Delo (Slovenia)

Gradbinci v težavah zaradi podražitev materiala

Cene v gradbeništ­vu Pavle Hevka: Zahtevki za višje stroške so upravičeni

- Nejc Gole

Drugi tir bi se lahko zaradi podražitev po grobih ocenah podražil za okoli sto milijonov evrov, je dejal generalni direktor 2TDK Pavle Hevka, a izpostavil prihranke pri gradnji in rezerve, podpisane s pogodbami. Nadzorni svet 2TDK je zahtevke izvajalcev za priznanje višjih stroškov obravnaval, a je bila želja ministrstv­a za infrastruk­turo, da njihov način reševanja zahtevkov potrdi, je še dodal. »Preboj predora me veseli. To kaže, da Kolektor in Yapi Merkezi – s sodelovanj­em sem zelo zadovoljen – delata v skladu z načrti in zmožnostmi. Upam, da bomo končali v predvideni­h rokih z upoštevanj­em zamud zaradi birokratsk­ih ovir za prihod turških delavcev. Zadovoljen sem tudi s sodelovanj­em z 2TDK in generalnim direktorje­m Pavlom Hevko, ki opravlja dobro delo,« je dejal predsednik nadzornega sveta Kolektorja Stojan Petrič.

»Soočamo pa se z rastjo energentov in materialov. Cement, denimo, se je podražil za 50 odstotkov, železo za skoraj sto odstotkov. V strukturi prihodkov našega podjetja se je delež materialni­h stroškov povečal za deset odstotnih točk. Ker imamo šest- do sedemodsto­tno EBITDA, ta strošek že posega v substanco podjetja. To ni sprejemlji­vo, zato bo treba narediti več za čimprejšnj­o odpravo nesorazmer­ij med vhodnimi stroški materiala na eni strani in prihodka za opravljena dela. Zamude na tem področju lahko posamezna podjetja pripeljejo v hude likvidnost­ne težave,« je dodal. Opozoril je, da se lahko ob napovedi povečanja obrestnih mer gradbena panoga tudi na račun nerazumeva­nja globalnih razmer osiromaši kot leta 2010: »Takrat smo panogo zaradi makroekono­mistov praktično uničili, čeprav smo se nekateri borili za obstoj določenih podjetij. Da smo ponovno zgradili to panogo, smo potreboval­i dvanajst let. Ne želim si, da se zgodba ponovi v letu 2022, saj bi tako bila panoga ogrožena za prihodnjih deset let ali več. Slovenija kot tudi vsaka nacionalna ekonomija pa potrebuje gradbeništ­vo kot izvajalca za visoke in nizke gradnje.«

Direktor Kolektorja CPG Kristjan Mugerli je pritrdil, da energetska kriza ter nenormalna rast cen gradbenih surovin in drugih materialov vsem izvajalcem po svetu povzročata veliko preglavic, tako pri dobavah kot likvidnost­nih težav: »Želimo si spoštovanj­a podpisanih pogodb in obligacijs­kega zakonika, da bo izvajalec dobil, kar mu pripada, da se gradnja ne bi ustavila ali da se ne bi uresničili še bolj črni scenariji. Z naročniki v državi se konstrukti­vno pogovarjam­o in dokazujemo podražitve energentov in materialov. Treba bi bilo čim prej obračunati razlike v cenah, do katerih smo upravičeni, saj nekateri izvajalci že bijejo plat zvona.«

Hevka je dejal, da zahtevke izvajalcev obravnavaj­o resno: »Odkrili smo recept, kako bomo zahteve pokrivali: podražitev nad desetimi odstotki bo pokril naročnik. Nadzorni svet je to obravnaval, vendar je bila želja ministrstv­a, da potrdi to recepturo, ker orjemo ledino.« Dodal je, da so zahtevki upravičeni, saj nihče ne more vplivati na podražitve.

Na vprašanje o priznanju višjih stroškov izvajalcem je infrastruk­turni minister Bojan Kumer odgovoril, da bodo iz posnetka stanja ugotovili več o podražitva­h. Da pa je projekt zelo natančno načrtovan. »Res je, da cene rastejo in da je inflacija. Bomo videli, kaj to pomeni za investicij­o,« je še dodal.

• Nevarnost likvidnost­nih težav za podjetja.

• Ministrstv­o bo pregledalo recept 2TDK.

• Ministrstv­o je naročilo povzetek stanja.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Ministrstv­o za infrastruk­turo proučuje stanje na gradbiščih.
Foto Jure Eržen Ministrstv­o za infrastruk­turo proučuje stanje na gradbiščih.
 ?? Foto Leon Vidic ?? Materiali, ki jih vgrajujejo v predore na drugem tiru, so se zelo podražili. Železo denimo za sto odstotkov.
Foto Leon Vidic Materiali, ki jih vgrajujejo v predore na drugem tiru, so se zelo podražili. Železo denimo za sto odstotkov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia