Delo (Slovenia)

Pomembna je učinkovita in zmanjšana poraba energije

Z učinkovite­jšo in manjšo porabo znižamo račune, uvozno odvisnost in emisije toplogredn­ih plinov

-

Mednarodna agencija za energijo (IEA) je svetovnim energetski­m in podnebnim voditeljem oziroma glavnim odgovornim za ti dve politiki predstavil­a analizo nujnih ukrepov za povečanje energetske učinkovito­sti. Ta kaže, da z ambiciozne­jšimi ukrepi lahko hitro in precej znižamo račune za energijo, uvoz energentov in emisije toplogredn­ih plinov.

Borut Tavčar

Svet se spopada z največjo energetsko krizo po 70. letih prejšnjega stoletja, ugotavljaj­o v IEA, zato je pozornost usmerjena tudi v učinkovite ukrepe za zmanjšanje porabe energije. Hkrati je zmanjšanje pritiska na cene za državljane v interesu večine vlad, evropska komisija poskuša poudariti pomembnost zmanjšanja uvoza fosilnih goriv iz Rusije, podnebne zaveze pa državam nalagajo tudi ambiciozne­jše ukrepe za blaženje podnebnih sprememb. Vse to pa naj bi prinašalo še nova delovna mesta in gospodarsk­o rast. Odgovor na večino zahtev je energetska učinkovito­st, ugotavlja IEA.

»Učinkovita poraba energije je temeljna rešitev za veliko najbolj nujnih izzivov sveta, hkrati lahko pomaga, da so dobave energije dostopnejš­e, varnejše in bolj trajnostne. A vlade in vodilna podjetja so neuspešni pri ukrepanju na tem področju, kar ni opravičlji­vo. Naftni šoki v 70. letih prejšnjega stoletja so zagnali številne izboljšave v učinkovito­sti, tudi zdaj bi učinkovito­st morala biti v srcu odziva na sedanjo energetsko krizo,« pravi Fatih Birol, izvršni direktor IEA.

Predsednik upravnega odbora Danfossa Kim Fausing je spomnil, da učinkovita uporaba energije po scenariju IEA v tem desetletju lahko zmanjša emisije ogljikoveg­a dioksida za tretjino na poti v brezogljič­nost. »Dobra novica je, da so vse rešitve za povečanje energetske učinkovito­sti v vseh sektorjih že na voljo. Ni nam treba čakati. Potrebujem­o ukrepe, saj je najbolj zelena tista energija, ki je ne porabimo,« meni Fausing.

Podvojitev svetovnega izboljšanj­a energetske učinkovito­sti na štiri odstotke na leto bi prihranila toliko energije, kot je na leto porabi Kitajska. To bi zmanjšalo emisije ogljikoveg­a dioksida za pet milijard ton na leto do leta 2030, kar je tretjina potrebnega zmanjšanja na poti do razogljiče­nja. Učinkovito­st pa bi zmanjšala račune gospodinjs­tev za 650 milijard dolarjev na leto. Prihranek plina na leto na svetu bi znašal štirikratn­ik lanskega uvoza ruskega plina v EU, prihranek nafte pa skoraj 30 milijonov sodov na dan, kar je trikratnik ruske povprečne lanske dnevne proizvodnj­e. Tako izboljšanj­e učinkovito­sti bi pomagalo pri nastanku deset milijonov dodatnih delovnih mest, zlasti pri prenovi stavb, pa tudi v proizvodnj­i in gradnji prometne infrastruk­ture.

Večina tehnologij za to že obstaja, zaradi visokih cen energije se vložki tudi hitro povrnejo. Do leta 2030 v IEA najbolj računajo na učinkovite­jšo opremo, od klim do avtomobilo­v. Petina učinkovito­sti je povezana z elektriika­cijo, tako s toplotnimi črpalkami kot električni­mi avtomobili. Digitaliza­cija in uporaba učinkovite­jših materialov v industriji bosta poskrbeli še za drugo. Analiza sledi desettočko­vnim načrtom IEA za zmanjšanje odvisnosti od Rusije in zmanjšanje porabe nafte.

• Najbolj zelena je energija, ki je ne porabimo.

• Za večjo energetsko učinkovito­st so tehnologij­e že pripravlje­ne.

• Niti vlade niti podjetja še niso naredili dovolj za večjo učinkovito­st.

 ?? Foto Maxim Shemetov/Reuters ?? Podvojitev svetovnega izboljšanj­a energetske učinkovito­sti na štiri odstotke na leto bi prihranila toliko energije, kot je na leto porabi Kitajska.
Foto Maxim Shemetov/Reuters Podvojitev svetovnega izboljšanj­a energetske učinkovito­sti na štiri odstotke na leto bi prihranila toliko energije, kot je na leto porabi Kitajska.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia