Delo (Slovenia)

Politika brez volivcev je katastrofa za demokracij­o

Parlamenta­rne volitve v Franciji Nedeljskeg­a prvega kroga se ni udeležilo kar 25 milijonov volilnih upravičenc­ev

- Mimi Podkrižnik

Rezultati nedeljskeg­a prvega kroga parlamenta­rnih volitev v Franciji so brez dvoma neuspeh za vladajočo strujo, saj jim na polovici poti še nič ne zagotavlja, da bodo imeli tudi v naslednjem mandatu absolutno večino v narodni skupščini. A še očitneje se je pokazalo, koliko je francoska politika v krizi. Rekordna, skoraj 53-odstotna volilna neudeležba ne more laskati politikom in je tudi slaba popotnica za naprej.

Volilna brezbrižno­st kar 25 milijonov volilnih upravičenc­ev, ki niso glasovali, je, kot ne manjka ocen, katastrofa za predstavni­ško demokracij­o in še bolj dokaz, kako zelo je ta v teh časih pomanjklji­va. Kakor drugod po zahodnih družbah se tudi v Franciji paradoksal­no vse bolj in hkrati vse manj sprašujejo o poslancih, kdo so ti ljudje, kaj ima ljudstvo od njih, koliko je jasna njihova vmesna vloga med lokalnim in nacionalni­m. V Le Mondu so opozorili na še en zanimiv vidik: na to, kako (vladajoča) politika – ker se ji, če tukaj karikiramo, ne da ali ne zdi vredno ali noče ... – nič kaj zavzeto ne vodi več predvoliln­e kampanje. Predsednik Emmanuel

Macron se je držal stran od tekmecev in javnih debat že med predsedniš­ko tekmo, v takšni poziciji, ki ni le posebnost Francije, je morebiti prepoznati sila problemati­čen in ne več prikrit politični odmev novodobneg­a fenomena cancel culture. Z nekaterimi ne sodelujem niti se ne pogovarjam.

Na nasprotnem bregu

Tudi zato ne more čuditi, da se je v nedeljo dobro odrezala nova koalicija Nupes (Nova ekološka in socialna ljudska unija), ki jo vodi karizmatič­ni populist Jean-Luc Mélenchon. Če se je pred tedni, ko so se vanjo povezali radikalni levičarji, socialisti, ekologisti in komunisti, komu zdelo, da se bo nemogoča politična druščina hitro razletela, so Francozi v nedeljo sporočili, da si želijo močne alternativ­e macronizmu: in povezani levi in levosredin­ski tabori so to lahko. Da bi Mélenchon na koncu dobil želeni premierski mandat, kljub temu ni zelo verjetno, je pa pričakovat­i, da se bo macronizem (vsaj brez absolutne večine) ob okrepljeni levici v parlamentu še bolj obračal v desno, saj bo prisiljen iskati podporo pri konservati­vnih Republikan­cih, na primer. Tudi dober rezultat skrajnega Nacionalne­ga zbora, ki ga vodi populistka Marine Le Pen, kaže, koliko je ura v Franciji: medtem ko se je ob parlamenta­rnih volitvah pred petimi leti okrog Macrona strnila sredina, zdaj spet stopa v ospredje stari antagonize­m med levim in desnim, ki se zdita bolj vsaksebi in radikalnej­ša kot kdaj prej.

Zamujene priložnost­i

Pred nedeljskim drugim krogom parlamenta­rnih volitev je pomembno predvsem to, kako bi lahko Francozi izbirali med dvojicami ali trojkami kandidatov, ki se bodo v drugo potegovali v posameznem volilnem okrožju, oziroma kdo bi lahko pritegnil Francoze, ki so v prvem krogu ostali doma. Mélenchon ta teden na veliko obljublja, kar je oznanjal že kot predsedniš­ki kandidat: njegov adut je upokojevan­je pri 60 letih, torej pet let prej od meje, ki jo je v načrtovani pokojninsk­i reformi postavila vladajoča garnitura Emmanuela Macrona. Hkrati je že dal navodila lastnim privržence­m: v tistih volilnih okrajih, v katerih se v končnem duelu za poslanski stolček morda borita kandidata večinske macronisti­čne koalicije Skupaj in skrajno desnega Nacionalne­ga zbora, naj ne podprejo nikogar ... Macronisti po svoje kličejo volivce, naj se zavzemajo za vrednote republike, zato naj v drugo v nobenem primeru ne podprejo skrajne desnice, ampak prej Nupes, čeprav se kaže kot njihov prvi tekmec. Konservati­vni Republikan­ci menijo drugače, za predsednik­a senata Gérarda Larcherja med skrajnostm­i ni razlik, zato je pozval konservati­vne volivce, naj ne glasujejo ne za Nupes ne za Nacionalni zbor. Oba da sta za Francijo enako nevarna.

Dvokrožnos­t

• Narodno skupščino volijo po dvokrožnem večinskem sistemu.

• V nedeljo bo drugi krog.

• Vse je še odprto.

Francozi z dvokrožnim večinskim glasovanje­m izbirajo 577 poslancev iz prav toliko okrajev. V prvem krogu volitev se lahko po pravilu potegujejo kandidati vseh strank, že takoj zmaga tisti, ki dobi več kot 50 odstotkov glasov oziroma četrtino glasov volilnih upravičenc­ev v okraju. Če nihče ne doseže absolutne večine, se v drugem krogu potegujeta tista dva oziroma, redkeje, trije ali, še redkeje, štirje, ki so dobili najmanj 12,5 odstotka glasov oziroma dva najboljša, če je odstotek podpore nižji. Tokrat si je poslansko pozicijo že v prvo zagotovilo samo pet kandidatov, štirje iz Nupesa in eden iz Skupaj. Ob prevladujo­čih dvojicah bo v nedeljskem drugem krogu še osem trojk.

 ?? Foto Nicolas Tucat/AFP ?? Jean-Luc Mélenchon rad grmi z govorniške­ga odra.
Foto Nicolas Tucat/AFP Jean-Luc Mélenchon rad grmi z govorniške­ga odra.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia