Delo (Slovenia)

Deseterica Slovencev znana, prava desetka še ne

Nogomet Kako so igrali junija slovenski reprezenta­nti v dvobojih s Švedsko, Norveško in Srbijo? Šeško spodbodel Šporarja

- Na čelu z Boštjanom Cesarjem, zahvaljuje­m za zelo dobro opravljeno delo, Jernej Suhadolnik

Predsednik NZS Radenko Mijatović je zavrnil govorice v nogometnem miljeju, da Matjaž Kek odhaja s položaja selektorja A reprezenta­nce. Po porazih s Švedsko in Srbijo ga je zaradi okužbe s covidom-19 zamenjal pomočnik Boštjan Cesar. »Selektor Matjaž Kek bo po okrevanju nadaljeval delo, strokovni ekipi reprezenta­nce

ki je ob izični odsotnosti selektorja zaradi koronaviru­sa in po neprijetne­m porazu v Beogradu, reprezenta­nco pripeljala do odličnih predstav proti Norveški v gosteh in Srbiji doma, pa se iskreno

Mijatović.

J. S.

« je zatrdil

Nogometna zveza Slovenije bo v naslednjih dneh ocenila vrednost dela, ki sta ga junija opravila selektor Matjaž Kek in njegov pomočnik Boštjan Cesar. Reprezenta­nca je spravila pod streho štiri tekme v desetih dneh, zato je že mogoče potegniti črto pod učinek fantov v dvobojih s Švedsko, Srbijo in Norveško. Svoje znanje je predstavil­o 21 igralcev.

Temeljni cilj izbrane vrste je bil znan: poskušati osvojiti čim več točk, se čim bolje uigrati in si dvigniti samozavest pred septembrsk­im inišem v Ueini ligi narodov B4 in nato sproščeno pričakati strahovito pomemben žreb kvaliikaci­jskih skupin za euro 2024, ki bo 9. oktobra v Frankfurtu. Statistika razkriva, da sta Kek in Cesar junija oblikovala deseterico imen, ki so nosila največje breme, toda nista odkrila igralca s številko 10, ki bi ustvarjal slovensko igro v zadnji tretjini igrišča.

Jan Oblak (4 tekme, 385 minut):

Igral je po 96, 95, 96 in 98 minut, kolikor po novem trajajo nogometne tekme. V zadnjem junijskem dejanju si je pripisal jubilejni 50. nastop v majici Slovenije.

Ni treba polemizira­ti: soigralcem zagotavlja nujno zanesljivo­st za gradnjo kakršnekol­i igre iz zadnje linije.

Marca, ko bo šlo zares v boju za euro 2024, bo štel 34 let, s Srbijo je ujel okrogli 80. nastop za Slovenijo. Edini med igralci v polju je v celoti odigral vse štiri tekme, nazadnje ga je javno izpostavil tudi pomočnik selektorja Boštjan Cesar.

Lekcija iz prvih dveh tekem je bila poučna, zato se v drugem poskusu proti Srbiji ni želel zapletati s podajami, raje je žogo nabijal iz kazenskega prostora. Tehnično ni med najboljšim­i, toda ekipi zagotavlja nujno višino.

Jasmin Kurtić (4, 385): Jaka Bijol (4, 356): Adam Gnezda Čerin (4, 322):

Uživa najmočnejš­e zaupanje selektorja Keka. V akciji za prvi slovenski gol proti Srbiji je razkril, da premore hitrost, pogled na seznam reprezenta­ntov razkriva, da je najmlajši (22) vezist v slovenski reprezenta­nci.

Premore pljuča, pogum in samozavest za igro na boku, kar je tudi zasluga njegovega trenerja Anteja Šimundže. Ko bo odpravil tehnične napake – tudi na občutljive­m delu igrišča –, bo še boljši.

Žan Karničnik (4, 305): Petar Stojanović (3, 287):

Nogometaš z največ energije v reprezenta­nci, kar ga pogosto stane rumenih kartonov. Morda je nevarnejši za tekmeca in manj nevaren za lastno obrambo, če igra višje in igra za njim še en bočni igralec.

Stroka se je odločila, da bo igro postavila nanj, da bo gradila na njem in ga je na tej poti pripravlje­na tudi čakati. Marca je dopolnil 19 let, njegov predhodnik v Salzburgu, Erling Haaland, jih bo julija štel že 22. Junija je bil vse pomembnejš­i: igral je 49, 63, 67 in 98 minut, gol proti Srbiji je razkril več njegovih odlik.

Benjamin Šeško (4, 277):

Levi bok je problemati­čen od upokojitve Bojana Jokića, nenehno krpamo in iščemo rešitve. Sikošek je imel na voljo štiri tekme, na nobeni ni opozoril nase, da bi rekli, »našli smo, kar iščemo«. Res pa je pogosto ostal sam – v pomoč

Gregor Sikošek (4, 258):

mu niso bili ne Kurtić, ne Brekalo, ne Verbič.

Igralec njegovih let (32) lažje nadomesti manjkajoče igralne minute v klubu kot mladi nogometaši, toda v kontinuite­ti je to nemogoče prikriti. V novi sezoni mora redno igrati, saj bomo v boju za EP 2024 potreboval­i slehernega igralca.

Če mu bo uspelo preživeti v tako močni konkurenci, kot je francoska ligue 1, smo dobili top štoperja za dva

Miha Mevlja (4, 257): Miha Blažič (3, 354):

Statistika Slovenije v štirih junijskih tekmah posest žoge streli na vrata koti prekrški ciklusa, saj je letos dopolnil šele 29 let. Rdeči karton? Cesar je napovedal težave, če bodo Slovenci pustili Haalandu, da pride ena na ena z našimi branilci, zgodilo se je prav to.

Dobil kar štiri tekme, dal pa daleč premalo.

Premalo konkreten, proti Srbiji je igral na zanj neustrezne­m položaju na krilu.

Žan Celar (4, 214): Miha Zajc (3, 198):

Pred njim je nova »ključna« sezona v

Andraž Šporar (4, 159):

klubu. Šeško je zaostril konkurenco v napadu, »Špoki« bo moral napeti vse sile v boju za status primabaler­ine.

Med vsemi branilci je mlajši le Bijol, naj vztraja na Norveškem in poskuša storiti še korak naprej v igri.

David Brekalo (2, 129):

Kot bi bil odsoten, največje junijsko razočaranj­e. Lahko mu le želimo, da se najde v novem klubu in opozori nase v serie A.

Sandi Lovrić (2, 108):

Potrebujem­o igralce takšnega kova, moči in hitrosti, kar je razkril tudi drugi polčas tekme s Srbijo.

Domen Črnigoj (2, 80): Jon Gorenc Stanković (2, 74):

V Beogradu je plaval, kot bi bil na Adi, ne na Marakani, res pa so ga pustili na cedilu že soigralci pred njim.

Igrali premalo za oceno:

Benjamin Verbič (3, 65), Jure Balkovec (1, 41), Luka Zahović (2, 23), Martin Milec (1, 14).

 ?? Foto Črt Piksi ?? Benjamin Šeško (v zraku, levo ga opazuje Domen Črnigoj) je v zadnji tekmi s Srbijo upravičil zaupanje stroke in navijačev.
Foto Črt Piksi Benjamin Šeško (v zraku, levo ga opazuje Domen Črnigoj) je v zadnji tekmi s Srbijo upravičil zaupanje stroke in navijačev.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia