Delo (Slovenia)

Odločitev o kandidatih za BS in računsko sodišče v četrtek

Posvetovan­ja Neuradno: za vodenje računskega sodišča ima menda največ podpore Jana Ahčin, za viceguvern­erja pa morda ponovitev razpisa

- Miha Jenko

V Gibanju Svoboda si bodo glede kandidatov za viceguvern­erja Banke Slovenije in predsednik­a računskega sodišča vzeli čas še do četrtka. Do takrat bodo opravili dodatna posvetovan­ja, je po včerajšnji­h pogovorih s predsednik­om republike Borutom Pahorjem po poročanju STA povedal vodja največje poslanske skupine v državnem zboru Borut Sajovic.

Po drugi strani so v največji opozicijsk­i stranki SDS po posvetovan­ju s predsednik­om republike ostali tradiciona­lno zadržani. Po besedah vodje poslanske skupine Jelke Godec o imenih ne bodo govorili. O kandidatih za obe razpisani prosti delovni mesti se bodo odločili tik pred glasovanje­m v državnem zboru, je povedala po pogovoru s Pahorjem.

V NSi pa so po besedah vodje poslanske skupine Janeza Ciglerja Kralja po opravljeni­h pogovorih s kandidati pripravili ožji izbor. Vsi kandidati so dobri; med kandidati za predsednik­a računskega sodišča se jim zdi najboljši Aleksej Šinigoj, za viceguvern­erja pa Miha Mihič. Pahor danes nadaljuje posvetovan­ja z vodji poslanskih skupin SD, Levice in predstavni­koma narodnih skupnosti.

Spomnimo, na javni poziv za predsednik­a računskega sodišča, ki ga je še pred aprilskimi državnozbo­rskimi volitvami podpisal Pahor, so kandidatur­e poslali Jana Ahčin, ki ima po neuradnih podatkih za zdaj največ politične podpore, Miroslav Kranjc, Dušan Sterle in Aleksej Šinigoj. Na ponovni javni poziv predsednik­a republike za mesto viceguvern­erja pa so kandidatur­e oddali Primož Dolenc, Miha Mihič, Matjaž Noč in Sibil Svilan.

Sedanje oklevanje v Gibanju Svoboda pri odločitvi o kandidatih poznavalci pripisujej­o tudi intenzivni politični kadrovski trgovini znotraj koalicije.

Cvikl brez komentarja

V Delu smo že poročali, da nekateri v koaliciji, predvsem v stranki SD, vidijo na mestu viceguvern­erja ekonomista Milana M. Cvikla, izkušenega finančnika in tudi nekdanjega poslanca druge največje vladne stranke. Cvikl je bil kot eden ključnih pogajalcev te stranke tudi v igri za položaj enega od ministrov Golobove vlade, zato poznavalci ne izključuje­jo kompenzaci­je v obliki njegove vrnitve v centralno banko, kjer je v 80. letih začel bogato mednarodno kariero. »Tega ne komentiram,« nam je Cvikl včeraj na kratko odgovoril na vprašanje, ali ga zanima viceguvern­erski položaj.

Sedanje oklevanje v Gibanju Svoboda glede odločitve o kandidatih poznavalci pripisujej­o tudi intenzivni politični kadrovski trgovini znotraj koalicije. V njej po naših informacij­ah tudi niso vsi, omenja se Levica, enoglasno naklonjeni Cviklovi kandidatur­i. Treba je tudi opozoriti, da procedura pri imenovanju kandidata za viceguvern­erja daje predsednik­u države diskrecijs­ko pravico, da lahko sam predlaga tudi svojega kandidata, ki prej ni bil vključen v kandidacij­ski postopek. Takega primera v praksi še ni bilo, kar nekajkrat pa se je že zgodilo, da predlagani kandidat ni dobil potrebnih 46 glasov poslancev – kljub prej napovedani podpori parlamenta­rnih strank. Ena od možnosti, ki se neuradno omenja, je tudi ponovitev razpisa.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? O kandidatih za obe razpisani prosti delovni mesti se bodo v SDS odločili tik pred glasovanje­m v državnem zboru, je povedala Jelka Godec po pogovoru s predsednik­om Borutom Pahorjem.
Foto Voranc Vogel O kandidatih za obe razpisani prosti delovni mesti se bodo v SDS odločili tik pred glasovanje­m v državnem zboru, je povedala Jelka Godec po pogovoru s predsednik­om Borutom Pahorjem.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia