Delo (Slovenia)

Po velikem slavju so se znašli na pragu stečaja

Košarka Zagrebška Cibona je dolžna vsaj pet milijonov evrov, igralci niso prejeli plač od prihoda trenerja Gašperja Okorna

- Košarkarje­m Valencie očitno obeta temeljita kadrovska prenova. po petih letih poslavlja slovenski reprezenta­nčni center Mike Tobey Penarroya, Nevena Spahijo. Joan Eduardo Brozovič

Po izpadu v četrtinalu španskega prvenstva proti Baskonii in polinalu evropskega pokala proti bolonjskem­u Virtusu se

Še vedno poškodovan­i prvi strelec moštva Klemen Prepelič je resda podaljšal pogodbo za eno leto, zato pa se

(na fotograiji). Odhaja tudi trener ki bo na klopi Baskonie nasledil Hrvata

B. E.

Hrvati so ob prebegu zagrebške Cedevite v Ljubljano izgubili svoj edini košarkarsk­i klub višje ravni – na evropski sceni nimajo zastopnika, hkrati pa jih je vse bolj mikal umik iz lige ABA –, po zelo obetavni sezoni Cibone pa je njene navijače pričakal šok. V petek je pod vodstvom slovenskeg­a trenerja Gašperja Okorna dobila peto tekmo finala DP z Zadrom in prvič po letu 2013 proslavila dvojno domačo krono, nato pa je hitro prišla streznitev. Dvakratni evropski prvak (1985 in 1986) in dvakratni zmagovalec evropskega pokala (1982 in 1987) je pred stečajem!

Zgodba o inančnih težavah nekdanjih velikanov jugoslovan­ske in evropske košarke je vse prej kot nova, ušel pa ji nihče. V posameznih obdobjih so se začeli utapljati v debelih rdečih številkah šampionski zasedbi sarajevske Bosne in splitske Jugoplasti­ke, nato Zadar, beograjska velikana sta se obdržala nad gladino z izdatno pomočjo politike in s spretnimi manevri pri izogibanju dolgovom, agonija Cibone pa je vsaj tako dolga, kot je bila stiska Uniona (in Petrola) Olimpije.

Po dolgih letih kadrovskih rokad in pometanja težav pod preprogo pa so se Zagrebčani očitno znašli na koncu slepe ulice. Predsednik kluba Mario Petrović se je umaknil, direktor Mauro Lukić je odstopil pred dvema tednoma, bančni račun je zamrznjen od 22. aprila. Košarkarji niso dobili plač štiri mesece (nekateri še več), skupni dolg Cibone pa znaša vsaj pet milijonov evrov. Po oceni pesimistov dvakrat več.

Sanjarjenj­e o naslednji tekmovalni sezoni, v kateri so Zagrebčani želeli zadržati nadarjene Roka Prkačina, Lovra Gnjidića, Danka Brankovića, Tonija Nakića in Amarja Gegića, ki so v zadnjem kolu lige ABA ugnali Cedevito Olimpijo v Ljubljani, ter jim dodati izkušena Krunoslava Simona in Marka Jagodića Kuridžo, je v hipu zamrlo. Nekdanji gigant, ki je zaradi svojih številnih nepremični­n (zdaj v glavnem že »izginulih«) ob osamosvoji­tvi Hrvaške veljal za najpremožn­ejši športni klub na Hrvaškem, se ne more več podpirati niti z beraško palico.

Podpora mestnih oblasti je splahnela, pokrovitel­je sta pregnala črni sloves Cibone in njeno večno spogledova­nje s političnim­i oportunist­i, novih dobrotniko­v pa ni na obzorju. Legendarni Aco Petrović hkrati zaman poziva državne organe, naj pregledajo izvor premoženja vseh vodilnih mož kluba v zadnjih 20 letih. Koliko so imeli ob prihodu k Ciboni in koliko ob odhodu.

Okorn: Kot znanstvena fantastika

Gašper Okorn je prevzel taktirko moštva konec januarja in po splošni oceni odlično opravil svoje delo. Ljubitelji košarke v Zagrebu bi seveda radi videli, da bi ostal v vlogi dirigenta, toda ugank je veliko preveč tudi zanj, čeprav se mu je koža med dvema mandatoma na Olimpijini klopi (2006/07 in 2016/18) pošteno odebelila.

»Zadnji štirje meseci so bili najbolj turbulentn­i v moji trenerski karieri. Ni bilo lahko priti do inala DP in v njem zmagati, toda na koncu so moji košarkarji položili zrelostni izpit. Uradno nisem več trener Cibone, videli pa bomo, kaj bo prinesel čas,« je za hrvaške medije ocenil vsega vajeni Okorn, ki preprosto ne more verjeti, da se je v takšnih težavah znašel klub, v katerem je pod imenom Lokomotiva navduševal Nikola Plečaš, po preimenova­nju v Cibono leta 1975 pa Krešimir Ćosić, Andro Knego, Mihovil Nakić, Zoran Čutura ... In seveda Dražen Petrović.

»S košarkarji smo se dogovorili, da bomo do konca inala pozabili za težave, a sem moral skleniti številne kompromise, saj nisem imel disciplins­kih vzvodov. Na treningih smo pogosto igrali nogomet, pred odločilno tekmo z Zadrom pa nismo imeli treninga in sestanka, raje sem fante peljal na večerjo. Zdaj si preprosto ne morem zamisliti, da bo Cibona izginila. To zveni kot znanstvena fantastika,« je pojasnil slovenski strateg.

• Cibona je že dolgo med velikani jugoslovan­ske košarke v stiski.

• Po dolgih letih agonije se je očitno znašla na koncu slepe ulice.

• Vodstvo se je umaknilo, klubski račun je zamrznjen.

Cibona je ob osamosvoji­tvi Hrvaške veljala za najpremožn­ejši športni klub na Hrvaškem.

 ?? Foto ABA ?? Gašper Okorn je odlično opravil svoje delo v zagrebški praznini.
Foto ABA Gašper Okorn je odlično opravil svoje delo v zagrebški praznini.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia