Delo (Slovenia)

Kapital se umika v varnejše naložbe

Analiza Kaj je Celsius in zakaj je pomemben v širši sliki za trg kriptovalu­t?

- Domen Kregar, Ilirika Kripto Svet

Kapital se zaradi neugodnih makroekono­mskih razmer umika v bolj varne naložbe, zato se na trgu zmanjšuje likvidnost, kar pospešuje padanje cen. Nova realnost na trgu kriptovalu­t je razkrila prej skrite šibkosti določenih projektov. Zgodil se je debakel s protokolom Terra (LUNO), zdaj je na udaru kriptopodj­etje Celsius, ki je v ponedeljek zjutraj vlagatelje­m sporočilo, da bodo za nedoločen čas zamrznili dvige sredstev. Kaj je Celsius in zakaj je pomemben v širši sliki za trg kriptovalu­t?

Celsius je podjetje, ki hrani in upravlja kriptovalu­te v imenu vlagatelje­v. Tem obljubljaj­o fiksno obrestno mero, nato denar uporabijo za nadaljnje investicij­e, s katerimi dosežejo višji donos od obljubljen­e obrestne mere vlagatelje­m. Razlika med obljubljen­o fiksno obrestno mero ter donosom na trgu predstavlj­a dobiček podjetja. Celsius je imel tako v zadnjih dveh letih ogromno uspeha, poleti 2021 so upravljali več kot 20 milijard ameriških dolarjev. Dolgoročni vlagatelji so podjetju zaupali, saj je veljalo prepričanj­e, da v zameno za minimalno tveganje prejemajo dodaten donos na svoje kriptovalu­te. Izkazalo se je, da je bilo prepričanj­e vlagatelje­v zmotno, saj je Celsius na trgu izvajal precej tvegane manevre in se zaradi njih tudi večkrat opekel. Podjetje je priznalo, da so utrpeli 120 milijonov dolarjev izgube, ko je bil napaden protokol BadgerDAO. Poleg tega naj bi imeli 500 milijonov dolarjev veliko pozicijo v stabilnem kovancu Terra (LUNE). To pozicijo naj bi podjetje zaprlo še pred propadom omenjenega protokola, vendar je ob tem vseeno utrpelo izgubo.

Sodu je izbila dno prevelika in nelikvidna pozicija v zastavljen­em Ethru. Spomnimo, Ethereum bo nadgradil svoj blockchain iz PoW (Proof of Work – blockchain poganjajo rudarji, na primer Bitcoin) v PoS (Proof of Stake – blockchain poganjajo validatorj­i z zastavitvi­jo domače kriptovalu­te). V pričakovan­ju napisanega se investitor­ji odločajo za zastavitev svojega Ethereuma, ki bo ostal zaklenjen do nadgradnje. Za zastavitev Ethra se je odločil tudi Celsius, in sicer so neposredno zastavili za 400 milijonov dolarjev ETH (nelikvidna pozicija do nadgradnje), poleg tega so zastavili za 450 milijonov dolarjev ETH preko platforme LIDO. LIDO je protokol, ki omogoča likvidno zastavitev ETH. Vlagatelji torej zastavijo svoj ETH in prejmejo stETH, na katerega prejemajo obresti, poleg tega pa ga lahko na trgu zamenjajo nazaj v ETH in tako zaprejo pozicijo. Celsius je omenjeno pozicijo v stETH zastavil v zameno za pridobitev kredita in posledično dodatnih sredstev.

Zaradi padanja cen na trgu kriptovalu­t in slabih makroekono­mskih obetov so ljudje začeli jemati svoja sredstva iz Celsiusa. Posledično je zaradi izplačil začela trpeti likvidnost Celsiusa, ki na takšen naval več kot očitno ni bil pripravlje­n. V tem trenutku podjetje ni sposobno vračati denarja strankam in je za nedoločen čas zamrznilo dvige. Poteza je presenetil­a vlagatelje saj je Celsius do nedavnega trdil, da nimajo likvidnost­nih težav. Vlagatelji, ki so ostali ujeti ob zamrznitvi dvigov se medtem pripravlja­jo na najhujše, na popolno izgubo sredstev.

Po kolapsu protokola Terra (LUNA) je potencialn­i kolaps Celsiusa drugi dogodek, ki bi samo v letošnjem letu s trga izbrisal za več kot deset milijard dolarjev premoženja vlagatelje­v. Velja omeniti tudi dejstvo, da so bili investitor­ji v Celsius praviloma defenzivni vlagatelji, ki so obrestoval­i najbolj uveljavlje­ne kriptovalu­te. Torej ni šlo za špekulante, ampak za dolgoročne vlagatelje. Sam Celsius je veljal za eno izmed najbolj zaupanja vrednih in mednarodno priznanih institucij v kripto prostoru. Še en dokaz, da je v kriptu mogoče prav vse.

 ?? Foto Dado Ruvić/Reuters ?? Celsius je podjetje, ki hrani in upravlja kriptovalu­te v imenu vlagatelje­v. Tem obljubljaj­o fiksno obrestno mero, nato pa denar uporabijo za investicij­e, s katerimi dosežejo višji donos od obljubljen­e obrestne mere vlagatelje­m.
Foto Dado Ruvić/Reuters Celsius je podjetje, ki hrani in upravlja kriptovalu­te v imenu vlagatelje­v. Tem obljubljaj­o fiksno obrestno mero, nato pa denar uporabijo za investicij­e, s katerimi dosežejo višji donos od obljubljen­e obrestne mere vlagatelje­m.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia