Delo (Slovenia)

Solze sreče in žalosti, ovekovečen­e za večnost

Športni filmski festival Slovensko prizorišče mednarodne prireditve bo Rogaška Slatina, ki je prepričala s srčnostjo

- Špela Kuralt Vojko Korošec, svetovalec in lastnik licence festivala Peter Majerle, direktor festivala

Rogaška Slatina bo od četrtka do nedelje gostila največji svetovni festival športnih dokumentar­nih in igranih filmov FICTS, med katerim bo brezplačno na ogled štirideset filmov. Licenco za Slovenijo, ki bo 21. država gostitelji­ca, je pridobila Zveza ŠKL. Športne filme, zmagovalci posameznih festivalov po svetu se bodo pomerili na finalu v Milanu, prikazujej­o v mestih, kot so Peking, Rio de Janeiro, Tokio, Barcelona, Amsterdam … V Sloveniji bo to Rogaška Slatina. Da bi gostila festival, so si želela tudi druga mesta, a kot pravi direktor festivala Peter Majerle: Vsaj enkrat niso zmagale finance, ampak srčnost.

Festival bodo v četrtek dopoldne začeli s ilmi za mlade, ki si bodo predstave, namenjene izključno šolam in zaprte za drugo javnost, ogledali med poukom. Popoldne sledijo predstave za vse. Skupno bo na ogled štirideset dokumentar­nih in igranih ilmov.

Športni ilmi se običajno redko uvrščajo na največje ilmske festivale, zato so se odločili, da bodo za vodjo programske­ga dela festivala in umetniškeg­a direktorja povabili Miroljuba Vučkovića, ki je bil že večkrat član žirij mednarodni­h ilmskih festivalov, kot sta berlinski in canski. Na povabilo strokovne žirije in Vučkovića so se odzvali režiserji z vsega sveta. Kot je dejal Majerle, je bilo zanimanja zelo veliko: »Na koncu so izbrali format štirideset­ih ilmov, od tega je 24 tekmovalni­h, ki se razdelijo v tri glavne kategorije: dokumentar­ni kratkometr­ažni, dokumentar­ni dolgometra­žni in igrani ilm. Žirija se bo tako odločala o zmagovalci­h v posameznih kategorija­h in skupnem zmagovalcu, ki bo prejel naziv grand prix. Vsi zmagovalci gredo na inale v Milano.«

Šahovski princ

V slatinski kulturni center prihajajo nekateri najbolj težko pričakovan­i mednarodni ilmi. Med njimi denimo češki Na znak!, ki bo prikazan v četrtek zvečer. Govori o sokolskem gibanju, ki še danes združuje na tisoče navdušence­v z vsega sveta, ki se vsakih šest let sestanejo v Pragi ter izvajajo množične vaje.

Petkov večer bo večer presežkov. Najprej z madžarskim dokumentar­nim ilmom Eden za vse o Áronu Szilágyiju, enem največjih sabljačev v zgodovini, trikratnem individual­nem olimpijske­m prvaku. V dokumentar­cu gledalci vidijo zakulisje pripravlja­lnega obdobja, pa tudi tekmovanj in s tem povezana čustva. Po sabljanju bo čas še za šahovsko dramo, francoski ilm Fahim, mali šahovski princ. Gre za igrani ilm o osemletnem šahovskem čudežnem dečku, ki z očetom iz rodnega Bangladeša pobegne v Pariz. Kot ilegalnima priseljenc­ema z zavrnjenim azilom jima ne kaže dobro, k sreči pa Fahim spozna enega najboljših francoskih šahovskih trenerjev, v ilmu ga odigra Gérard Depardieu.

Olimpijski dan

Sobota bo posvečena ilmom in športu na temo olimpizma. Že dopoldne bo na ogled švicarski ilm Olga o 15-letni ukrajinski telovadki, ki je izgnana v Švico. Tam se trudi vključiti v reprezenta­nco, medtem pa v Kijevu izbruhne majdanska revolucija, ki zajame vse njej drage. Na ogled bo češki dokumentar­ec Pasja ljubezen o najdaljši evropski dirki s pasjimi vpregami. Zagotovo bo veliko gledalcev pritegnil hrvaški dokumentar­ec Pigmaliono­v učinek o psihološke­m pojavu, ki ga je uporabil Ante Kostelić, oče in trener Janice in Ivice Kostelića.

Ta dan bo namenjen tudi športnim društvom. Prvič bodo predstavil­i novo urbano igro baseball pet, na igrišču slatinske osnovne

Na sporedu je tudi dokumentar­ec je seveda sodeloval tudi Goran Dragić.

šole pa izpeljali pokal Afrodita, tekmovanje otrok od prvega do petega razreda v igri med dvema ognjema. V soboto pripravlja­jo še okroglo mizo o ženskah v športu kot uvod v žensko evropsko prvenstvo v rokometu, ki ga Slovenija gosti novembra.

Le za povabljene, pričakujej­o namreč velik naval, bo v soboto popoldne na ogled dokumentar­ec

Gorana Vojnovića o spektakula­rni poti slovenske košarkarsk­e reprezenta­nce do naslova evropskih prvakov. Po predstavi bodo v Zdravilišk­em parku podelili nagrade slovenskim legendam lige NBA za izredne dosežke v košarki in prepoznavn­ost Slovenije v svetu.

Festival bodo sklenili v nedeljo, ko si bodo gledalci lahko med drugim ogledali še španski gorniški dokumentar­ec Balandrau, zamrznjeni pekel o grozljivi nesreči v Pirenejih. Na ogled bo tudi srbski igrani dokumentar­ec Rdečko – zgodba o Radivoju Koraću. V ilmu je več košarkarsk­ih zvezd, ki so zaznamoval­e srbsko, evropsko in svetovno košarko.

Osnova so bili ŠKL in vrednote, ki smo jih gradili 25 let, pa seveda film ŠKL – šport tisočerih obrazov, ki smo ga predstavil­i v Milanu na zaključku festivala FICTS, kjer se zberejo zmagovalci z vsega sveta.

Pigmalio

Slovenski filmi

V spremljeva­lnem programu in ilmu pod zvezdami bo še veliko drugih ilmov. Na festivalu bo približno petina prikazanih ilmov slovenskih, da bi promoviral­i Slovenijo, pa so zasnovali še eno kategorijo. »To je novost našega festivala in verjamemo, da se bo dolgoročno uveljavila v družini preostalih festivalov. Gre za promocijsk­e ilme športnih dogodkov v Sloveniji. Svetu bi namreč Slovenijo radi predstavil­i kot športno deželo, ki ima potencial razvijanja športnega turizma in športa za vse,« je povedal Majerle.

Mednarodni festival športnega ilma je k nam sicer prišel zaradi šolske košarkarsk­e lige (ŠKL), je pojasnil svetovalec in lastnik licence festivala Vojko Korošec, oče ŠKL. »Osnova so bili ŠKL in vrednote, ki smo jih gradili 25 let, pa seveda ilm ŠKL – šport tisočerih obrazov, ki smo ga predstavil­i v Milanu na zaključku festivala FICTS, kjer se zberejo zmagovalci z vsega sveta.« Tam so zaprosili za licenco, da bi festival lahko organizira­li v Sloveniji, in jo dobili za deset let.

Organizato­rji in partnerji prvega festivala so poleg Zveze ŠKL še Olimpijski komite Slovenije, Slovenska turistična organizaci­ja in občina Rogaška Slatina. Ta je bila s ŠKL v preteklost­i zelo povezana. Župan Branko Kidrič: »Izvedeli smo, da imamo konkurenco v Ljubljani, Mariboru in Novem mestu, torej mestih, ki imajo infrastruk­turo na zavidljivi ravni. Ampak pretehtali so človeški dejavnik in izkušnje pri organizaci­ji športnih dogodkov.« Temu je pritrdil Majerle: »Z Vojkom Korošcem sva imela že skoraj predpodpis­ano pogodbo z drugim slovenskim mestom, ki si je festival zelo želelo. A sva si rekla, da se bova odločila za tiste, ki imajo največje srce. Potem je bila odločitev preprosta. Mogoče ne najlažja v smislu zagotovitv­e festivala, kajti če bi ga pripravlja­li v Ljubljani ali Mariboru, bi bilo najbrž nekatere stvari laže izpeljati, privabiti pokrovitel­je in graditi festival na višjih inančnih ambicijah.« Toda Rogaška Slatina je, kot je dodal, »središče tradicije športa, turistične ponudbe ter predvsem srčnosti in gostoljubn­osti ljudi«.

Šport presega športne okvire. Tudi zato je geslo festivala kul

Francoski film Fahim, mali šahovski princ rodnega Bangladeša pobegne v Pariz.

Postali bomo prvaki sveta, tura skozi šport. »Športni film je večen. Športni dosežki so minljivi. To nas je motiviralo, da pripravimo festival športnega filma. Generacija­m za nami želimo za vse čase omogočiti, da bodo deležne trenutkov, kot smo jih bili mi kot navijači. Solze sreče in žalosti, emocije, ki jih lahko ponudi samo šport, « je sklenil Majerle.

Športni film je večen. Športni dosežki so minljivi. To nas je motiviralo, da bomo pripravili festival športnega filma.

 ?? Fotografij­e arhiv festivala ?? 2017
Gorana Vojnovića o spektakula­rni poti slovenske košarkarsk­e reprezenta­nce do naslova evropskih prvakov, a le za povabljene. Kot kapetan ekipe
Fotografij­e arhiv festivala 2017 Gorana Vojnovića o spektakula­rni poti slovenske košarkarsk­e reprezenta­nce do naslova evropskih prvakov, a le za povabljene. Kot kapetan ekipe
 ?? ?? Film ki bo v spremljeva­lnem programu, se osredotoča na zgodovino jugoslovan­ske košarke od leta 1947, ko je bil v Beogradu prvi derbi med Crveno zvezdo in Partizanom, do svetovnega prvenstva leta 1970.
Film ki bo v spremljeva­lnem programu, se osredotoča na zgodovino jugoslovan­ske košarke od leta 1947, ko je bil v Beogradu prvi derbi med Crveno zvezdo in Partizanom, do svetovnega prvenstva leta 1970.
 ?? ?? govori o osemletnem šahovskem čudežnem dečku, ki z očetom iz
govori o osemletnem šahovskem čudežnem dečku, ki z očetom iz
 ?? ?? Zagotovo bo veliko gledalcev pritegnil hrvaški dokumentar­ec nov učinek o psihološke­m pojavu, ki ga je uporabil Ante Kostelić, oče in trener Janice in Ivice Kostelića.
Zagotovo bo veliko gledalcev pritegnil hrvaški dokumentar­ec nov učinek o psihološke­m pojavu, ki ga je uporabil Ante Kostelić, oče in trener Janice in Ivice Kostelića.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia