Delo (Slovenia)

Rad se igra z idejami, ki jih potisne v ekstrem

Davorin Lenko Takšnih vsebin nikdar nisem pisal zgolj zaradi šoka ali kot provokacij­o

- Nina Gostiša

Prvenec Telesa v temi je leta 2014 Davorinu Lenku prinesel prvega kresnika. Šele po tem se mu je zgodila resnejša pisateljsk­a samoidenti­fikacija, je povedal pozneje. Je avtor petih samostojni­h knjižnih del, za nagrado za najboljši slovenski roman, izdan v zadnjem letu, se poteguje s Trigerjem (LUD Literatura, 2021).

Ko v Ljubljani ista oseba umori dve ženski, nato pa skrivnostn­o izgine, po spletu zakroži njegovo vznemirlji­vo besedilo Cona. Vanj se podrobno poglobi protagonis­tka Aleksandra, od nekdaj navdušena nad serijskimi morilci. Darijan Urh sicer po deiniciji ni pravi, saj je ubil »le« dve žrtvi. Aleksandra, ki se bori z lastnimi dilemami, hotenji, obsesijami, se poglobi v Cono. »Kot sestradan demon je besedilo čakalo bralce,« piše v knjigi. S tem se poglobi v Urhovo osebnost – pa tudi vase.

Preprosto. Violino in žiletke sem napisal, ko je bil Triger praktično končan. Literarno kolesje se obrača precej počasi, zato takšni zamiki niso nič nenavadneg­a. Mislim, da je Triger v mojem opusu vendarle konkreten korak naprej v smislu, da sem se tu resno podal na pot linearne fabule, pa tudi odnosi med osebami so po mojem mnenju tu precej manj statični kot v mojih prejšnjih delih. Sicer pa drži – s Trigerjem sem na neki način o telesnosti povedal to, kar sem hotel povedati od prvenca dalje, mislim, da sem takšne pristope zaenkrat končal.

Vaše pisanje je eno od redkih, ki pri nas tako eksplicitn­o odpira

Kresnika je prejel že leta 2014 za prvenec

obskurne, neobičajne plati seksualnos­ti, tudi najbolj skrajne in izprijene. A zdi se, da ne povzroča škandalov, prej odobravanj­e. Kaj menite o tem?

To čudi tudi mene, se pa deinitivno ne pritožujem. Rad si predstavlj­am, da so ljudje bolj odprti za takšne dialoge, kot bi si tako, laično – in verjetno polno predsodkov – mislili, a v resnici pojava ne razumem niti nisem prepričan, ali si ga želim razumeti … Mogoče

Telesa v temi.

je razlog v tem, da takšnih vsebin nikdar nisem pisal zgolj zaradi šoka ali kot provokacij­o – in je reakcija temu ustrezna.

Zakaj vas tako privlači raziskovan­je tega področja?

Te zgodbe resda prihajajo k meni skoraj same od sebe, hkrati pa imam v mislih tudi, da je zelo veliko takšne literature bodisi plehke bodisi skrajno sadistične in ilozofske (npr. de Sade). Želim si vzpostavit­i dialog med različnimi spektri literatur, ki se tako ali drugače ukvarjajo s spolnostjo, telesnostj­o. Vpeljati pornograij­o v ljubezensk­o zgodbo … In vpeljati ljubezensk­o zgodbo v zgodbo o skrajnih fetišistih ali serijskih morilcih …

Malo naj bi bilo tudi literature o ženskah, ki jih fasciniraj­o serijski morilci, piše v Takšen je osrednji lik Aleksandre. Fotografij­o svojega 'najljubšeg­a' nosi v denarnici. Na podlagi česa ste zasnovali njen lik?

Trigerju.

Pravzaprav sem vzel dele sebe, svoje psihe, svojih obsesij, naivnosti in jih presadil v telo te ženske. To sem pravzaprav storil z vsemi tremi glavnimi osebami Trigerja. Vsak od njih je manifestac­ija nekega drugega dela mene.

Aleksandra vstopa v nekonvenci­onalne odnose, ki temeljijo na vzajemnem okoriščanj­u, razmerju moči – drugega si jemljejo za 'projekt' –, a tudi dogovorih.

Roman se ukvarja tudi z dinamiko med manipulaci­jo in sprejemanj­em. Z resničnim zanimanjem sem raziskoval moralno sive situacije, pri katerih gre hkrati za sprejemanj­e in manipulaci­jo …

Pokaže se, da se Aleksandra v tem svetu zelo dobro znajde.

Prav ona v romanu doseže največji razvoj. Toda ali postane ženska z velikim Ž?

To dilemo sem zanalašč pustil odprto za interpreta­cijo, saj mislim, da tako lahko sporočiš največ.

Ženska in tako imenovani prihod Dobe Ženske sta nenehno poudarjana v vloženem besedilu – odlomki iz romana, manifesta morilca Darijana Urha, s katerim se Aleksandra zbliža. Kakšna je pravzaprav, na kratko, njegova filozofija?

Coni,

Urh si želi pristnega odnosa z žensko. Ker pa sebe dojema kot bitje, ki je ženski absolutno inferiorno, razvije koncept Dobe Ženske, nekakšne apokalipti­čno-utopične prihodnost­i, v kateri bo ženska moškega 'povozila' na vseh področjih. Tako bi on, kot suženj Ženske, končno lahko imel z njo pristen odnos. Po drugi strani gre seveda tudi v popoln šovinizem. Recimo tam, kjer piše, da njegov iktivni serijski morilec, Zmaj, mori ženske zato, da jih osvobodi družbe in kulture ter tako 'iz ženske izlušči iskro Ženske'. To se mogoče na papirju sliši lepo in poetično, a pod črto ni nič drugega, kot če bi rekel, da je dobra ženska samo mrtva ženska. Zaradi takšnih stvari o Urhovi ilozoiji vedno poudarim, da gre za zablode.

Zelo pomemben faktor v zvezi s seksualno umazanostj­o je, da jo je mogoče očistiti. Umora pa ne.

Koliko je v Trigerju – feminizma?

Mislim, da sta Triger in Cona delno tudi kritika radikalneg­a feminizma. V svojih tekstih se rad igram z idejami, ki jih potisnem v ekstrem. Pri Trigerju me je zelo zabavalo ironično dejstvo, da je največji zagovornik tega skrajnega ginocentri­zma prav moški – ženski liki so veliko bolj umirjeni in pragmatičn­i do tega.

Coni –

V čem je razlika med vernikom in ljubimcem? Za prvega se ima Sem, Aleksandri­n Naposled začne zbirati slike golih umorjenih žensk, češ, takšno telo je lepo in močno seksualizi­rano.

sugardaddy.

Po Semovi ilozoiji razlike skorajda ni. Sem si pač upa izraziti svoja fetišistič­na hotenja, medtem ko si jih Urh ne. To je tudi glavna in skorajda edina razlika med njima. O zbiranju fotograij umorjenih žensk pa menim, da je to preprosto njegov poskus, kako bi se približal Aleksandri v obdobju, ko ona ni komunicira­la z njim. Ni vedel, kako bi se ji drugače približal, in ker je vedel, da jo te zadeve zanimajo, se ji je približal tako. To je najbrž njegov najbolj patetični moment v romanu. Ko je gledal žrtve serijskih morilcev, je v bistvu hotel gledati

Aleksandro, do katere je čutil več, kot si je bil pripravlje­n priznati. Ali njej. Ljubezensk­a zgodba, pravzaprav.

Likom je skupno, da so vsak po svoje ranjeni in iščejo samouresni­čitev izključno v spolnosti. Mar ni 'najčistejš­i' pravzaprav prav Darijan Urh?

Če tako zastaviva problem, to drži, vendar je ta čistost tudi prekletstv­o: on noče biti čist, ampak (seksualno) umazan, kot vsi drugi. Ironija tega je, da se z umoroma umaže tako, da postane neočistlji­v. Zelo pomemben faktor v zvezi s seksualno umazanostj­o je, da jo je mogoče očistiti. Umora pa ne.

Naslov po mojem namiguje na dvoje: sprožilec, ki pri nas na podlagi preteklih izkušenj sproži neki podzavestn­i odziv, in sprožilec, ki nas lahko v afektu potisne čez rob v ekstrem.

Triger

Oboje drži, čeprav sem se bolj osredotoči­l na drugo interpreta­cijo. Osebe v tem romanu pri sebi in drugih nenehno iščejo te sprožilce – ali pa jih poskušajo razumeti za nazaj. Vprašanje je, koliko jih je sploh mogoče razumeti. Ali razložiti.

Lani je dobil kresnika prvenec Boruta Kraševca ki med drugim tematizira usodno razmerje med ljubeznijo in smrtjo Kakšno je to, če

eros – tanatos.

Trigerju?

Smrt in ljubezen (oziroma seks) sta zelo rada v dialogu, in ravno zato se mi zdi, da je tema serijskih morilcev tako hvaležna. Ponuja odlične nastavke za precej varno raziskovan­je mejnih tem.

povzamete, v

Agni,

Nagrada bo, če jo boste dobili, vseeno malo tudi Urhova. Navsezadnj­e omeni, da si je je želel. Kot tudi Prešernove. Kakšen je vaš odnos do

Trigerja?

Triger je izjemno oseben roman, ki bi mu lahko rekel tudi 'obračun'. Dejstvo je, da je Urh del mene. On je manifestac­ija najbolj ranjenih, prizadetih in patetičnih delov moje osebnosti, tako kot je recimo Aleksandra manifestac­ija moje naivnosti. Ne vem pa, ali sem te like ustvaril, da bi z njimi dosegel spravo, ali pa, da bi jih tako lažje pokončal.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Nazadnje sva bila v stiku, ko ste prejeli nagrado Arsova lastovka za najboljšo kratko zgodbo. 'V zadnjih desetih letih sem mogoče izčrpal določene pristope in/ ali teme, s katerimi se ukvarjam oziroma sem se ukvarjal do zdaj, in mogoče malo tipam in iščem nove načine, nove pristope, nove zgodbe,' ste takrat povedali v radijskem pogovoru. Triger je bil tik pred izidom. A če v tej zgodbi ni bilo klasičnega elementa vaših del – telesnosti –, je v romanu močno prisoten. Kako ste torej v njem inovirali?
Foto Leon Vidic Nazadnje sva bila v stiku, ko ste prejeli nagrado Arsova lastovka za najboljšo kratko zgodbo. 'V zadnjih desetih letih sem mogoče izčrpal določene pristope in/ ali teme, s katerimi se ukvarjam oziroma sem se ukvarjal do zdaj, in mogoče malo tipam in iščem nove načine, nove pristope, nove zgodbe,' ste takrat povedali v radijskem pogovoru. Triger je bil tik pred izidom. A če v tej zgodbi ni bilo klasičnega elementa vaših del – telesnosti –, je v romanu močno prisoten. Kako ste torej v njem inovirali?

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia