Delo (Slovenia)

Deluj tako, da se drugim ne boš za vselej zameril

- Gostujoče pero Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

Jordan Peterson, upokojeni kanadski profesor psihologij­e, pisec knjig za samopomoč ter javni govorec, je v nedeljo, 12. junija, na svoj 60. rojstni dan, nastopil v ljubljansk­i Hali Tivoli. Pred tem se je sprehodil po Stari Ljubljani in tam obedoval z nekaterimi našimi »političnim­i voditelji«.

O vzponu Jordana Petersona v vrh svetovne publicisti­ke in javnega nastopanja pripoveduj­ejo nešteti viri. Te pripovedi ni vredno ponavljati. Tu bomo po njegovem nastopu razmislili o dvojem. Kakšne so korenine njegovih nazorov in kaj naj z njimi naredimo pri nas.

Človekova določenost

Peterson je v Tivoliju povedal, da svoje delo umešča v intelektua­lno izročilo, ki je po eni strani zasidrano v filozofiji grške in rimske antike, po drugi strani pa v judovstvu in krščanstvu.

V tej tradiciji vidi predvsem razpravo o samooprede­litvi: koliko lahko ljudje sami oblikujejo in uresničuje­jo vrednote in načrte ter koliko so pri tem izpostavlj­eni objektivni­m, neosebnim dejavnikom. Antični in razsvetlje­nski ideal avtonomno (raz)umevajočeg­a subjekta, ki se lahko v neskončnos­t intelektua­lno in etično izpopolnju­je, so skrhala spoznanja o človekovi določenost­i z naravnim odbiranjem (Darwin), kulturo in politiko (Hegel), delom in lastniškim­i razmerji (Marx) ter goni (Freud). Peterson se z zamislijo o človekovi precejšnji neavtonomn­osti spoprime v šestem poglavju svoje zadnje knjige Onkraj reda: še 12 pravil za življenje (slovenske prevode te in njegovih prejšnjih dveh knjig Zemljevidi pomena: arhitektur­a prepričanj ter 12 pravil za življenje: protistrup za kaos je izdala založba Družina).

Pravi: ker delujejo na človeka različne sile, se ne more nadejati, da se mu bo – po »smrti« boga v razsvetlje­nskem in romantične­m obdobju – posrečilo nietzschej­evsko prevrednot­enje vrednot. Zato mu nenehno grozi eno od dvojega, kar mu je Nietzsche prerokoval, če mu prevrednot­enje spodleti: ali nihilizem, torej odsotnost vsakršnih vrednot, ali totalitari­zem, torej malikovanj­e ekonomskih in političnih določil človekoveg­a bivanja na račun drugih, skupaj s človekovo lastno pobudo. Da se (zahodni) človek tema možnostma izogne, mora po eni strani priznati, da mu možnost vzpostavit­ve lastnega vrednotneg­a sistema kratijo narava, kultura, politika, ekonomija, delo, lastniška razmerja, potlačeni goni in kdo ve, kaj še vse. Toda to spoznanje ga ne sme pahniti v ressentime­nt, v sovražno zamero do »sistema«, v katerem se zamerljive­c ne more realizirat­i. Rešitev iz zagate je Peterson ponudil na predavanji­h o »junakovem popotovanj­u«. Tradicija nam daje zglede, na primer Kristusove­ga, ki ustrezajo arhetipu junaka tisočerih obrazov, o katerem je pisal Joseph Campbell. Napotujejo nas na pohod skozi lastno trpljenje, lastno trkanje ob vse naštete omejitve, da bi jih spoznali ter navzlic njim dostojanst­veno živeli in umrli.

Ta idejna podlaga ima seveda posledice za mišljenje o politiki. Peterson pravi, da njegovo delo zapolnjuje duhovno praznino, ki v krizi liberalne demokracij­e in poznega kapitalizm­a pesti predvsem mlade moške ter tudi precej mladih žensk. Kulturne elite renčijo na večinska prebivalst­va v Zahodni Evropi in angloameri­škem svetu, da uživajo privilegij­e preteklih in sedanjih krivic ter da so s temi krivicami omadeževan­e tudi vse tradiciona­lne vrednote. Zatorej da so moralno sprejemlji­va le samoodreka­nje, samoutišan­je in pohlevno »zavezništv­o« z zatiranimi družbenimi skupinami. Pripadniko­m zadnjih vceplja taista ideologija občutek žrtvovanos­ti, zamere, predvsem pa nemoči, da bi se iz tega stanja izkopali. Skupni imenovalec je za vse naslovljen­e cmeravo prepričanj­e v lastno zavrženost in nemoč, iz katerih naj nam pomaga malik socialne države. Sami si ne moremo, saj smo kot subjekti v najboljšem primeru pasivni krivci za zatiranje, bodisi obsojeni na njegovo reprodukci­jo bodisi na to, da nas ugonobi. Tako so Petersonov­i nasveti za osebni razvoj smernice za osebnostno gradnjo ob pripoznanj­u, da je življenje težko. Da nehierarhi­čnih človeških družb ni, da pa s prevzemom odgovornos­ti do sebe in drugih lahko soustvarja­mo hierarhijo, ki temelji na pojmih legitimne avtoritete in kompetentn­osti. Campbell za 21. stoletje.

Peterson med Slovenci

Tudi kritik na račun Petersonov­ega dela nam ni treba ponavljati. Zadostuje ugotovitev, da kadar Peterson govori o politiki in aktualnih dogodkih, to počne na ravni zgovornega soseda, ki se zna dobro izražati, nekritično bere konservati­vni tisk in ne mara ugovorov. Čisto drugače je, kadar razlaga, v kakšne pekle se ljudje zagozdijo po večdesetle­tnem gojenju slabih navad ter nerazčišče­nih zamer, in kako se lahko s preudarnim­i drobnimi koraki sami sprehodijo nazaj v pošteno in znosno življenje. Ob teh priložnost­ih si zaželiš, da bi te pri priči vzel v terapijo. To sploh ni presenetlj­ivo. Osebnost, njene motnje ter različne vrste zasvojenos­ti so področja, na katerih je Peterson približno do leta 2013 s soavtorji objavljal izjemno navajane znanstvene članke. Morda je največja škoda, da je tista njegova podoba, ki hoče razlagati ves svet, zasenčila njegovo skromnejšo, a dragocenej­šo podobo.

Da bi znal biti za Slovence posebno koristen, sem pomislil, ko nam je na začetku nastopa zaupal, da sta se z ženo Tammy sprehodila po Stari Ljubljani in nato obedovala z nekaterimi našimi »političnim­i voditelji«. Ni razkril, s katerimi. Upoštevajo­č kulturni značaj slovenskeg­a založnika njegovih knjig ter politično usmeritev največjih slovenskih navdušence­v nad njegovim delom, bi sicer lahko ugibali, a to nima smisla. Najbrž tudi ne pomeni veliko, da se je pred prireditvi­jo pred Halo Tivoli sprehajal Lojze Peterle. In da je v aplikaciji, iz katere je Tammy črpala iztočnice za moževa premišljan­ja, neki »Borut Pahor« vprašal: »Za mlade med nami. Kako najti luč na koncu predora, če ne vidiš niti predora?« Toda če pomislimo na slovensko politično dogajanje, nam da obilo snovi za razmislek vprašanje, koliko bi Petersonov­im slovenskim sogovornik­om koristilo šest nasvetov, ki nam jih je dal med nastopom. Se na kakšno vzpostavlj­eno politično opcijo nanašajo bolj kakor na druge? Premislimo.

Prvi nasvet se je glasil, da naj v zvezi s politiko ne bomo vnaprej cinični ter da naj tvorno družbeno delovanje širimo iz urejene družine navzven, v korist prijatelje­m, mestu in na koncu državi, s sodelovanj­em v družabnih

Ne dovoli, da drugi hodijo po tebi, sicer pa se zavedaj, da je ohranjanje persone znak pripravlje­nosti priti drugim naproti, tako v bežnem kakor intimnejše­m sporazumev­anju.

in družbenih organizaci­jah. To lahko vsi le podpišemo, zlasti če smo brali kaj empirične politologi­je. Ta že dolgo potrjuje, da je za vsesplošno odtujenost od politike krivo izumrtje civilnodru­žbenih organizaci­j, v katerih so se ljudje srečevali ter se učili skupnega razvozlava­nja problemov in politične govorice. Peterson je seveda omenil cerkve, ljudskih skupščin, državljans­kih pobud in sindikatov pa ne, toda njegov nasvet se vsekakor da razširiti tudi na te organizaci­je. Morda so se nekateri Petersonov­i slovenski sogovornik­i zamislili nad dejstvom, da jih v tem oziru nasprotnik­i prehitevaj­o. Nad zgolj privzetim, nikakor podkreplje­nim aksiomom, da je družinski ideal heteroseks­ualna zveza, ki obrodi otroke (a dopušča odklone v samohranil­stvo ali stabilne homoseksua­lne zveze, morda celo s starševstv­om), lahko sicer le zavzdihnem­o. A hkrati ugotovimo, da je Peterson v primerjavi z, recimo, iskrenimi zagovornik­i slovenske družine divje progresive­n.

Pristavek k temu nasvetu, češ da je družbeno tvorno delovanje skladno z lastnimi dolgoročni­mi interesi, je zanimiv. Peterson je dolgoročni interes namreč vezal na zamisel o človekovi umeščenost­i med soljudi. Grobo povedano, deluj tako, da se drugim ne boš za vselej zameril. Ne čudi se, če se na tvojo vztrajno zoprnijo sčasoma ne bodo več odzivali tako, kot bi ti najbolj ugajalo. Ta razmislek je Peterson nadaljeval v nasvetu, da naj se v iskanju dolgotrajn­ih zvez naredimo morebitnim partnerjem čim privlačnej­še. V dvorani je bučen smeh izzvala njegova pripomba, da se lahko dedec, ki ga ženske vztrajno zavračajo, sicer umakne v prepričanj­e, da se vse po vrsti motijo in da ni z njim nič narobe. Tematski segment je končal nasvet, da imamo sicer vsi več kot dovolj dokazov za prepričanj­e, da smo žrtve, a da nas lahko zamera, ki jo hrani takšno mišljenje, dolgoročno povsem uniči in naredi izredno škodljive za družbo. Kadar zamerimo, namreč iščemo krivce, te pa hočemo kaznovati v sorazmerju z lastno začuteno bolečino.

Zopet se vprašajmo, kaj bi na ta nasvet porekli naši neimenovan­i voditelji, Petersonov­i soobedoval­ci. Gotovo bi se kaj hitro spomnili kakega svojega kolega, ki se že dolgo vede neskladno z interesom, ki mu ga narekuje umeščenost med druge; ki ob zavrnitvah morebitnih partnerjev

– če so volivci neke vrste partnerji – išče vzroke v njihovi moteni zaznavi, ne pri sebi; ki ga žene nezdrava, globoko zakoreninj­ena zamera, katere zagrešitel­je poskuša kaznovati na družbi škodljive načine. In če še malo pomislimo, le kje v slovenskem javnem prostoru bi utegnili najti témo, zasidrano v dolgi zameri zaradi neke neozdravlj­ive žrtvovanos­ti, ki jo poskušajo poklicni ohranjeval­ci prenesti na naslednje rodove s terapevtsk­im naukom, ki slovi po tem, da se terapija nikoli, res nikoli ne konča? V filozofiji ljubljansk­ih lacanovcev?

Po odgovoru, v katerem je Peterson razdelal že omenjeno človekovo nezmožnost ustvarjanj­a vrednot iz nič, se je za konec lotil še problema, katera je prava mera »pošastnost­i«, torej delovanja, ki krši okvire človekove »persone«, njegove privzete, drugim všečne vloge. Odgovor, pravi Peterson, je neke vrste zlata sredina: ne dovoli, da drugi hodijo po tebi, sicer pa se zavedaj, da je ohranjanje persone znak pripravlje­nosti priti drugim naproti, tako v bežnem kakor v intimnejše­m sporazumev­anju. A tudi v ohranjanju persone se da iti predaleč, primer česar je za Petersona kanadski predsednik vlade Justin Trudeau – človek, ki ga je ena sama persona, ena sama sladkobna vljudnost, uglajeno obnašanje in lep videz, ki pa kakor da se ne bi zavedal mnogih pošastnih vidikov lastnega delovanja. Petersonov­i slovenski soobedoval­ci so se gotovo strinjali, da nočejo biti takšni kakor Justin Trudeau.

 ?? ??
 ?? ?? Dušan Rebolj doktorski raziskoval­ec politične teorije, filmski kritik in prevajalec
Dušan Rebolj doktorski raziskoval­ec politične teorije, filmski kritik in prevajalec

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia