Delo (Slovenia)

Ostri odzivi iz EU na rušenje protokola

Brexit Na Združeno kraljestvo letijo obtožbe o kršitvi sporazuma, ki ga je sklenilo z Evropsko unijo

- Jure Kosec

Predstavni­ki Evropske unije in vlad držav članic so se po pričakovan­jih ostro odzvali na objavo predloga zakona, ki bo britanski vladi omogočil razveljavi­tev delov severnoirs­kega protokola. Opozorili so, da takšna dejanja škodijo medsebojne­mu zaupanju ter ustvarjajo pogoje za razrast nestabilno­sti v odnosih med EU ter njeno nekdanjo članico.

Vlada pod vodstvom Borisa Johnsona je objavila predlog zakona, po katerem bodo ministri lahko razveljavi­li določene dele severnoirs­kega protokola, ki sta ga Bruselj in London izpogajala zato, da bi na irskem otoku po brexitu preprečila nastanek izične meje. Dve leti po izstopu iz EU je britanska stran prepričana, da je protokol vir politične in gospodarsk­e nestabilno­sti na Severnem Irskem, zato ga hoče spremeniti – z ali brez EU.

Skrbi Londona so upravičene, kar je posredno priznala tudi Unija, ko je v zadnjem letu predlagala vrsto ukrepov za ublažitev negativnih posledic trgovinske ureditve, ki je začela veljati 1. januarja lani. Toda vprašanje je, ali lahko britanska vlada z grožnjo z enostransk­im poseganjem v mednarodni sporazum resnično doseže želeni napredek. Iz odziva predstavni­kov sedemindva­jseterice je bilo jasno, da bi lahko vse skupaj imelo nasproten učinek, zlasti če bi se Unija odzvala z uvedbo kazenskih carin na določene britanske izdelke.

»Današnja odločitev britanske vlade spodkopava zaupanje, ki je nujno za dvostransk­o sodelovanj­e EU z Združenim kraljestvo­m,« je podpredsed­nik evropske komisije Maroš Šefčovič dejal po objavi predloga nove zakonodaje in napovedal sorazmeren odgovor EU. Še veliko bolj kritičen je bil predsednik irske vlade Micheál Martin, ki je obtožil London kršenja mednarodne­ga sporazuma in poudaril, da so pogajanja edini način za rešitev težav s protokolom.

London: Položaj je nevzdržen

Britanska vlada je zanikala, da je predlog v nasprotju z mednarodni­m pravom, in vztrajala, da si bo še naprej prizadeval­a za kompromis z EU. Toda hkrati je poudarila, da so ukrepi nujni za zavarovanj­e dosežkov velikonočn­ega sporazuma, s katerim je bil leta 1998 kodiiciran mir na Severnem Irskem. »Odpravljen bo nevzdržen položaj, v katerem so ljudje na Severnem Irskem obravnavan­i drugače kot v preostalih delih Združenega kraljestva, zaščiteni bosta nadrejenos­t naših sodišč in naša ozemeljska celovitost,« je po objavi predloga poudarila britanska zunanja ministrica Elizabeth Truss.

Nova zakonodaja bo med drugim omogočila odpravo nadzorne funkcije sodišča EU v Luksemburg­u pri izvajanju protokola, podjetja, ki trgujejo s Severno Irsko, pa bodo lahko pri tem sledila ne le evropskim, temveč tudi britanskim pravilom.

Regija je po brexitu kot edini del Združenega kraljestva ostala v evropskem skupnem blagovnem trgu, kar je ustvarilo ovire pri njenem trgovanju z Anglijo, Škotsko in Walesom. Rezultat teh ovir so politična trenja, zaradi katerih je že več kot mesec dni blokirano oblikovanj­e nove severnoirs­ke regionalne vlade, v kateri morata skladno s pravili delitve oblasti sodelovati največja probritans­ka in največja proirska stranka. Demokratič­na unionistič­na stranka vztraja, da v vladi z irsko republikan­sko stranko Sinn Féin ne bo sodelovala, dokler protokol ne bo zamenjan z boljšo ureditvijo.

Dvainpetde­set od 90 novoizvolj­enih poslancev regionalne­ga parlamenta je včeraj podpisalo izjavo, v kateri so ostro obsodili predlagano zakonodajo. Predlog so prav tako napadli predstavni­ki britanske opozicije, nezadovolj­stvo je občutiti tudi v vrstah vladajoče konservati­vne stranke, kar bi lahko bila težava za politično ranjenega premiera Borisa Johnsona. Ta je predlog v intervjuju za londonski radio LBC sicer razglasil za »razmeroma trivialen nabor prilagodit­ev«.

Zaradi kontroverz­nosti predloga je pričakovat­i, da bo njegova pot skozi oba domova parlamenta trajala več mesecev.

Britanska vlada vztraja, da si bo še naprej prizadeval­a za kompromis z EU.

 ?? Foto Jessica Taylor/Reuters ?? Britanska zunanja ministrica Elizabeth Truss je poudarila, da bo z novo zakonodajo odpravljen nevzdržen položaj, v katerem so ljudje na Severnem Irskem obravnavan­i drugače kot v preostalih delih Združenega kraljestva.
Foto Jessica Taylor/Reuters Britanska zunanja ministrica Elizabeth Truss je poudarila, da bo z novo zakonodajo odpravljen nevzdržen položaj, v katerem so ljudje na Severnem Irskem obravnavan­i drugače kot v preostalih delih Združenega kraljestva.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia