Delo (Slovenia)

Slavni klub Egot je dobil 17. članico

-

Jennifer

meriška igralka in pevka

je najnovejša članica kluba Egot, kakor pravijo skupini ustvarjalc­ev, ki so dobili štiri pomembne nagrade v svetu zabave: emmyja, grammyja, oskarja in tonyja. Slednjega, nagrado za dosežke na področju gledališča, je dobila v nedeljo zvečer na 75. podelitvi, in sicer za muzikal Michaela R. Jacksona A Strange Loop, pri katerem je sodelovala kot producentk­a. Štirideset­letna ustvarjalk­a je nagradi grammy dobila za glasbo v muzikalu The Color Purple ( Barva škrlata, 2017) in že leta 2009 za najboljši r'n'b album, televizijs­ko nagrado emmy je prejela kot producentk­a animiraneg­a ilma Baby Yaga, ilmsko nagrado oskar pa za stransko žensko vlogo v ilmu Sanjske punce. V skupini Egot je bilo doslej 16 ustvarjalc­ev, med njimi so Rita Moreno, Alan Menken, Andrew Lloyd Webber, John Legend, Mike Nichols, Mel Brooks in Whoopi Goldberg. V Chicagu rojena umetnica je pritegnila pozornost leta 2004, ko je bila inalist

AHudson

ka tretje sezone resničnost­nega šova Ameriški idol, v katerem se je na koncu uvrstila na sedmo mesto. Kot igralka je debitirala prav v omenjenem muzikalu Sanjske punce iz leta 2006 in postala najmlajša temnopolta igralka, ki je zmagala v tekmovalne­m programu ameriških ilmskih nagrad. Leta 2008 je izdala še debitantsk­i album, ki je pristal na drugem mestu Billboardo­ve lestvice 200 najboljših in osvojil omenjenega grammyja. Uspešni so bili tudi njeni naslednji albumi. Nanizala je več opaznih vlog v ilmu, med drugim v Seksu v mestu (2008), Skrivnem življenju čebel (2008), Winnie Mandela (2011), muzikalu Mačke (2019) in Respect (2021), v katerem je igrala legendarno pevko Aretho Franklin.

Muzikal Michaela R. Jacksona, za katerega je prejela nagrado tony, je bil nominiran v 11 kategorija­h, govori pa o mladem temnopolte­m homoseksua­lcu Usherju, ki dela kot hostesnik (po angleško usher) na broadwaysk­i predstavi in piše muzikal. Tonyja za najboljšo gledališko predstavo je dobila drama o dogajanju na Wall Streetu The Lehman Trilogy, pri čemer je Simon Russell Beale dobil tonyja za najboljšo glavno moško vlogo. Nagrajen je bil tudi režiser Sam Mendes. Skupno je predstava prejela pet nagrad.

Na podelitvi so počastili tudi pokojnega kralja popa Michaela Jacksona. Njegova otroka Paris ter Prince sta naznanila zmagovalca v kategoriji najboljše moške vloge v muzikalu, to je Myles Frost, ki igra Jacksona v muzikalu o njegovem življenju z naslovom MJ.

 ?? ?? Je šele druga temnopolta dobitnica štirih pomembnih nagrad iz sveta zabave.
Je šele druga temnopolta dobitnica štirih pomembnih nagrad iz sveta zabave.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia