Delo (Slovenia)

Zmeda pred turnirjem kandidatov

- 2) 3) Motylev-Sturua, Dubaj 2004: Pripravlja Matej Šebenik 4) 4) Problem (Petsch-Manskopf, 1899):

Pred vrati je turnir kandidatov, dogodek, ki ga ljubitelji šaha vedno najbolj nestrpno pričakujej­o – z izjemo dvoboja za naslov svetovnega prvaka. V petek bo osmerica izbrancev sedla k šahovnicam v palači Santona v Madridu. Pomerili se bodo dvokrožno (preizkušen klasični sistem, h kateremu se je Mednarodna šahovska zveza po ne najbolj posrečenem eksperimen­tiranju vrnila leta 2013) in po dolgih 14 krogih in 17 dneh bomo dobili izzivalca svetovnega prvaka Magnusa Carlsena.

Dvoboj naj bi se zgodil konec leta, a je Carlsenova obramba naslova pod vprašajem: 31-letni Norvežan je že večkrat namignil, da ga dvoboji z vrstniki vse bolj utrujajo in dolgočasij­o, motivacijo pa bi mu lahko vrnil le ustrezen izzivalec – torej predstavni­k mlajše generacije. Prvakove izjave so že dvignile precej prahu in zdi se, da upravičeno; ni treba veliko računati, da bi ugotovili, kdo je nasprotnik po željah Carlsena. To je mladi Alireza Firouzja, Iranec, ki je že kakšno leto francoski državljan in bo ob začetku turnirja dopolnil rosnih 19 let. Morda bi nenadnemu kriteriju mladosti zadostil še 24-letni Poljak JanKrištof Duda, preostali asi pa se že uvrščajo med »dolgočasne«.

Izredno pomembno za potek turnirja je tudi pravilo, da v primeru šampionove odpovedi obrambi naslova dvoboj za izpraznjen­i prestol odigrata prvouvršče­na s turnirja kandidatov. To pa že pomeni popolno spremembo v pristopu k turnirju, v katerem je prava nagrada le ena – dvoboj namreč. To je ključna motivacija, tako da ni bistvene razlike med drugim in osmim mestom. Tokrat bi lahko bilo drugače, le da se bo to vedelo šele na koncu. Muhasti prvak – ta hip je pomirjen po srečni zmagi na domačih tleh – je s prostodušn­imi izjavami zakuhal pravo zmedo. Kdo se bo najbolje znašel v nedorečene­m položaju?

Škoda, da ne bo zraven Ananda

Papirnati favoriti so slejkoprej trije. Ding Liren se je v Madrid uvrstil v zadnjem hipu (po diskvalifi­kaciji nekdanjega izzivalca Sergeja Karjakina) in je v izvrstni formi. Genialni, a ne dovolj izkušeni Firouzja je po dolgem postu popolna uganka v klasičnem šahu. 29-letni Fabiano Caruana, ki je Carlsena že izzval (leta 2018 je po 12 klasičnih remijih izgubil v podaljšku), je morda tisti, ki mu trenutni razvoj dogodkov gre najbolj na roko. Zadnji zmagovalec kandidatsk­ega turnirja in obenem zadnji izzivalec Jan Nepomnjašč­i se zdi zadnje čase premalo psihično trden za največje dosežke. Izkušena Tejmur Radžabov in Hikaru Nakamura sta v šahu že doživela skoraj vse, toda ali sta dovolj lačna novih uspehov?

»Lakote« gotovo ne manjka novincem v elitni družbi, omenjenima Firouzji in Dudi ter 26-letnemu Richardu Rapportu, beograjske­mu zetu, ki je ravnokar zamenjal madžarsko zastavo za romunsko. Tokrat bodo, še bolj kot sicer, odločali močni živci. Ob dobrem začetku imajo možnosti prav vsi. Škoda je le, da ne bo zraven zimzeleneg­a Viswanatha­na Ananda. Dvoboju z njim bi se Carlsen najbrž z užitkom odpovedal.

1)

Carlsenova obramba naslova je pod vprašajem: 31-letni Norvežan je že večkrat namignil, da ga dvoboji z vrstniki vse bolj utrujajo in dolgočasij­o.

Črni matira v šestih poteza.

Rešitve: 1) Arlandi– Kurajica, Plovdiv 2003: 2) Sadvakasov­a-Antipov, Selfoss 2019:

4.Lg4 Tf1 5.Kh2 Le5 6.Kh3 Th1#

Problem: Mat v treh potezah.

1..Sf3! 0:1

1…Tf2! 2.Kf2 Tf8 3.Kg1 Se3! 0:1 1.Lg7 Tg7 (1…Kg7 2.Dh6 Kf7 3.Sf4! z idejo 4.Sg6, itd.) 2.Te8! Dd5 3.Th8! Kh8 4.Tf8 Dg8 5.Dh6 Th7 6.Tg8 Kg8 7.Dg6 Kh8 8.Df6 z zmago belega v nadaljevan­ju.

1.g8S! b5 2.Se7! Kb4 3.Sc6#

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia