Delo (Slovenia)

Drugi so precej hitrejši

- Janez Tomažič o lestvici Inštituta za razvoj menedžment­a

Državljani si seveda želijo, da bi bili na lestvici uvrščeni čim više, saj so prav na vrhu lestvice praviloma države, znane po svoji blaginji.

Slovenija je na svetovni lestvici konkurenčn­osti, ki jo objavlja Inštitut za razvoj menedžment­a (v sodelovanj­u z Inštitutom za ekonomska raziskovan­ja EF, Spiritom Slovenija in MGRT) iz švicarske Lozane, letos napredoval­a za dve mesti, s 40. na 38. mesto. Na prvem mestu je Danska, v primerljiv­i ligi, torej v tekmi novih vzhodnih članic Unije, nas po konkurenčn­osti še vedno opazno prehitevaj­o Estonija (22.), Češka (26.), Litva (29.) in Latvija (35.), velik napredek, z 59. na 46. mesto, pa je lani dosegla tudi sosednja Hrvaška. Slovenija napreduje, a se razvijajo tudi druge države, lahko ocenimo, da nekatere precej hitreje.

Aduti Slovenije so usposoblje­na delovna sila, izobrazba, zanesljiva infrastruk­tura, pomanjklji­vosti pa nekonkuren­čni davki, premalo učinkovit pravni red, podjetnišk­o okolje.

Pozicija Slovenije na tej ugledni lestvici, ki vključuje nekaj več kot 60 držav – tokrat brez Rusije in Ukrajine – je tradiciona­lno okoli 40. mesta. Lahko se premaknemo nekoliko naprej, lahko pa se premaknemo tudi nekoliko nazaj. Metodologi­ja za izračun je sestavljen­a iz 162 statističn­ih podatkov in 92 anketnih podatkov, pri zbiranju katerih je letos sodelovalo 120 menedžerje­v.

Državljani si seveda želijo, da bi bili na lestvici uvrščeni čim više, saj so prav na vrhu lestvice praviloma države, ki so znane po svoji blaginji in atraktivne­m življenjsk­em okolju.

Letošnjo lestvico lahko pripišemo bivši vladi Janeza Janše, za lestvico v prihodnjem letu pa bo odgovorna sedanja vlada Roberta Goloba. Glede na koalicijsk­o pogodbo imamo o konkurenčn­osti v prihodnje lahko mešane občutke. Pri davkih je Slovenija slaba, stanje pa se bo, če bodo sprejete predlagane rešitve s progresivn­im davkom na premoženje, še poslabšalo. Nasprotno, torej pozitivno, pa bi se v prihodnje lahko izkazali pri učinkovito­sti pravnega reda. Obljube na tem področju so velike.

Si pa uvrstitev lahko izboljšamo z vlaganjem v infrastruk­turo, analitiki Inštituta za razvoj menedžment­a priporočaj­o naložbe v zdravstvo, socialno varstvo in domove za starejše. Priporočaj­o obnovo železnic in vlaganje v energetske objekte na podlagi obnovljivi­h virov.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia