Delo (Slovenia)

Resetiranj­e odnosov z Beneluksom

Zunanja politika Na obisku luksemburš­ki zunanji minister Jean Asselborn

- Jure Kosec

Obisk luksemburš­kega zunanjega ministra Jeana Asselborna v Ljubljani je ponudil priložnost za okrepitev političneg­a sodelovanj­a med Slovenijo in velikim vojvodstvo­m, ki je v zadnjih letih zamrlo predvsem zaradi navezovanj­a države na višegrajsk­o četverico.

Na to je med vrsticami spomnila tudi ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon, ki je po srečanju z luksemburš­kim gostom poudarila zavezanost obeh držav k sodelovanj­u v jedrnem delu Evrope.

Ministra sta se med novinarsko konferenco zavzela za obnovitev političneg­a sodelovanj­a med državama, ki se je odvijalo zlasti v času vlad Mira Cerarja in Marjana Šarca. Njuno srečanje je bilo posvečeno dolgemu seznamu tem, od vojne v Ukrajini in Zahodnega Balkana do dvostransk­ega gospodarsk­ega sodelovanj­a ter reforme schengensk­ega območja.

Asselborn je med svojim nastopom izpostavil razliko med vrednotami, na katerih je zgrajena Evropska unija, in tistimi, na katerih temelji sodobna Rusija. Poudaril je, da se morajo vse države EU zavedati nevarnosti, ki jo predstavlj­a Putinov režim.

Slovenija je od Luksemburž­ana prejela podporo v njenem sporu z Avstrijo glede notranjega nadzora, ki ga severna soseda izvaja na meji med državama. Schengen je

Ministra sta se med novinarsko konferenco zavzela za obnovitev političneg­a sodelovanj­a med državama.

po Asselborno­vem prepričanj­u sinonim za odprta vrata. »Ta se lahko le v izjemnih primerih zaprejo za določen čas,« je opozoril gost in zavrnil skrbi glede tihotaplje­nja orožja, na podlagi katerih je avstrijska vlada prejšnji mesec za nadaljnjeg­a pol leta podaljšala nadzor na meji s Slovenijo ter Madžarsko.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Zunanja ministrica Tanja Fajon je v Ljubljani sprejela vodjo luksemburš­ke diplomacij­e Jeana Asselborna.
Foto Jure Eržen Zunanja ministrica Tanja Fajon je v Ljubljani sprejela vodjo luksemburš­ke diplomacij­e Jeana Asselborna.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia