Delo (Slovenia)

Družba Deos kupuje dom starejših Idila

Največji zasebni upravljave­c domov Severno od Maribora načrtuje nakup doma starejših – Postopek prevzema še ni izpeljan

- Karel Lipnik, Aljoša Črnko

Upravljave­c domov za starejše Deos iz Notranjih Goric lahko postane lastnik doma starejših Idila v Vukovskem Dolu, Agencija za varstvo konkurence je prevzem priglasila v začetku junija. Deos je že največji zasebni upravljave­c domov starejših v Sloveniji, s širitvijo na drugo stran Drave pa bi število svojih domov povečal z osem na devet. Postopek prevzema za zdaj še ni izpeljan.

Prvi dom upokojence­v so prevzeli v upravljanj­e v Gornjem Gradu leta 2003, zadnja širitev je bila leta 2016, ko so v upravljanj­e prevzeli Topolšico. Družba Deos ima v osmih domovih starejših 1273 mest za starejše, konec leta 2020 je bilo v družbi zaposlenih 808 ljudi.

Leta 2020 je družba imela skoraj 31 milijonov evrov prihodkov, kar je zadoščalo za 1,4 milijona evrov dobička.

Večinska lastnica družbe Deos je Alenka Žnidaršič Kranjc, obenem tudi ustanovite­ljica in največja lastnica Skupine Prva, ki ima v svojem okrilju pokojninsk­o družbo in življenjsk­o zavarovaln­ico. Skupina ima pokojninsk­e družbe še v Srbiji, Makedoniji in na Kosovu.

Pri vodenju družbe sodelujeta tudi njena otroka, skupina, ki jo je ustvarila, pa upravlja poldrugo milijardo evrov in ima 600.000 zavarovanc­ev.

Področje oskrbe starejših bo raslo

Družba Deos je v začetku letošnjega leta s partnerji odkrila tudi temeljni kamen za nov dom starejših v Kopru. Investitor je družba DEJ Skladi, neposredni izvajalec storitev oskrbe pa bo družba Deos. »Novi center starejših Koper bo obsegal 275 nastanitve­nih mest za starejše, pri čemer bo 24 mest namenjenih osebam z demenco in sorodnimi stanji,« razlaga direktoric­a družbe Irena Vincek. V družbi še poudarjajo, da bo nova enota zgrajena po najnovejši­h priporočil­ih za izgradnjo domov za starejše, namestitve pa bodo izključno v enopostelj­nih in dvopostelj­nih sobah, pri čemer je skoraj polovica namestitev enopostelj­nih.

Začetek dejavnosti na omenjeni lokaciji načrtujejo v začetku leta 2024, drugih širitev pa v tem trenutku ne načrtujejo.

• S širitvijo bi Deos število svojih domov povečal z osem na devet.

• Družba je imela leta 2020 1,4 milijona evrov dobička.

• Področje oskrbe starejših bo raslo v Sloveniji in po celotni EU.

Pogled naprej

Na vprašanje, kakšni so obeti panoge, Irena Vincek odgovarja, da bo zaradi progresivn­ega staranja prebivalst­va, ne le v Sloveniji, temveč po celotni EU, področje oskrbe starejših vsekakor raslo. »Pri tem ne govorimo le o oskrbi starejših v domovih za starejše, temveč govorimo o celotni paleti storitev s tega področja – poleg institucio­nalnega varstva tudi pomoč na domu, oskrbovana stanovanja in druge oblike oskrbe starejših,« pojasni.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Družba Deos je v začetku letošnjega leta s partnerji odkrila tudi temeljni kamen za dom starejših v Kopru.
Foto Jure Eržen Družba Deos je v začetku letošnjega leta s partnerji odkrila tudi temeljni kamen za dom starejših v Kopru.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia