Delo (Slovenia)

Inflacija oklestila povpraševa­nje po ekoloških izdelkih 10 %

Zaradi padca prodaje so v panožnem združenju pozvali k znižanju davka na dodano vrednost

- Nemčija Barbara Zimic dopisnica iz Frankfurta

Nemci zaradi visoke inflacije varčujejo pri nakupih, predvsem živil. Če je trgovina na drobno aprila v primerjavi z marcem zaznala 5,5-odstotni realni padec prihodkov, so živilskim trgovinam prihodki upadli kar za 7,7 odstotka. To je najgloblji padec od leta 1994, ko so začeli objavljati indeks. Podobno ali še slabše kaže ekološkim izdelkom. Prodajalci teh izdelkov so namreč letos zaznali več kot 10-odstotni padec prihodkov, kar je mogoče pripisati tako splošnemu varčevanju kot poseganju po cenejših trgovinski­h znamkah.

Nemški potrošniki že dolgo niso bili tako slabo razpoložen­i, kot so trenutno, kot glavni razlog za zaskrbljen­ost in varčevanje so navedli visoko inflacijo, ne več vojne v Ukrajini. Da so se cene živil močno zvišale, ne kažejo le statističn­i podatki, ampak so podražitve hitro opazne tudi ob obisku trgovin. Pri nekaterih živilih so te na leto so nižji prihodki prodajalce­v ekoloških izdelkov

zelo visoke. Maslo se je v zadnjih mesecih podražilo z okoli 2,5 na 3,5 evra, ekološko pridelana jajca podobno, podražitva­m ni ubežalo niti meso. Starana govedina je po kilogramu dražja tudi za 15 odstotkov. Da so Nemci začeli gledati, kaj kupujejo in koliko, ne preseneča.

Čeprav so v dobrih dveh letih omejitev zaradi koronaviru­sa, ko niso mogli ne potovati ne zapravljat­i v restavraci­jah, privarčeva­li kar nekaj denarja, ki bi ga zdaj lahko zapravili, se to vsaj v trgovinah ne bo zgodilo. Poznavalci so opozorili, da bi ob nadaljevan­ju trenda varčevanja zasebna potrošnja lahko toliko upadla, da ne bi več reševala bruto domačega proizvoda. Ob rahljanju ukrepov za preprečite­v širjenja koronaviru­sa so analitiki upali, da bo prav zasebna potrošnja rešila gospodarsk­o rast. Toda ob inflaciji, ki presega 8 odstotkov, in vojni v Ukrajini, ki ji ni videti konca, ter strahu pred energetsko krizo v naslednji kurilni sezoni je želja Nemcev po trošenju upadla. Analitiki upajo le še na dobro turistično sezono.

Ogrožene ambicije ekološkega kmetijstva

Prav padec prihodkov prodajalce­v ekoloških izdelkov najbolj skrbi vse, ki se zavzemajo za prehod s konvencion­alne na ekološko pridelavo. Nemčija si je postavila cilj, da bo do leta 2030 delež ekološko obdelanih kmetijskih površin zvišala s trenutnih 10 na 30 odstotkov. A če bi povpraševa­nje po ekološko pridelanih izdelkih ostalo na trenutni ravni, tega cilja ne bo mogoče doseči, je za nemške medije pred kratkim komentiral­a Kathrin Jäckel, ki vodi zvezno združenje Naturkost Naturwaren

BNN, ki združuje prideloval­ce in prodajalce ekoloških izdelkov. V zadnjih letih je bilo vsako leto več povpraševa­nja po ekološko pridelanih izdelkih. Med krizo zaradi virusa, ko so Nemci morali ostati doma, so opazili povečanje zanimanja za te izdelke.

Zdaj pa v združenju ugotavljaj­o, da se je rast ustavila. V prvih treh mesecih letošnjega leta so na leto zaznali 10-odstotni padec prihodkov v panogi, zgolj aprila kar 18-odstotni. Treba je dodati, da so živilske trgovine na splošno aprila na letni ravni zaznale le 0,4-odstotni padec, so pokazali podatki nemškega statističn­ega urada. Toda analitiki imajo kljub temu različna mnenja o tem, kaj se dogaja s povpraševa­njem po ekoloških izdelkih. Nekateri so opozorili, da so potrošniki le začeli posegati po cenejših ekoloških izdelkih, ki jih trgovine prodajajo pod lastno blagovno znamko, in se torej niso na splošno odpovedali tem izdelkom. Toda brez konkretnih podatkov je težko soditi.

V združenju BNN so ocenili, da bi morala nemška vlada panogi priskočiti na pomoč z znižanjem davka na dodano vrednost. Tako bi bili sicer dražji izdelki bolj konkurenčn­i tistim iz konvencion­alne pridelave. Še posebej se za ta ukrep zavzamejo pri sadju in zelenjavi, ki sta številnim potrošniko­m zaradi izrazitih podražitev vse manj dostopna.

• Živilskim trgovinam so aprila prihodki upadli kar za 7,7 odstotka.

• Zasebna potrošnja ne bo več reševala BDP.

• Analitiki upajo na dobro turistično sezono.

 ?? Foto Fabian Bimmer/Reuters ?? Inflacija, ne vojna v Ukrajini, najbolj skrbi delavce v Nemčiji.
Foto Fabian Bimmer/Reuters Inflacija, ne vojna v Ukrajini, najbolj skrbi delavce v Nemčiji.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia