Delo (Slovenia)

Brutalni napad na sodnico Danielo Ružič še brez epiloga

Poskus umora Senat je bil mnenja, da v spisu ni dovolj dokazov, da bi lahko bil obdolženi utemeljeno osumljen napada

-

Brutalni napad na sodnico mariborske­ga okrožnega sodišča Danielo Ružič, ki jo je nekdo pred tremi leti pred hišo v Pekrah pričakal in pretepel, bo vsaj za zdaj ostal brez sodnega epiloga. Za sojenje domnevnemu storilcu Andreju Horvatu, ki mu kaznivo dejanje poskusa umora očita tožilstvo, je bilo zbranih premalo dokazov.

Aleš Andlovič

Napad je takrat izzval veliko ogorčenja slovenske javnosti, predvsem pa politike in pravniških vrst, sprva pa pa so ga povezovali s službenim delom sodnice gospodarsk­ega oddelka. A so tovrstna namigovanj­a že kmalu po dogodku povsem utihnila, ko so kriminalis­ti teden dni po napadu odvzeli prostost Andreju Horvatu, zdaj že nekdanjemu partnerju Daniele Ružič.

Tožilka Mateja Artenjak se ni odločila, da bi zanj predlagala pripor, zato so ga morali mariborski policisti poldrugi dan po aretaciji izpustiti na prostost. Policisti so opravili svoj del naloge, spisali kazensko ovadbo in v njej na dolgo in široko obrazložil­i, zakaj Andreja Horvata sumijo poskusa umora svoje nekdanje partnerke. Tožilstvo je od preiskoval­cev nekajkrat zahtevalo dopolnitev kazenske ovadbe, a naposled vendarle sredi marca predlani sodišče prosilo za

uvedbo preiskave zoper žrtvinega partnerja. Sodniki v Slovenj Gradcu, kamor je romala zadeva zaradi službene vpletenost­i žrtve na mariborske­m sodišču, so uvedbo preiskave zoper Andreja Horvata potrdili.

Preiskava trajala poldrugo leto

Poldrugo leto je trajala preiskava, med katero je bil zaslišan tudi Andrej Horvat, a se ni želel zagovarjat­i. Lanskega oktobra je tožilka Mateja Artenjak v spisu zbrala dovolj dokazov, da je na slovenjgra­ško sodišče vložila obtožnico zoper njega. Očitala mu je poskus umora. Motiv naj bi bil v tem, da je Daniela Ružič v dneh pred napadom partnerju Andreju Horvatu dejala, da je njune zveze dokončno konec in da odhaja.

Horvat je s svojim zagovornik­om konec lanskega leta ugovarjal ter izpodbijal vloženo obtožnico. Izvenrazpr­avni senat slovenjgra­škega sodišča pa je 3. februarja letos sklenil, da se obtožba zaradi poskusa kaznivega dejanja umora ne dopusti in se kazenski postopek ustavi. Senat je bil mnenja, da v spisu ni dovolj dokazov, da bi lahko bil obdolženi utemeljeno osumljen napada.

Tako oškodovank­a kot tožilstvo sta spisala ločeni pritožbi in poskušala izpodbijat­i odločitev senata. O zadevi so nato odločali na mariborske­m višjem sodišču, kjer so na koncu pritrdili odločitvi slovenjgra­ških sodnikov, da je zbranih premalo dokazov za sojenje Andreju Horvatu. Odločitev, da Andreju Horvatu (še) ne bo treba sesti na zatožno klop, je 19. maja letos postala pravnomočn­a.

Spomnimo, da so se policistom alarmne luči prižgale, ko jim je sodnica med zaslišanje­m dejala, da je svojemu partnerju, s katerim imata tudi dva mladoletna otroka, dobra dva tedna pred napadom povedala, da je njune zunajzakon­ske zveze konec in da se namerava odseliti. Ker jih je preiskava primerov, ki jih je na sodišču razreševal­a Daniela Ružič, zmeraj odpeljala v slepo ulico, so se preiskoval­ci osredotoči­li na partnerja kot edinega osumljenca.

Na ulici ni bilo slišati pasjega laježa

Dodatno potrditev so dobili pri sosedih. Ti sicer niso želeli s prstom kazati na sodničineg­a partnerja, a so vseeno razkrili, da so bile zadeve tragične noči precej nenavadne. Na ulici ni bilo slišati pasjega laježa, čeprav sta v ulici Jelenčevih v Pekrah vsaj dva štirinožna prijatelja, ki sta zelo nezaupljiv­a do tujcev in to tudi jasno in glasno izražata. Eden teh je tudi pes, ki ga ima sodničina družina. In povsem nenavadno je bi bilo, da bi pes ostal tiho, če bi napadalec in ali celo napadalci za vogalom čakali na sodničin prihod domov.

 ?? Foto Tadej Regent ?? Napadalec jo je presenetil, ko se je pripeljala domov.
Foto Tadej Regent Napadalec jo je presenetil, ko se je pripeljala domov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia