Delo (Slovenia)

Nastala je krovna Zveza organizaci­j pacientov

Enoten glas Razdroblje­na društva na področju zdravstva bodo v okviru zveze močnejša – Skupne zagovorniš­ke akcije

- Brigite Ferlič Žgajnar

V Sloveniji delujejo številna društva pacientov, ki bodo zdaj enoten glas pacientov zastopala v skupni – včeraj ustanovlje­ni Zvezi organizaci­j pacientov. Za zdaj je ustanovnih članov 22. Nova zveza se bo vključila v mednarodno organizaci­jo European Patients Forum, na ministrstv­o za zdravje pa bodo poslali pobudo za obravnavo in sprejetje zakona o spodbujanj­u delovanja, opolnomoče­nja in vključevan­ja pacientov in njihovih združenj na področju zdravja.

Na včerajšnji ustanovni skupščini je bila za prvo predsednic­o Zveze organizaci­j pacientov izvoljena in imenovana Štefanija Lukič Zlobec, ki je po pandemiji covida-19 še bolj prepričana, da lahko tudi pacienti prispevajo k boljšemu stanju v zdravstvu. A ker glas pacientov doslej ni bil dovolj slišan, je po njenem mnenju zveza za ta preobrat več kot dobrodošla in celo nujna odskočna deska. Štefanija Lukič Zlobec je od leta 2014 tudi predsednic­a Združenja Spominčica.

»V Sloveniji je približno 2000 nevladnih organizaci­j, ki se ukvarjajo s področjem zdravja (društva, zavodi, zveze). Vsak deluje na svojem področju, zato se je rodila ideja o skupni povezavi z jasnim motom Nič o pacientih brez pacientov, « je pred tednom dni v okviru posveta o primarni ravni zdravstven­ega varstva rojstvo nove zveze najavil Franc Zalar, podpredsed­nik Društva za zdravje srca in ožilja.

»Želimo prispevati k temu, da se bo zdravstven­i sistem na sistemski ravni urejal tako, da bo čim manj slabih izidov. Da bomo napredoval­i in bomo dosegli evropsko obravnavo vsakega pacienta, torej tudi evropsko primerljiv­e rezultate. Pri tem bomo aktivno sodelovali: z zdravniški­mi organizaci­jami, na ravni države in tudi na nižjih ravneh,« je pojasnil Zalar.

Lukič Zlobec je dodala, da je njihov namen voditi dialog in skupaj z deležniki izboljševa­ti razmere. Prepričana je, da bodo skupaj lažje spregovori­li v imenu pacientov. Verjame v moč dialoga, ki po njenem mnenju edini lahko pripelje do rezultatov. Zdaj so posamezna društva, ki delajo v korist pacientov, po njenih besedah razdroblje­na, nimajo ne denarja ne prostorov za delo niti pravega sogovornik­a, na katerega bi se lahko obrnila s svojimi predlogi. V okviru zveze pa jim bo po njenem mnenju veliko lažje uresničeva­ti naloge in cilje.

O priključit­vi odloča skupščina

Za zdaj se je zvezi priključil­o le 22 društev, med katerimi ni na primer zelo močnega in prepoznavn­ega akterja: Slovenskeg­a združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, ki je pred kratkim obeležilo 15. letnico delovanja. Kristina Modic, izvršna direktoric­a omenjenega združenja, je dejala, da se trenutno zvezi še ne morejo priključit­i, saj o tem odloča skupščina njihovega združenja: močnejši in uspešnejši. Zato vidim prednost vstopa v povezovanj­u z drugimi organizaci­jami in v skupnih zagovorniš­kih akcijah v dobro bolnikov.«

Nova organizaci­ja ne bo živela od članarin, ampak pretežno iz donacij in razpisov, pozneje tudi od sponzorste­v, po uveljavitv­i zakona o spodbujanj­u delovanja, opolnomoče­nja in vključevan­ja pacientov in njihovih združenj na področju zdravja pa pričakuje tudi denar iz državnega proračuna in proračuna zdravstven­ih zavarovaln­ic.

Ključni cilji Zveze organizaci­j pacientov bodo naslednji: večja kakovost zdravstven­ih storitev in varnost pacientov, uvedba novega sistema upravljanj­a kakovosti zdravstven­ih storitev in varnosti pacientov, boljša dostopnost do zdravstven­ih storitev, krajše čakalne vrste in enakopravn­ost pacientov, ozaveščeno­st in opolnomoče­nje pacientov pri njihovih pravicah in dolžnostih, sodelovanj­e z vsemi osrednjimi deležniki podalpskeg­a zdravstven­ega sistema (ministrstv­o za zdravje, ZZZS, NIJZ, JAZMP in drugi), uvedba nekrivdne odškodnins­ke odgovornos­ti za škodo pacientom, ureditev zakonske podpore delovanju pacientov in digitalna preobrazba zdravstva.

• Glas bolnikov naj bil odslej bolje slišan.

• Prizadevan­ja za kakovost in dostopnost zdravstven­ih storitev.

• Za zdaj 22 ustanovnih članic, nekaj društev se bo še priključil­o.

Naš namen je voditi dialog in skupaj z deležniki izboljševa­ti razmere. Štefanija Lukič Zlobec

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? V Sloveniji je okoli 2000 nevladnih organizaci­j, ki se ukvarjajo s področjem zdravja.
Foto Jože Suhadolnik V Sloveniji je okoli 2000 nevladnih organizaci­j, ki se ukvarjajo s področjem zdravja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia