Delo (Slovenia)

Reševanje vojaka Brahima Saduna

Obsojeni na smrt Maročan je v Ukrajini študiral, sojetnika, Britanca Aslin in Pinner, sta v zvezi z domačinkam­a

- Gorazd Utenkar

Na ukrajinski­h bojiščih vsak dan umirajo ljudje, civilisti in vojaki, vendar je zgodba treh med zadnjimi, Maročana Brahima Saduna ter Britancev Aidena Aslina in Shauna Pinnerja, pritegnila več pozornosti kot večina smrti. Tri tujce, ki so se borili proti ruski vojski in vzhodnoukr­ajinskim proruskim separatist­om, so ti ujeli in kot plačance ter teroriste obsodili na smrt. Na drugi strani so zatrdili, da so se borili v rednih vojaških enotah.

Razlika je bistvena. Kot redne vojake bi jih namreč ščitila ženevska konvencija, po kateri vojakov, če se borijo po pravilih, ne morejo obsoditi samo zaradi sodelovanj­a v vojni. Lahko jim sodijo zaradi domnev, da so kršili pravila, da so na primer zagrešili vojne zločine, zaradi bojevanja pa ne. Plačanci, ki niso vključeni v redne vojaške enote, so uradno navadni banditi in jih konvencija ne ščiti. Sodijo jim torej lahko že zaradi bojevanja.

Že prej živeli v Ukrajini

Aslin je star 28, Pinner 48 let. Oba sta že pred vojno živela v Ukrajini in sta se prijavila v vojsko že pred začetkom ruskega napada. Prvi je zaročen z domačinko, drugi se je v Ukrajini poročil. Najmlajši od trojice, ki so bili na sodišču samooklica­ne separatist­ične Doneške ljudske republike (DLR) na režiranem procesu obsojeni na strelski vod, je 21-letni Maročan Sadun. V Ukrajino je odšel leta 2019 in tam na kijevskem inštitutu za politehnik­o študiral aeronavtik­o. Za študij v Kijevu se je odločil, ker je razmerje med ukrajinsko izobrazbo in plačilom za izobrazbo zelo ugodno.

Vojski se je večkrat hotel pridružiti, saj ga je menda prizadela nepravično­st ruskih posegov v Ukrajino v preteklih letih, a so ga zavračali zaradi prenizke teže. Menda je dobil več ponudb za službo, vendar je – ob tem, da je z odhodom v vojsko počel to, o čemer je mislil, da je prav – nameraval dobiti tudi nekaj bojnih izkušenj. Nekaj mesecev pred ruskim napadom so ga le sprejeli v mornariško pehoto, se pravi med ukrajinske marince. Prijatelj iz Maroka Muiz Avgonzoda je povedal, da ima kopije vseh njegovih dokumentov in pogodb, ki jih je podpisal z ukrajinski­mi oboroženim­i silami. Saduna so aprila zajeli v Volnovahi, Aslin in Pinner sta v rusko ujetništvo – prav tako aprila – padla v Mariupolju. Ker da je Sadun kot plačanec sodeloval pri poskusih zrušenja samooklica­ne DLR, so ga obsodili na smrt.

Pustolovec po duši

Mladi Maročan Sadun je imel v Ukrajini veliko prijatelje­v, predvsem ljubitelje­v tehno glasbe, ki jo je oboževal tudi sam. Njegovi prijatelji, ki so začeli akcijo #SaveBrahim (#RešimoBrah­ima), zanj ne najdejo slabe besede, opisujejo ga kot prijetnega in bistrega fanta, s katerim so se vsi dobro razumeli. Vsem je bilo menda jasno, da ne bo nikoli delal v pisarni, saj je po duši pustolovec. Ena od njegovih prijatelji­c Daša Olejnik je povedala, da je obsodba na smrt vsem bližnjim strla srce. Kanec sence na Sadunovo zgodbo meče morda le izjava enega od znancev, da mu je Maročan ob odhodu v vojsko povedal, da bi rad umrl kot junak.

Britanski državni sekretar za Severno Irsko Brandon Lewis je povedal, da ves čas sodelujejo z ukrajinski­mi oblastmi, da bi rešili svoja državljana. Ukrajinski veleposlan­ik v Londonu Vadim Pristajko je dejal, da ju bodo verjetno zamenjali za pripadnike separatist­ičnega vodstva, ki so jih prijeli Ukrajinci. Vendar je Sadunova prijatelji­ca Zina Kotenko, ki je pred rusko vojsko pobegnila v Anglijo, za tamkajšnje medije povedala, da bi se britanska vlada morala zavzeti tudi za Maročana, saj se oblast njegove domovine noče vmešavati in obsodbe noče niti komentirat­i.

Za zdaj ni videti premika. Vodja DLR Denis Pušilin je v nedeljo povedal, da imajo obsojeni na smrt mesec dni časa za vložitev pritožb, sam pa nima razlogov za njihovo pomilostit­ev.

• Vojake ščiti ženevska konvencija, plačancev ne.

• Obsojeni Maročan je v Kijevu študiral aeronavtik­o.

• Vodja doneških separatist­ov nima razlogov za pomilostit­ev.

 ?? Foto Reuters ?? Britanca (z leve) Aidena Aslina in Shauna Pinnerja ter mladega Maročana Brahima Saduna so na sodišču samooklica­ne separatist­ične Doneške ljudske republike obsodili na smrt in za zdaj ne slišijo opozoril, da so delovali kot vojaki, ne plačanci.
Foto Reuters Britanca (z leve) Aidena Aslina in Shauna Pinnerja ter mladega Maročana Brahima Saduna so na sodišču samooklica­ne separatist­ične Doneške ljudske republike obsodili na smrt in za zdaj ne slišijo opozoril, da so delovali kot vojaki, ne plačanci.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia