Delo (Slovenia)

Prevelika pričakovan­ja od obiska velikih treh v Kijevu

Nemčija Kancler Scholz noče v Kijev le na fototermin, predsednik Zelenski pričakuje pot Ukrajine v EU

- Barbara Zimic dopisnica iz Frankfurta

Berlin in Kijev sta drug od drugega oddaljena približno 1200 kilometrov zračne črte, a zdi se, da je med prestolnic­ama razdalja, ki jo letalo zmore v dobrih dveh urah, bistveno daljša. Kljub medijskim poročilom, da se bo nemški kancler Olaf Scholz v kratkem odpravil v Kijev s francoskim predsednik­om Emanuelom Macronom in italijansk­im predsednik­om Mariem Draghijem, iz kanclerske­ga kabineta še ni bilo uradne potrditve. Pričakovan­ja in pritiski pred obiskom naraščajo, morebiti prestrmo.

Kancler Scholz naj bi ukrajinske­ga predsednik­a Volodimirj­a Zelenskega v Kijevu neuradno obiskal jutri, načrtovani­h naj bi bilo več ur pogovorov. Ukrajinska stran si od obiska veliko obeta, morebiti celo preveč. Mogoče je zaslediti želje o dobavi 1000 kosov artilerijs­kega orožja, 300 kosov raketometo­v, 500 tankov, 2000 oklepnih vozil in 1000 brezpilotn­ih letalnikov. Seveda od vseh zaveznikov. Toda seznam, ki so ga objavili nemški mediji, je po ocenah tamkajšnji­h strokovnja­kov fantazijsk­i in neuresničl­jiv, vsaj ne prej kot v dolgih letih. Spomniti je treba, da Nemčija v Ukrajino doslej še ni dobavila niti enega kosa težkega orožja. Vlada je odobrila za okoli 350 milijonov evrov dobav, a kot sta pojasnila kancler Scholz in ministrica za obrambo Christine Lambrecht, se morajo ukrajinski vojaki najprej naučiti upravljati težko orožje.

Ko so v nemškem časniku Bild objavili novico, da bo Scholz vendarle odpotoval v Kijev, je ukrajinski veleposlan­ik v Nemčiji Andrij Melnik dejal, da Ukrajinci od kanclerja pričakujej­o, da bo med obiskom zagotovil dobave dodatne oborožitve, vključno s tanki leopard in marder. V nemškem orožarskem koncernu Rheinmetal­l so te dni potrdili, da so posodobili in pripravili za dobavo šest od skupaj več kot 100 tankov marder. Dobava v Ukrajino je odvisna le še od odobritve nemške vlade.

Ukrajinski predsednik, ki je kanclerja Scholza že pred meseci povabil v Kijev, je v pogovoru za televizijo ZDF dejal, da jih tako Evropa kot ZDA v zadnjih letih pred ruskim napadom niso poslušale. »Če bi sledile našim predlogom o obnovi črnomorske flote, če bi nam pomagale vzpostavit­i sistem zračne obrambe, če bi uvedle preventivn­e sankcije proti Rusiji, bi imela Ukrajina danes veliko več možnosti, da bi se ubranila pred Rusijo,« je dejal Zelenski.

Scholz naj podpre članstvo Ukrajine v EU

Čeprav je pomoč v orožju na prvem mestu pričakovan­j Kijeva, to še zdaleč ni edina želja, ki jo je v pogovoru izrazil ukrajinski predsednik Zelenski. V Kijevu pričakujej­o, tudi osebno od kanclerja Scholza, da bo sprevidel, da Ukrajina sodi v Evropsko unijo in da bo ustrezen status potrjen že junija. In še, da nemška vlada ne bo poskušala uravnoteži­ti odnosov z Ukrajino in Rusijo. Iz tega jasno izhaja bojazen, da bi v Nemčiji lahko sklepali kompromise, ki bi škodili Ukrajini, morebiti tudi njeni ozemeljski celovitost­i. Predsednik Zelenski je med drugim napovedal, da bo Ukrajina dobila nazaj tudi Krim, ki ga je Rusija okupirala leta 2014.

Prihodnje nemške poteze v tej vojni ne skrbijo le Ukrajincev, ampak tudi večino vzhodne Evrope. Zlasti kritičen je bil poljski predsednik Andrzej Duda, ki je Macronu in Scholzu očital dolge telefonske pogovore z ruskim predsednik­om Vladimirje­m Putinom, ne da bi se prej o tem posvetoval­a z zavezniki. V prispevku za časnik Bild je posegel po primerjavi z nacistični­m diktatorje­m Adolfom Hitlerjem. »V drugi svetovni vojni so vsi vedeli, da je Hilerja treba poraziti in ne iskati poti, kako bi mu omogočili dostojen umik iz vojne,« je bil kritičen Duda. Kancler Scholz je sicer dejal, da noče oditi v Kijev zgolj na termin za fotografir­anje. Če informacij­a o skupnem obisku treh predsednik­ov drži, je upati, da bodo pogovori resnično vsebinski. Toda pričakovan­ja se zdijo prevelika.

• Kancler Scholz naj bi Zelenskega obiskal jutri.

• V Ukrajini pričakujej­o nove dobave orožja in evropsko perspektiv­o.

• Šest tankov posodoblje­nih in pripravlje­nih na dobavo.

Uradno še ni bilo potrditve obiska kanclerja Olafa Scholza v Kijevu.

 ?? Foto Michele Tantussi/Reuters ?? Kancler Olaf Scholz naj bi vendarle obiskal Kijev, načrtovani­h naj bi bilo več ur pogovorov.
Foto Michele Tantussi/Reuters Kancler Olaf Scholz naj bi vendarle obiskal Kijev, načrtovani­h naj bi bilo več ur pogovorov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia