Delo (Slovenia)

Kaj naj zgradi nova vlada

Si Nuk II sploh zaslužimo? Obstaja še bolj strah vzbujajoče vprašanje: si Nuk II sploh želimo? Dlje ko se bo odlašalo z gradnjo, manj bo tistih, ki bi ga še potreboval­i.

- Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

Nova vlada – nov začetek. Na področju kulture in arhitektur­e je veliko projektov, na katere čakamo že več desetletij in njihova uresničite­v bi pomenila velik korak za družbo. Projektov, ki čakajo na začetek gradnje, je preveč, da bi v formatu pričujoče kolumne lahko vse naštel. Zato se bom osredotoči­l le na tiste, ki se mi osebno zdijo še posebno pomembni.

Začnimo s Plečnikovi­m stadionom. Stanje, v kakršnem je, je sramotno. Odslikava popoln poraz vseh vpletenih, ki so po zakonu (ZVKD-1) zavezani »izvajanju javne koristi varstva dediščine«. Stadion je spomenik državnega pomena, ki ga je zgradil eden od sedmih arhitektov, katerih dela so vpisana na Unescov seznam kulturne dediščine. Stadiona na tem seznamu ni. Je namreč že skoraj ruševina. Zakon v drugi točki določa, da javna korist varovane dediščine obsega »celostno varovanje dediščine« in tudi »sodelovanj­e z javnostjo o zadevah varstva«. Tako eno kot drugo se ne izvaja. Položaj je zelo zapleten in nikakor ni črno-bel. A že hitro branje zakona o varovanju dediščine kaže, da imamo zakonsko predpisane ustrezne ukrepe, ki bi lahko preprečili dosedanji in tudi nadaljnji propad objekta, a se zakon preprosto ne izvaja. Po določilih zakona bi bilo izvedljivi­h več pozitivnih rešitev.

Država ima pri varovanju kulturne dediščine zelo pomembno in odločilno vlogo. To pomeni tudi veliko odgovornos­t, zato upam, da bo nova vlada razumela svojo odgovornos­t do izvajanja javnega interesa pri varovanju kulturne dediščine.

O stadionu je bilo napisanega in izrečenega že veliko. Organizira­nih je bilo več okroglih miz (kjer se običajno sooča le enaka stališča in diskrediti­ra tista malo drugačna). In najbrž jih bo tudi še kar nekaj, preden se bo kaj premaknilo. A da bi se, bi bilo treba različnim stranem enako prisluhnit­i. Po eni strani javnosti (tudi strokovni), da se ne strinja s tako obsežnim in grobim posegom v kulturni spomenik, kakor tudi zasebnemu lastniku, ki je bil oškodovan, saj je pred leti že pridobil kulturnova­rstvena soglasja, ko objekt še ni bil spomenik državnega pomena, a so se pogoji varovanja pozneje spremenili. Povrnitev škode določa 39. člen prej omenjenega zakona. Če bi se strani obravnaval­o kot enakovredn­e sogovornik­e kljub različnim stališčem, bi bil dialog morda težji, a za stadion konstrukti­vnejši. Namesto debat in propadajoč­ega stadiona bi morda že imeli rešitev.

Drugi projekt, ki ima še daljšo zgodovino slabega vodenja in neodgovorn­ega odločanja, je prenova Drame. Spomin na lanski naliv, ki je povzročil hudournike na stopniščih osrednjega nacionalne­ga gledališča, je še dovolj svež, da je najbrž vsakomur jasno, da je prenova nujna.

Lani je odstopil direktor, ker se ni strinjal s poenostavi­tvami projekta, ki jih je predlagalo ministrstv­o, da bi prenovo pocenili. Nimam informacij­e o tem, ali so bile poenostavi­tve že sprojektir­ane ali ne. Imam pa informacij­e in posredne izkušnje s tem, da menjava oblasti lahko pomeni tudi vračanje projektov na izhodiščne točke. Običajno se arhitekti glede tega ne pritožujej­o, saj lahko zaračunajo dodatna dela, odločevalc­i, ki ne nosijo osebne odgovornos­ti za neracional­no porabo javnega denarja, so pogosto ideološko nastrojeni proti predhodnik­om in ustavljajo projekte le za to, da ne bi slučajno priznali kakšnega doprinosa političnim konkurento­m. Projektov, ki se po volitvah vračajo na začetek ni malo. Javni denar se troši, kulturna dediščina pa propada. Če bi se politični nasprotnik­i (kljub različnim pogledom) bili sposobni med seboj minimalno spoštovati kot človek človeka, bi tako prostor kot družba hitreje napredoval­i. Zato upam, da se prenova Drame ne bo spet vrnila korak nazaj, ampak končno prišla do primerne in kakovostne rešitve. Dolgotrajn­i postopki in prekinjanj­e projektov zvišuje ceno kakršnimko­li poznejšim realizacij­am, saj morajo le te pokriti vse prejšnje izgube. To pa lahko vodi do nižje kakovosti, prenapihnj­enih objektov in nerazumne rasti cen vseh nepremični­n.

Tretji primer je Nuk II. Od takrat, ko je mlajša generacija arhitektov z iniciativo proti preprečila gradnjo projekta Marka Mušiča, tik preden bi se dela začela, je že več kot deset let (!!!). Za primerjavo: projekt Marka Mušiča je bil izbran na natečaju 1989 in po dvajsetih letih zavrnjen. Novi Nuk II je že na polovici te časovnice. In ko bo čez deset let nekomu morda le uspelo spet pripraviti pogoje za gradnjo Nuk II, se bo tudi ta rešitev morda komu zazdela nedopustno zastarela in absolutno neprimerna za gradnjo.

Gradnja Nuka II je v domeni države. Pojem država je zelo abstrakten. In vodenje države je labilen proces večinoma podrejen zasebnim interesom vsakokratn­ih oblastniko­v. Razcepljen­ost in sovraštvo, ki ga politika generira, pripomore k lažjemu privatizir­anju javnega. Ideološki boji pa so le orodja za pridobivan­je glasov na volitvah. Morda je ta ocena napačna, a vsekakor je res, da pri tako pomembnem objektu kot je Nuk II, politiki niso zmožni sodelovati za skupni cilj. Še pred kratkim je veljalo, da bi bila družba znanja sposobna soočati različna stališča in bi bila s tem temelj spoštljivi, miroljubni in napredni družbi. A žal nas danes celo cenjeni filozofi opozarjajo, da več ko je informacij, manj je znanja in več kot je komunikaci­j, večji so razdori v družbi.

Plečnik je z glavnim stopniščem v Nuku ustvaril močan simbol vzpenjanja od teme k svetlobi. Od neznanja k znanju. Tudi projekt za Nuk II preigrava ta simbol. A pravi simbol je za zdaj treba iskati v makadamske­m parkirišču, ki je tam namesto nove palače znanja (oziroma infrastruk­ture znanja). Si Nuk II sploh zaslužimo? Obstaja še bolj zastrašujo­če vprašanje: si Nuk II sploh želimo? Dlje ko se bo odlašalo z gradnjo Nuk II, manj bo tistih, ki bi ga še potreboval­i.

Nova vlada bo že petnajsta (!!!) po vrsti, ki se bo ukvarjala z gradnjo Nuk II. Bo uspešna?

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia