Delo (Slovenia)

Odkrito o intimnih prizorih

Krafft Danes se v Kranju začenja igralski filmski festival – Tema strokovnih debat bodo intimni prizori pred kamero

- Tina Lešničar

Do nedelje se bo na velikem platnu zvrstilo 13 celovečern­ih filmov. Na različnih prizorišči­h v starem mestnem jedru Kranja bodo potekali strokovni program z okroglimi mizami, mojstrski tečaji, delavnice in družabni dogodki. Stanovska društva bodo podelila številne nagrade.

Festival se bo danes ob 21. uri začel s podelitvij­o nagrad v Letnem gledališču Khislstein, ki jih za presežke v avdiovizua­lnem ustvarjanj­u podeljuje Društvo slovenskih avdiovizua­lnih igralcev (DSI). Zbrane bosta nagovorila kranjski župan Matjaž Rakovec in predsednik festivala Branko Završan, prireditev bo vodil Boštjan Gorenc - Pižama. Glavno nagrado Ite

Rine za življenjsk­o delo bo prejela Silva Čušin. Z njo se bo še pred podelitvij­o v Layerjevi hiši, ob 19. uri, pogovarjal­a Varja Močnik, avtorica ilmske monograije o letošnji nagrajenki. Slavila bo tudi Barbra Drnač, ki bo prejela veliko nagrado zlati lok za izjemen prispevek, bogatitev in razvoj plesne umetnosti na ilmskem in avdiovizua­lnem področju.

V tekmovalne­m programu je devet ilmov, v katerih žirija ocenjuje predvsem igralske stvaritve. Igralcem ali igralkam bodo podelili nagrado zlato jabolko za najboljšo glavno vlogo oziroma za izjemen umetniški dosežek. V igri za nagrade so ilmi Pohodi plin!

iranskega režiserja Panaha Panahija, ameriški ilm Sladka stvar

Alexandra Rockwella, Memoria

Apichatpon­ga Weerasetha­kula, Inventura Darka Sinka, Morena

Antonete Alamat Kusijanovi­ć,

Tove v režiji Zaide Bergroth ter tri premiere, Čudovita bitja v režiji Islandca Gudmundurj­a Arnarja Gudmundsso­na, Črta švicarske režiserke Ursule Meier in japonski ilm Ne daj se, Keiko režiserja Šoja Mijakeja.

Zlata jabolka bo delila tričlanska žirija, italijansk­a igralka Valentina Carnelutti, igralka Marijana Brecelj in igralec Sebastian Cavazza.

Zvezdn(išk)a reakcija

Osrednja tema strokovneg­a programa bodo intimni prizori na ilmu. O tem, kako se jih lotevajo, se bodo pogovarjal­i Nina Ivanišin, Barbara Zemljič, Živa Selan, Alenka Kraigher, Primož Bezjak, Sebastian Cavazza in Karpo Godina. Mojstrski tečaj in delavnico o tem bo izvedla britanska koordinato­rka intimnih scen Ita O'Brien, o temi bo na okrogli mizi spregovori­l tudi britanski ilmski režiser Bill Anderson, ki je za združenje britanskih režiserjev ustvaril smernice za pripravo in izvedbo intimnih prizorov.

V okviru strokovneg­a programa so v sodelovanj­u s Slovenskim ilmskim centrom, Sarajevski­m filmskim festivalom ter partnerski­mi ilmskimi centri iz Hrvaške, Srbije, Severne Makedonije in Črne gore pripravili novo mednarodno platformo ReActing as a

Star, ki je namenjena mreženju igralcev in spoznavanj­u drugih pomembnih akterjev v ilmskem svetu. Program so zasnovali, da bi spodbudili povezovanj­e ilmskih igralcev v regiji in povečanje njihove prisotnost­i v evropski ilmski industriji. Med mentorji bodo režiserka Teona Mitevska, direktoric­a kastinga francoskeg­a režiserja Luca Bessona Nathalie Cheron, igralca Leon Lučev in Jelena Graovac Lučev, direktoric­a kastinga ilma Najbolj grozen človek na svetu Yngvill Kolset Haga ter omenjena Ita O'Brien.

Na okroglih mizah bodo razpravlja­li tudi o odsotnosti plesnega dokumentar­nega ilma, na delavnicah pa bodo govorili o akcijskih dialogih – med kamero in telesom v gibanju. Poleg igranih celovečerc­ev se bodo v Kranju te dni vrteli plesni, dokumentar­ni plesni in študentski igrani ilmi.

V tekmovalne­m programu je devet filmov, v katerih žirija ocenjuje predvsem igralske stvaritve.

 ?? ??
 ?? Foto Željko Stevanić ?? »Za njenim imenom stojijo kakovost, zanesljivo­st, prodornost in značaj,« je o Silvi Čušin zapisala žirija v obrazložit­vi nagrade Ite Rine za življenjsk­o delo.
Foto Željko Stevanić »Za njenim imenom stojijo kakovost, zanesljivo­st, prodornost in značaj,« je o Silvi Čušin zapisala žirija v obrazložit­vi nagrade Ite Rine za življenjsk­o delo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia