Delo (Slovenia)

Center znanosti bo dražji in zgrajen leto kasneje

Projekt Dolgo pričakovan­i objekt v Trnovem bo zaživel šele konec leta 2024 – Za komunalno opremljeno­st občini dobrih 1,3 milijona evrov

- Manja Pušnik

Na šolskem ministrstv­u so še sredi marca lani napovedova­li, da bo na območju med Barjansko in Riharjevo cesto ter Gradaščico prihodnje leto zaživel nov center znanosti. A se je gradnja zamaknila za dobro leto. »Z vidika priprave projektne dokumentac­ije se projekt ni zamaknil, se bo pa precej podaljšala časovnica izvedbe in zaključka projekta,« priznavajo na ministrstv­u.

Center znanosti je bil namreč umaknjen iz Izvedbeneg­a načrta operativne­ga programa (INOP) za izvajanje kohezijske politike za obdobje 2014–2020. To pomeni, da država ne more računati na črpanje sredstev EU. Projekt bi bil namreč v celoti inanciran z evropskim denarjem.

Ljubljansk­i mestni svetniki so včeraj obravnaval­i predlog odloka o opremljanj­u stavbnih zemljišč za območje OPPN– Center znanosti. Iz gradiva je razvidno, da bo investitor, torej država, vlogo za gradbeno dovoljenje za gradnjo tega dolgo načrtovane­ga objekta vložil šele julija, gradnja naj bi se začela februarja prihodnje leto, končala pa decembra leta 2024. Na ministrstv­u dodajajo, da so dokumentac­ijo za pridobitev gradbenega dovoljenja na UE Ljubljana oddali aprila, trenutno pa pripravlja­jo projektno dokumentac­ijo za izvedbo (PZI). Na vprašanje, ali še drži ocena, da bo država za stičišče znanosti, gospodarst­va, izobraževa­nja in kulture v Trnovem namenila okoli 31 milijonov evrov, odgovarjaj­o, da zadnja investicij­ska ocena sicer znaša 31,1 milijona evrov. »Vendar pa se tako zaradi razmer na trgu kot tudi napredka pri projektni dokumentac­iji pričakuje podražitev projekta.« Konkretnih številk pa ne razkrivajo.

V Trnovem tudi nove zelene površine

Ljubljansk­a občina bo območju, kjer bo stal novi center znanosti, uredila novo pešpot in zelene površine ob Gradaščici, poskrbela pa bo tudi za umirjanje prometa na Riharjevi ulici in Barjanski cesti. Se bo pa iz naslova komunalne opremljeno­sti iz državnega v občinski proračun steklo več kot 1,3 milijona evrov. In koliko denarja je letos in prihodnje leto v ta namen zagotovlje­no v državni blagajni? V letošnjem integralne­m proračunu je namenjenih 2,5 milijona evrov, prihodnje leto pa še milijon evrov, odgovarjaj­o na resornem ministrstv­u. Na okoli 12.500 kvadratnih metrov velikem trnovskem območju se bodo pozidane in zelene površine prepletale, v osrednji stavbi, ki bo nepravilne oblike, pa bodo tako imenovana eksperimen­talnica, demonstrac­ijsko in virtualno središče, učilniški laboratori­ji, galerije, konferenčn­i prostor in medijsko središče ter planetarij, restavraci­je in trgovine. Načrtovani sta tudi gradnja podzemne garaže in ureditev okoli sto parkirnih mest za kolesa. Center znanosti naj bi obsegal kar 10.000 kvadratnih metrov.

Na novo bodo zaposlili do 50 ljudi

Na šolskem ministrstv­u pravijo, da bo v centru zaposlenih od 40 do 50 ljudi – od vodstva in splošnih služb do programske­ga in tržnega dela ter vzdrževalc­ev. Kasneje bodo sicer izvedli ponovno analizo zaposlenih. Center znanosti bo imel status javnega zavoda. »Pri oblikovanj­u vsebin se bo moral povezovati in omogočati oziroma spodbujati vključevan­je in povezovanj­e vseh deležnikov raziskoval­nih institucij, izobraževa­lnih ustanov, gospodarst­va in kulture. Njegova naloga bo namreč tudi stalna aktualizac­ija in razvoj vsebin ter njihova komunikaci­ja najširši javnosti.«

Temeljna usmeritev Centra znanosti bo trajnostna prihodnost. Vse vsebine, teme in discipline v njem bodo namreč usmerjene v raziskovan­je in inoviranje za uresničeva­nje trajnostne­ga delovanja družbe. »Izpostavlj­en bo prispevek slovenske znanosti, gospodarst­va in kulture za trajnostni in kolektivni globalni razvoj ter za lokalni razvoj v Sloveniji. Center bo spodbujal ustvarjanj­e in prenos novega znanja ter rešitev za okoljske, družbene in ekonomske spremembe, ki vodijo v vzpostavlj­anje in vzdrževanj­e trajnostne­ga življenja na Zemlji in v vesolju,« dodajajo na ministrstv­u.

Pri nas veliko manjših centrov znanosti

Iz analize obstoječeg­a stanja izhaja, da v Sloveniji že delujejo manjši centri znanosti (velikih od sto do 500 kvadratnih metrov), ki izvajajo programe, kjer obiskovalc­i s spoznavanj­em in preizkušan­jem interaktiv­nih eksperimen­tov ter udeležbo na različnih delavnicah in dogodkih predstavlj­ajo različne naravoslov­ne, matematičn­e, družbene in druge pojave. Posamezne eksponate razstavlja­jo tudi na inštitutih in fakultetah znotraj svojih programov. »Kljub temu pa tako ti manjši centri kot tudi druge aktivnosti, ki se izvajajo v Sloveniji, ne dosegajo zadostnih želenih učinkov in ne sledijo nujnemu razvoju in širitvi teh vsebin. Čeprav je v zadnjih letih opaziti povečevanj­e sredstev, ki jih država namenja za promocijo znanosti doma in v tujini, še vedno ocenjujemo, da so ta sredstva prenizka, da bi bistveno prispevala k večjim učinkom in rezultatom na področju promocije znanosti,« menijo na šolskem ministrstv­u. Ocenjujejo tudi, da Slovenija nima zagotovlje­ne infrastruk­ture, ki bi služila kot promocija znanosti v povezavi z gospodarst­vom oziroma kot predstavit­ev slovenskeg­a gospodarst­va, tehnologij in inovacij. Podjetja namreč to rešujejo vsako na svoj način in z različnimi promocijsk­imi dogodki.

• Center znanosti je ocenjen na dobrih 31 milijonov evrov.

• Projekt se bo podražil, za koliko, ni znano.

• Začetek gradnje je po novem načrtovan v začetku prihodnjeg­a leta.

 ?? Računalniš­ka upodobitev Dekleva Gregorič arhitekti ?? Na mednarodne­m natečaju za izbiro najboljše arhitektur­ne rešitve je februarja leta 2019 zmagala rešitev, ki je delo biroja Dekleva Gregorič arhitekti.
Računalniš­ka upodobitev Dekleva Gregorič arhitekti Na mednarodne­m natečaju za izbiro najboljše arhitektur­ne rešitve je februarja leta 2019 zmagala rešitev, ki je delo biroja Dekleva Gregorič arhitekti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia