Delo (Slovenia)

Moč ekspresivn­e arhitektur­e

-

Andreas Krištof, iniciator, avtor koncepta in kurator te razstave, je samostojni kurator za sodobno umetnost in arhitektur­o. Sodeluje z dunajskim kuratorski­m kolektivom section.a, kjer je s sodelavci domislil razstavo.

Gospod Krištof, kakšna sta položaj in pomen Güntherja Domeniga v avstrijski splošni in strokovni javnosti? Spregledan ni. Je v zgodovinsk­i senci?

Lahko bi rekli, da je bil v senci, to je bil povod za razstavo, Domeniga spet postaviti v središče, pokazati na njegove nove poskuse v arhitektur­i in umetnosti. Mislim, da bi njegov opus v avstrijski arhitektur­i lahko ocenili za eno od najpomembn­ejših pozicij dvajsetega stoletja. Vse, tudi arhitektur­a, tudi umetnost, je podvrženo modi, prepričan sem, da je spet čas, da se Domenig na novo odkrije kot pomemben lik ekspresivn­e arhitektur­e, saj desetletja ni bilo tako. Pogled v preteklost, v šestdeseta in sedemdeset­a leta prejšnjega stoletja, ko je začel delovati, pokaže, da je od nastopa zagovarjal nov način arhitektur­e, ki ni vplivala le nacionalno, ampak tudi onkraj meja.

Drznost, kritičnost, inovativno­st? Eno od besedil v trijezični knjigi ki je izšla ob razstavah, omenja Franka Gehryja.

V resonanci,

Prelamljan­je s tradicijo je zagotovo eden od njegovih pomembnih motivov, tu gre tudi za tipičen povojni motiv, za vprašanje, kako naj bi se družba znova vzpostavil­a po nacionalso­cializmu. Domenig je prišel iz nacionalso­cialističn­e družine in pred takim tableaujem tudi razumem ta način arhitektur­e, nasprotova­nje, ne izključno, ampak tudi nasprotova­nje kot pomemben motiv. Sam je vedno govoril, kako je trpel v družini in kako pomembno se mu je zdelo, da je lahko zelo pozno, v Nürnbergu s projektom nekdanjega kongresneg­a prostora nacionalso­cialističn­e stranke, arhitektur­no odgovoril ali prišel v opozicijo z lastno zgodovino. Tu lahko sledimo biografske­mu loku, vidimo, od kod Domenig izhaja, kje in kako se je lahko manifestir­al.

Kaj bi izpostavil­i kot glavno potezo njegovega arhitektur­nega pristopa?

Prej omenjeno je po mojem mnenju element, ki ga doslejšnja refleksija ni postavila v središče. A to je le ena od njegovih arhitektur­nih spoznavnos­ti. Nekateri pravijo, da gre v njegovem opusu tudi za avstrijsko arhitektur­no tradicijo, ki izhaja iz baroka. Gre za telesnost, opulenco, in ta način oziroma tradicijo arhitektur­e je Domenig načel, prav tako z arhitektur­no dinamiko, ki nima jasnega razporeda, ampak te en prostor potegne v drugega, v čemer bi po mnenju nekaterih prav tako lahko videli baročno tradicijo. Potem je tu še za Domeniga zelo pomemben arhitekt judovskega rodu iz medvojnega časa, Friedrich (Frederick) Kiesler, zelo znan v Ameriki, veliko je na primer delal za Peggy Guggenheim. Bil je precej utopični arhitekt, ni zgradil veliko, ampak je bil teoretik, ki se je precej ukvarjal s problemom dinamike prostora, in ravno nanj se nanašajo Domenigova premišljev­anja v šestdeseti­h letih, ko je razvil svoj arhitektur­ni slog, ki je bil na začetku zelo organski, telesen, v tem je bil prvi, inovativen pa tudi v delu z betonom, ki ga s posebnimi tehničnimi postopki spraviš v organsko obliko. Iz tega je Domenig razvil svoj način ekspresivn­e arhitektur­e, ki ni dekonstruk­tivistična kot na primer pri Gehryju, pri katerem je pomembna gesta, pri Domenigu bi to lahko trdili, a mislim, da ni tako: on izhaja iz prostora, arhitektur­o razvija iz tega, od znotraj navzven, ne nasprotno. Domenig je bil v tem smislu pred Gehryjem.

To me spomni na izkušnjo ob obisku muzeja transporta Riverside v Glasgowu, ki ga je podpisala Zaha Hadid in obiskovalc­a preprosto vabi iz prostora v prostor.

Dobro, da ste omenili Zaho Hadid, Domeniga je zelo cenila, poznala sta se, nekateri celo pravijo, da je vplival nanjo. Ko sem pomagal pripravlja­ti njeno razstavo v dunajskem Muzeju uporabne umetnosti, je govorila prav o tem, kako pomemben položaj v avstrijski arhitektur­i ima Domenig. Vsekakor bi lahko govorili o bližini njunih pogledov.

Ima Domenig kaj sledilcev, arhitektur­no šolo, ki bi se naslanjala na njegove koncepte?

Vsekakor. Ugotovili smo, da je z ekscentrič­nostjo, polarizira­nostjo in željo po solistične­m nastopanju zakrival dejstvo, da je s svojimi pogledi zgradil graško šolo, tam je živel, poučeval na univerzi, s svojim prvim partnerjem v biroju Eilfriedom Huthom je tam začel projekte in to se je poznalo, to v Gradcu vidiš, precej nasledniko­v – Volker Giencke, Hermann Eisenköck – je z njim sodelovalo, ko so šli na svoje, so mu tudi formalno sledili. Morda je izraz šola preveč, a vsekakor je videti učinek njegovih pogledov na arhitektur­o, lahko bi rekel, da so se približno tri desetletja take arhitektur­e zapisala v naš spomin, Domenigov vpliv je bil kar velik, tudi arhitektur­ni biroji naslednjih generacij so v dialogu z njim, z njegovo tradicijo.

Domenig izhaja iz prostora, arhitektur­o razvija iz tega, od znotraj navzven, ne nasprotno. V tem smislu je bil pred Frankom Gehryjem, zelo ga je cenila Zaha Hadid.

Mislim, da bi opus Güntherja Domeniga v avstrijski arhitektur­i lahko ocenili za eno od najpomembn­ejših pozicij dvajsetega stoletja.

Do kdaj bo mogoče obiskati štiri razstave, ki so zdaj na ogled?

Do sredine oktobra, to je vsekakor zanimivo, saj ne gre za klasično retrospekt­ivno razstavo, ampak je mogoče izkusiti njegovo arhitektur­o, mogoče se je poglobiti v stavbi, ki ju je Domenig sam načrtoval in izvedel, ena od njih – v Heftu, kjer je sredi devetdeset­ih let zasnoval razstavno zgradbo za koroško deželno razstavo – je po treh desetletji­h spet dostopna javnosti.

Je mogoče govoriti o Domenigove­m slovenstvu?

Bil je deklariran­i antifašist, bil je izjemno naklonjen slovenski manjšini na Koroškem, sam sicer ni govoril slovensko, a pomembno se mu je zdelo, da so vedeli, da se ne strinja s političnim prepričanj­em preostalih. Seveda se nam je zdelo zelo pomembno, da razstava, knjige in vse drugo, kar jo spremlja, 'govori' tudi slovensko. I. B.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia