. V Ankaranu, kjer si zaradi manjše skupnosti in stabilnih proračunsk­ih prihodkov (povprečnin­e, nadomestil­a za uporabo stavbnih zemljišč in luške koncesije) ta strošek lahko privoščijo, so prepričani, da se jim bo to dolgoročno obrestoval­o.

Trije stebri samostojno­sti

»Za uresničeva­nje življenjsk­ih interesov mladih so potrebni trije stebri: kakovostna izobrazba, delovno mesto z visoko dodano vrednostjo in rešen stanovanjs­ki problem. Vse troje skupaj šele omogoča tudi načrtovanj­e mlade družine, in s tega vidika smo v zadnjih desetletji­h kot družba močno nazadovali,« meni sogovornik. Stanovanja so v okoljih, ki so še turistično zanimiva – kot je Ankaran –, za mlade večinoma nedoseglji­va. »Mladi nam odhajajo, medtem ko se v naše kraje naseljujej­o premožni starejši. Zato mora lokalna skupnost na dolgi rok poskrbeti tudi za stanovanja za mlade s pomočjo različnih shem dostopnost­i, kar nas v prihodnje še čaka,« navede.

Inovativna pomoč za mlade

Strmčnik je prepričan, da so razvili zelo inovativen model, ki bo pomembna spodbuda za mlade. »Ne gre le za podporo tistim, ki imajo krasne ocene, so nadarjeni in imajo izjemne dosežke. Štipendijo dobijo prav vsi dijaki in študentje v občini, poleg tega pa smo vključili še stimulativ­ne količnike, ki lahko vplivajo na višino teh prejemkov,« pojasnjuje. To so lahko tako šolski uspeh kot različni drugi dosežki – med katere se prištevata tudi prostovolj­no delo ali krvodajals­tvo, dodatne točke zagotavlja­jo izobraževa­nje za deicitarne poklice, kraj šolanja in vrsta nastanitve, predviden je tudi za dodatek za štipendist­e s posebnimi potrebami.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Ankaranska občina želi mladim zagotoviti večjo neodvisnos­t od družinske podpore.
Foto Leon Vidic Ankaranska občina želi mladim zagotoviti večjo neodvisnos­t od družinske podpore.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia