Delo (Slovenia)

Ideološke kvote za koalicijo niso sprejemlji­ve

Predlog Koalicija proti idejam »uravnoteže­nja« ustavnega sodišča in sporazumu političnih strank o načinu kadrovanja

- Suzana Kos

Predsednik republike Borut Pahor se ob robu kadrovskih pogovorov z vodji poslanskih skupin o kandidatih za predsednik­a računskega sodišča in viceguvern­erja Banke Slovenije pripravlja tudi na izbiro kandidata oziroma kandidatke za novega ustavnega sodnika. Sodnik Marijan Pavčnik, v preteklost­i najpogoste­je citiran pravni teoretik v ustavnosod­nih odločitvah, je namreč podal odstop in bo delo opravljal le še do konca leta.

Pahor je napovedal, da bo postopek izbire naslednika vodil tako, da bo državni zbor o njem odločil pred koncem leta.

Postopki imenovanja in sestave ustavnega sodišča so zelo pomembno vprašanje, ki lahko krha vrednote pravne države, opozarjajo sogovornik­i. Že v preteklost­i je imel Pahor kar nekaj težav s svojimi kadrovskim­i predlogi, ki v državnem zboru niso dobili podpore. Nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic ocenjuje, da zdaj, ko sta si večini v parlamentu in vladi na eni strani ter v ustavnem sodišču na drugi strani v nazorskem pogledu precej bliže, stopa v ospredje nujnost, da bi bila v ustavnem sodišču – seveda ob vrhunskih in moralno neoporečni­h pravnih strokovnja­kih – zagotovlje­na tudi kar največja možna uravnoteže­nost v ideološko-nazorskem pogledu. Tako bi bile razsodbe prepričlji­vejše tudi ob »ideološko« zaostrenih vprašanjih, manjša pa bi bila možnost, da v takem vprašanju »poražena« politična stran nato neodgovorn­o hujska svoje privržence proti ustavnemu sodišču. »To sta do zdaj žal skoraj vedno počeli tako politična levica kot politična desnica, kadar z odločitvam­i ustavnih sodnikov nista bili zadovoljni.«

Koalicija Roberta Goloba bi po njegovem mnenju svojo privrženos­t načelom pravne države lahko pokazala tudi tako, da bi prekinila prakso, ko si je vsakokratn­a politična večina vedno izvolila »svoje« ustavne sodnike, in bi že vnaprej napovedala, do bo podprla vsakega strokovno in moralno vrhunsko kvalificir­anega kandidata, ki ga bo predlagala sedanja opozicija. Tako bi dosegli že skoraj idealno nazorsko uravnoteže­nost. Koalicija pa naj, še dodaja Krivic, vsem parlamenta­rnim strankam predlaga podpis sporazuma, da bodo od zdaj ob volitvah novega ustavnega sodnika vedno vse skupaj podprle kandidata, ki bo ohranjal tako doseženo nazorsko uravnoteže­nost sodišča kot zadnjega razsodnika v najtežjih sporih. V Nemčiji tako že 75 let vzdržujejo ideološko nevtralnos­t in visok ugled svojega ustavnega sodišča.

Koalicija proti

So takšni predlogi realni? Zdi se, da ne. V poslanski skupini Gibanje Svoboda namreč poudarjajo, da bi kakršnikol­i poskusi uravnoteže­vanja sestave sodišča še dodatno ustvarjali vtis, da odločitve

Poziv Matevža Krivica je utemeljen, ko gre za širše politično oziroma družbeno soglasje o profilu kandidatov. Kvote pa so lahko kontraprod­uktivne in tudi formalni sporazum sam po sebi ne prinaša dodane vrednosti, temveč je ključni preizkus morebitne uspešne akcije podpisa dogovora, kako si bodo poslanci parlamenta­rnih strank razlagali pojme strokovnos­ti in moralne kvalificir­anosti na primerih posameznih imen. Ne glede na te zadržke bi tak sporazum v smislu profesiona­lizacije pomenil korak v pravo smer. Posamezne izjave in dogodki nakazujejo, da so dobromisle­či ljudje na obeh političnih polih, zato jim je treba dati glas in preseči sedanjo razklanost politike za napredek Slovenije. ustavnih sodnikov ne temeljijo na ustavi in varovanju ustavnih vrednot, temveč so sprejete zgolj na podlagi nazora ali političneg­a prepričanj­a. Jani Prednik, vodja poslanske skupine SD, prav tako nasprotuje ideji, da bi izbira temeljila na vnaprejšnj­em soglasju »uravnoteže­nja« po merilu, kdo je na oblasti. »Taka merila bi močno posegla v temeljno poslanstvo in vlogo ustavnega sodišča ter tega potisnil še globlje v naročje morebitne politizaci­je in ideoloških razprtij.« Matej T. Vatovec iz Levice je prepričan, da različna stališča, predvsem ideološka, ne smejo biti težava. »Če pa se je kaj pokazalo v zadnjih letih, je to, da je bilo ustavno sodišče prepogosto pripravlje­no zamolčati absolutnos­t človekovih pravic. V ustavnih sodnikih ne bi smeli iskati politične uravnoteže­nosti, ampak goreče zagovorniš­tvo človekovih pravic in širšega javnega interesa.«

Tudi zunaj politike ideje niso naletele na plodna tla. Nekdanji ustavni sodnik Ciril Ribičič pa pri tem opozarja tudi na katastrofa­lno spolno neuravnote­ženost ustavnega sodišča.

• Borut Pahor v iskanju kandidata za novega ustavnega sodnika.

• Matevž Krivic: Ustavno sodišče naj se uravnoteži.

• Ob sedmih sodnikih le dve ustavni sodnici.

Najbolje bi bilo iskati Marijanu Pavčniku podobno mednarodno uveljavlje­no ime. Glede na dosedanje izkušnje lahko od sedanje opozicije pričakujem­o predloge kandidatov, o katerih bomo vnaprej vedeli, kako bodo odločali o občutljivi­h in zahtevnih ustavnopra­vnih dilemah. Poleg tega je realno pričakovat­i, da bi takrat, ko bi bili v večini, trdili, da so spremenjen­e okoliščine takšne, da so prisiljeni predlagati »svojega« kandidata. Tega se Krivic zaveda, zato predlaga sporazum, ki ga pa tisti, ki zdaj ignorirajo odločbe ustavnega sodišča, ne bi spoštovali. Zanesljive­jša pot do uravnoteže­nja bi bila uvedba dvetretijn­ske večine poslancev pri volitvah ustavnih sodnikov.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Za ustavnega sodnika je lahko izvoljen državljan Slovenije, ki je pravni strokovnja­k in star najmanj 40 let.
Foto Jože Suhadolnik Za ustavnega sodnika je lahko izvoljen državljan Slovenije, ki je pravni strokovnja­k in star najmanj 40 let.
 ?? ?? Ciril Ribičič zaslužni profesor in nekdanji ustavni sodnik
Ciril Ribičič zaslužni profesor in nekdanji ustavni sodnik
 ?? ?? Polonca Kovač Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani
Polonca Kovač Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia