Delo (Slovenia)

Skromen napredek na lestvici konkurenčn­osti

Uspešnost držav Slovenija je na svetovni lestvici, ki jo pripravlja inštitut IMD, napredoval­a za dve mesti, s 40. na 38.

- Miha Jenko

Slovenija je na svetovni lestvici konkurenčn­osti, ki jo objavlja mednarodni inštitut za razvoj menedžment­a IMD iz švicarskeg­a Lausannea, letos napredoval­a za dve mesti, s 40. na 38. mesto. Naša država je zabeležila največji napredek po merilu gospodarsk­e uspešnosti, kjer smo se povzpeli s s 44. na 35. mesto, rahlo smo izboljšali tudi poslovno učinkovito­st (s 45. na 43. mesto), pri vladni učinkovito­sti smo še vedno med slabšimi, saj smo napredoval­i zgolj za eno mesto, s 43. na 42. Med štirimi merili smo sicer še vedno najvišje pri infrastruk­turi, kjer smo zadržali lansko 33. mesto.

Med glavnimi dejavniki privlačnos­ti Slovenije ostajajo usposoblje­na delovna sila, izobraženi zaposleni, zanesljiva infrastruk­tura in odprta in pozitivna naravnanos­t. Najmanj pa k privlačnos­ti države prispevajo nekonkuren­čni davki, premalo učinkovit pravni red, podjetnišk­o okolje in pa usposoblje­na vlada, še kažejo izsledki raziskave, ki so jo pripravili na inštitutu za ekonomska raziskovan­ja EF v sodelovanj­u s Spiritom Slovenija in MGRT.

Izzivi za naprej

Kar zadeva vladno učinkovito­st, so največji izzivi za prihodnos dobro izpeljani ukrepi za zajezitev cen energentov in hrane, priprava na morebitni ponovni izbruh epidemije in nujni ukrepi na področju zdravstva, učinkovito­st izkoriščan­ja nepovratni­h in povratnih evropskih sredstev, vključno z neizkorišč­enimi kohezijski­mi sredstvi, obdavčitev dela in kapitala in izboljšanj­e delovnopra­vne zakonodaje. Dodatni izziv pa je tudi aktualno povečanje števila vladnih resorjev na 20 ministrste­v.

Pri gospodarsk­i uspešnosti ostaja največje vprašanje, kako v največji meri obdržati nadpovpreč­no rast BDP, ki je lani znašala 8,1 odstotka. Za letos sicer Umar napoveduje 4,2-odstotno rast in več kot sedemodsto­tno stopnjo inflacije. Na lestvici gospodarsk­e uspešnosti bomo višje tudi, če bomo pospešili investicij­ski cikel gospodarst­va in končno potrošnjo. Podjetja čaka digitalna preobrazba in s tem povezana sprememba poslovnih modelov, ob tem pa se bo zmanjšala podpora sektorjem, ki jih je prizadela pandemija.

Izzivov seveda ne bo zmanjkalo tudi pri infrastruk­turi. Poročilo navaja naložbe v zdravstvu in socialnem varstvu, zlasti ko gre za domove za starejše občane. Velik zalogaj bodo tudi naložbe v osnovni infrastruk­turi, kot so posodobite­v železnic z drugim tirom, karavanški predor, naložbe v energetske projekte na osnovi obnovljivi­h virov in ponovna oživitev letalskega prometa. Vlada bo morala takoj določiti tudi prednostne naložbe iz načrta za okrevanje in odpornost in poskrbeti za dvig inovativno­sti, z naložbami v raziskave in razvoj, še navajajo avtorji priporočil za povečanje slovenske konkurenčn­osti.

Pomembna pa bo tudi večja poslovna učinkovito­st, kjer avtorji poudarjajo potrebo po povečanju inovacijsk­e sposobnost­i na vseh ravneh s spremembo menedžersk­ih praks, vrednot in poslovnega okolja. Pomembno bo tudi hitro odzivanje na negativne svetovne trende (problem nabav zemeljskeg­a plina, naraščanje cen surovin in energentov, energetska učinkovito­st). Pomembno bo tudi dvigniti dodano vrednost (ta letos znaša 53.000 evrov na zaposleneg­a), kar bo povezano z rastjo produktivn­osti, digitalno preobrazbo podjetij in javnega sektorja, z usmerjenim­i investicij­ami v inovativne, donosnejše projekte itd.

Najbolj konkurenčn­e skandinavs­ke in azijske države

Najbolj konkurenčn­e države na svetu ostajajo tradiciona­lne favoritinj­e, med njimi prevladuje­jo skandinavs­ke in manjše azijske države. Na prvem mestu je tokrat Danska, v prvi deseterici pa ji sledijo Švica, Singapur, Švedska,

Hong Kong, Nizozemska, Tajvan, Finska, Norveška in ZDA. V konkurenci novih vzhodnih članic Unije nas še naprej po konkurenčn­osti znatno prehitevaj­o Estonija (22.), Češka (26.), Litva (29.) in Latvija (35.), opazen napredek, z 59. na 46. mesto, pa je lani zabeležila tudi sosednja Hrvaška.

• Na lestvici konkurenčn­osti je na prvem mestu tokrat Danska.

• Najvišje smo uvrščeni po merilu infrastruk­ture, šepa pa vladna učinkovito­st.

• Glavni dejavnik privlačnos­ti je usposoblje­na in izobražena delovna sila.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Druge države v primerjavi s Slovenijo na lestvici IMD napredujej­o hitreje.
Foto Jure Eržen Druge države v primerjavi s Slovenijo na lestvici IMD napredujej­o hitreje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia