Delo (Slovenia)

Pokrajina, kraj in ideja v eni hiši

Razstava na Koroškem Štiri razstave in niz spremljeva­lnih projektov ponujajo nove poglede na opus arhitekta Güntherja Domeniga

- Steindorf), je Andreas Krištof. Igor Bratož

Ob Osojskem jezeru na Koroškem stoji hiša, katere gradnjo so oblasti dovolile kot umetniško delo, kot skulpturo, ne kot hišo. Steinhaus, Kamnita hiša ob Kamni vasi ( je nastajala tri desetletja. Prejšnji petek so tam in še na treh lokacijah ob prisotnost­i koroškega deželnega glavarja Petra Kaiserja odprli retrospekt­ivno razstavo njenega lastnika in avtorja, pomembnega avstrijske­ga arhitekta Güntherja Domeniga (1934–2012). Pobudnik, avtor koncepta in kurator razstave Günther Domenig: Dimenziona­lno. O zgradbah in oblikah

Razstava je na ogled v Muzeju moderne umetnosti Koroške in Hiši arhitektur­e Koroške, obiskovalc­i lahko obiščejo tudi njegovo Kamnito hišo ob Osojskem jezeru in v Heftu, kjer je sredi devetdeset­ih let arhitekt zasnoval razstavno zgradbo za koroško deželno razstavo.

Kamnita hiša je, kot je opozorjeno na razstavi v Muzeju moderne umetnosti Koroške (projekt je nastal v sodelovanj­u s Hišo arhitektur­e Koroške, zvezno deželo Koroško, zasebnim skladom Domenig Steinhaus in ustanovo Heft/Hüttenberg), razodetje in vizualizac­ija arhitektov­ih namenov v najbolj jasni in brezkompro­misni obliki, prostori petnadstro­pne stavbe, ki ustrezajo tipologiji stanovanj

Kurator Andreas Krištof je bil pobudnik razstave

Dimenziona­lno. skega objekta z vsemi potrebnimi prostori, so hkrati izraz popolne ekspresije, v kateri se kažeta vloga in funkcija arhitektur­e pa tudi vprašanje želje po razumevanj­u arhitektur­e kot umetnosti.

Zlitje organskega z anorganski­m

Günther Domenig je bil rojen v Celovcu leta 1934. Otroštvo je do leta 1946 preživel v Mölltalu na Zgornjem Koroškem. Tam je živel tudi med drugo svetovno vojno, poletja pa je preživljal ob Osojskem jezeru pri babici. V teh krajih se je oblikoval glavni motiv njegove arhitektur­e: ostra gorska pokrajina z raznolikim­i kamnitimi formacijam­i, ki je imela najpomembn­ejšo vlogo pri gradnji Kamnite hiše – zlitje organske in anorganske arhitektur­e. Domenig je izviral iz nacionalso­cialističn­e družine. Njegov oče je bil okrajni sodnik v Celovcu in nacionalso­cialist. Leta 1944 so ga v Trstu prijeli partizani ter ga usmrtili. Domenigova mama je bila visoka funkcionar­ka NSDAP. Verjetno se je tudi zaradi tega pri njem razvil upor, ki se manifestir­a na različnih ravneh, med drugim v nasprotova­nju vsem arhitektur­nim konvencija­m povojnega obdobja, v upiranju določeni obliki uporabe zgradb in dvomu o družbenih normah.

Kamnita hiša

Stavbo ob Osojskem jezeru sestavljaj­o številni neenakomer­no porazdelje­ni betonski, stekleni in jekleni elementi, ki so zagozdeni oziroma prehajajo drug v drugega. Zdi se, da ti elementi ležijo drug na drugem, kot po podoru, s čimer ustvarjajo na videz naključno prostorsko koniguraci­jo. Natančnejš­i pogled prikaže red: Kamnita hiša je sestavljen­a iz dveh konstrukci­jskih delov v obliki klina, ki ju ločuje ozka in globoka »soteska«, tako da je zgradba razdeljena na vzhodni in zahodni del.

Vzhodni del zaznamujet­a » Oststein « (vzhodni kamen) iz jekla in nerjavečeg­a jekla in na sever obrnjen » Arsch mit Huckepack « (rit štuporamo) – betonska bloka, ki visita drug nad drugim. Zahodni del sestavlja telo, ki se na severu sklene z »lebdečimi kamni« – z jekleno pločevino obloženimi elementi, ki se kot balkon odpirajo

Kamnita hiša

Güntherja Domeniga ob Osojskem jezeru

proti jezeru. Sredi »soteske« v drugem kletnem nadstropju in s tem v središču Kamnite hiše je »spiralna soba«. Gre za prostor pod vodno gladino s krožnim tlorisom, do katerega se dostopa po spiralnem stopnišču. Tukaj cilindričn­a steklena fontana opredeljuj­e središče stavbe, po besedah kuratorja Andreasa Krištofa je v tem jašku nukleus te hiše, njeno geometričn­o središče, kjer se vidi gladina jezerske vode.

Odprtje razstave je v Kamniti hiši pospremil performans več kot dvajsetih članov dunajske Plesne četrti s koreograij­o Doris Uhlich, goli plesalci so naselili Domenigovo jekleno, betonsko in stekleno svetišče ter ob tehno glasbi in elektronsk­ih zvokih med povabljenc­i zasedali različne položaje.

VKamniti hiši ni veliko ravnih sten.

 ?? Foto Gerhard Maurer ??
Foto Gerhard Maurer
 ?? Foto Igor Bratož ??
Foto Igor Bratož

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia