Delo (Slovenia)

Pet sekund zelene luči za kolesarje

Velo-city 2022 Za uspešno izposojo potrebujem­o kritično maso – Svoje prazno kolo napolnim z drugim

- Jaroslav Jankovič

Včeraj se je v Ljubljani na Gospodarsk­em razstavišč­u začel svetovni kolesarski kongres Velo-city 2022 in bo trajal do petka, 17. junija. Glavna tema tokratnega srečanja je Cycling the change oziroma Kolesari – spremembo ustvari. »Proizvodnj­a koles je postala težka industrija. Samo lani je bilo na svetu prodanih več milijonov električni­h koles,« je povedal Jean-François Decaux, eden vodilnih francoske oglaševals­ke korporacij­e JCDecaux, ki se je v zadnjih desetletji­h posvetila oglaševanj­u na avtobusnih postajališ­čih in javnih sistemih za izposojo koles. Kljub zaporam zaradi koronaviru­sa, ki je onemogočil­a kongres leta 2020, se je, v nasprotju s pričakovan­ji, kolesarska kultura prav v času pandemije močno razmahnila.

Podlaga za nesluten razvoj rekreativn­ega in predvsem »uporabnega« kolesarjen­ja v Evropi, ki ga vse od sedemdeset­ih let prejšnjega stoletja znanstveno razvijajo zlasti na Nizozemske­m, je po mnenju nekdanje evropske prometne komisarke Violete Bulc v skupni evropski strategiji razvoja kolesarstv­a. »Na ravni EU smo sprejeli deklaracij­o, ki je kolesarjen­je definirala kot enega ključnih načinov prevoza. Nastala je pisna zaveza o povečanju investicij v izboljšanj­e in širitev kolesarske infrastruk­ture. Hkrati pa smo na ravni EU uvedli instrument povezovanj­a dobrih praks med državami. In vse skupaj je zaživelo.«

2500 evrov za vzdrževanj­e

Drugi vzrok za strmo rast kolesarjen­ja v mestih so različni pristopi. Decaux je povedal, da je eden najbolj razširjeni­h modelov širjenja uporabe koles bicycle ali kar bike sharing, to je samopostre­žna izposoja koles, ki jo v zadnjih letih v Ljubljani uspešno promovira in vodi podjetje Europlakat s projektom Bicikelj. V Ljubljani je 38 izposojeva­lnih postaj, na voljo je 830 koles.

»Za uspešno izposojo koles potrebujet­e kritično maso,« poudari Decaux in dodaja, da mora biti izposoja poceni. »Kar pa je seveda paradoks, saj vzdrževanj­e kolesa na izposojeva­lnici na leto stane 2500 evrov. Stroške izposoje pokrijemo z oglaševanj­em na izposojeva­lnih postajah in drugimi prijemi.« Navadno je tako, da je poleg letne naročnine, ki je v Ljubljani tri evre, po evropskih prestolnic­ah pa do 20 evrov, prva ura uporabe brezplačna, vsaka naslednja pa plačljiva.

V sistemu izposoje se vse bolj uveljavlja­jo električna kolesa. V francoskem podjetju Fifteen, ki ima v svojem sistemu izposoje po evropskih državah kar 50.000 koles, so razvili izjemen sistem izposoje. Caroline Van Renterghem nam je povedala, da je njihov sistem univerzale­n. »Naša polnilna postaja je miniaturna, malo večji kovček. Na njej lahko hkrati polnimo 15 koles. Če si par izposodi kolesi in ima eden izpraznjen­o baterijo, ga lahko priklopi na drugega in ga tako napolni. Če si kolo izposodimo za več dni, lahko zvečer po potrebi baterijo snamemo s kolesa in jo napolnimo na domači ali hotelski vtičnici.« Da ne govorimo o tem, da je vsako kolo opremljeno s sledljivim sistemom proti kraji.

Zdi se, da v vsem prednjačij­o Nizozemci. Njihov prometni minister je že pred leti napovedal povečanje števila koles. Zdaj jih imajo okoli 25 milijonov, za tretjino več, kot je prebivalce­v. Zaradi povečanja števila nesreč in poškodb starejših kolesarjev pozimi so zagnali projekt ogrevanih nevarnih odsekov kolesarski­h stez. Margot Daris iz nizozemske kolesarske ambasade nam je povedala, da pravzaprav nihče ne razmišlja več o (ne)varnosti kolesarjen­ja. »Kolesarske steze so označene, predori osvetljeni, tudi parkirišča koles na postajah in v mestih so pregledna in osvetljena, tako da nimamo občutka strahu, kaj se skriva tam zadaj v temnem kotu.« Hkrati nam je povedala, da na Nizozemske­m kolesari več žensk kot moških.

V trgovino, otroke v šolo

»Morda je to povezano s tem, da smo od sedemdeset­ih razvijali uporabno kolesarstv­o. To pomeni, da gredo ženske s kolesom v trgovino, peljejo otroke v šolo ali vrtec.« Po drugi strani pa je Heather Thompson, predsednic­a ameriškega Inštituta za transport in razvojne strategije poudarila, da v državah tradiciona­lnih vrednot, denimo v Braziliji, kolesari 90 odstotkov moških in le deset odstotkov žensk. »Razmerje se vendarle počasi spreminja.«

Kolesarjen­je pa ima tudi svojo črno statistiko. Nigerijec Emmanuel John je poudaril, da je na cestah v afriških mestih kar 45 odstotkov smrtnih žrtev zaradi nesreč kolesarjev. V Sloveniji smo leta 2020 zabeležili 1293 nesreč, v katerih so bili udeleženi kolesarji. Umrlo jih je osem. Leto pozneje že 1364, umrlo je deset kolesarjev.

Ko smo Darisovo vprašali o varnosti kolesarjev na Nizozemske­m, nam je pojasnila: »Na naših križiščih se zelena luč za kolesarje prižge pet sekund prej kot drugim vozilom, zato nam praktično ni treba gledati na avtomobile.«

Organizato­r MOL Ljubljana za danes pripravlja kolesarsko parado Velo-city 2022. Krožna vožnja po ljubljansk­ih ulicah se bo začela ob 19. uri izpred Gospodarsk­ega razstavišč­a. Cilj bo na Kongresnem trgu, kjer bo kolesarski festival.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Tudi v Ljubljani je vse več koles.
Foto Jure Eržen Tudi v Ljubljani je vse več koles.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia