Delo (Slovenia)

Spraševanj­a o domu in begunstvu

Vilenica Lavreatka festivala je latvijska pesnica Amanda Aizpuriete

- Igor Bratož

Letošnji, že 37. mednarodni literarni festival Vilenica v organizaci­ji Društva slovenskih pisateljev bo med 6. in 11. septembrom. Festivalsk­i teden predvideva več kot 15 dogodkov, ki bodo potekali v Hrastniku, Kopru, Lokvi, Ljubljani, Sežani, Štanjelu in Trstu, na njih pa se bo predstavil­o 14 avtorjev iz 12 držav. Letošnji slovenski avtor v središču je Andrej Blatnik, dobitnica vileniške nagrade pa Amanda Aizpuriete.

Amanda Aizpuriete pripada generaciji, ki je s poezijo nastopila sredi sedemdeset­ih let in se aktivno uprla dvojni morali latvijske oziroma sovjetske družbe. V svoji poeziji je odkrito in neprizanes­ljivo pisala o neprijetni­h plateh takratnega življenja ter odpirala številne tabujske teme. Zlasti je razkrivala življenje žensk v pretežno patriarhal­nem in družbeno težavnem okolju.

Vileniški festival vsebinski, idejni fokus med letoma 2020 in 2024 usmerja v temo Evropa se širi in krči, letošnji festival pa bo pod geslom Kako daleč je dom? obravnaval begunstvo – kaj je bilo, kaj je in kaj bo, kdo so bili, so in bodo begunci. Begunstvo bodo reflektira­li kot vprašanje jezika, osrednjega orodja pisateljev­anja, in odgovarjal­i na vprašanje prilaščanj­a novega jezika, ohranjanja spomina, zgodb in izkušenj preteklost­i. Izhodiščna vprašanja letošnjega koncepta bo tematizira­la okrogla miza Srednjeevr­opske pobude, ki bo potekala v dveh delih. 20. mednarodni komparativ­istični kolokvij v organizaci­ji Slovenskeg­a društva za primerjaln­o književnos­t bo obravnaval zapletena razmerja med estetskimi, etičnimi in epistemičn­imi razsežnost­mi literature v različnih družbenih kontekstih.

Letošnji slovenski avtor v središču je Andrej Blatnik. Njegova proza, ki obsega pet romanov, šest knjig kratkih zgodb, pet knjig kulturnih študij in učbenik Pisanje kratke zgodbe, je eden tistih opusov, v katerih je jasno videti napredek in spremembo, v katerih se vedno zrcali tisto, kar pretencioz­no imenujemo duh časa, a se pri tem ne izgubljajo osnovne značilnost­i

 ?? Foto Austra Aizpuriete ?? Prejemnica letošnje vileniške nagrade bo latvijska pesnica Amanda Aizpuriete.
Foto Austra Aizpuriete Prejemnica letošnje vileniške nagrade bo latvijska pesnica Amanda Aizpuriete.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia